Dış Ticaret Kursu

Dış Ticaret Nedir?

Dış ticaret, uluslararası satış ve pazarlamanın süreçlerini organize eden ve ticaretin devamlılığı sürdüren bir iş alanıdır. Ekonomik kavramlar olan ithalat ve ihracat süreçlerini içeren dış ticaret alanı, şirketin veya ülkenin ürün- hizmetlerinin alışverişini kapsar.

Genel bir kavram olarak da dış ticaret, uluslararası pazardaki ticareti ilgilendiren tüm konuları kendi bünyesinde toplar. Uluslararası pazarda yerini alan hemen hemen çoğu şirket de dış ticaret departmanı aracılığıyla ilgili süreçleri yerine getirir. Dış ticaret departmanında çalışmak ve nihai hedef olarak dış ticaret uzmanı olmak için ise dış ticaret ile ilgili nitelik kazandıran eğitimlere yönelmek gerekir.

Dış Ticaret Eğitimi Nedir?

Dış ticaret eğitimi, uluslararası ticaret ile ilgili bölümlerden mezun olmayanlar için tercih edebilecekleri bir kurs seçeneğidir. Uluslararası ticaretle ilgili 2 yıllık veya 4 yıllık bölümlerden mezun olmama durumunda, dış ticaret kursu ile sektör bilgileri edinme yolu tercih edilebilir. Sürekli eğitim merkezleri ve üniversitelerin eğitim merkezleri aracılığıyla da MEB onaylı, uluslararası geçerliliğe sahip sertifika veya üniversite onaylı sertifika eğitimin kazanımlarında yer alır. Ayrıca bazı dış ticaret eğitimleri de kurs sonunda kurum onaylı sertifika verir. Dış ticaret kursları, bizzat kendi adı dışında; dış ticaret uzmanlığı, uluslararası ticaret ve ithalat-ihracat eğitimi olarak da geçebilir. Ayrıca dış ticaret eğitimleri; yalnızca yüz yüze değil, uzaktan eğitim yoluyla da ilgililere eğitim süreci sunar.

Ülke kalkınmasının en önemli köşe taşlarından biri olarak dış ticareti konu alan eğitim, geleneksel ve güncel dış ticaret uygulamalarını aktarır. Günümüzde uluslararası ticaret ve pazarlamanın ne şekilde işlendiğine ve çalışanların hangi süreçlerde yer aldığına değinir. Genel olarak eğitimin amacı dış ticaret çalışanı ne iş yapar sorusuna yanıt vermek ve dış ticaret işlemlerinin ne olduğunu aktarmaktır.  Kursiyerlerinin eğitimde karşılaşacakları genel konu başlıkları da şu şekildedir:

  • Uluslararası Ticaretin Tanımı
  • Dış Ticarette Gerekli Olan Belgeler
  • Dış Ticaret Terminolojisi
  • Dış Ticarette Pazar Araştırması
  • Hedef Ülke Tespiti
  • Uluslararası Ticarette Ödeme Şekilleri
  • Uluslararası Ticarette Teslim Şekilleri
  • Gelir-Mali Tablo Analizi
  • İthalat ve İhracat Akış Planı
  • Serbest Bölgeler
  • Gümrük Uygulamaları
  • Dış Ticarette Pazarlama Satış ve Pazarlama Teknikleri
  • Dış Ticarette Müşteri ile İletişim

Dış ticaret kursunda, uluslararası ticaret ile ilişkili kavramlar ve gerekli süreçler konu edinir. Dış ticaret departmanında çalışmak isteyen birinin sıfır bilgiyle alanda uzun süreli çalışması mümkün değildir. Dış ticarette çalışmanın ve ileride dış ticaret uzmanı olmanın öne çıkan şartlarından biri, mesleki bilgilerle ilerlemektir. Kurs sonunda verilen sertifika da esasen mesleki bilgi edinildiğinin bir kanıtıdır.

Dış Ticaret Uzmanlığı Sertifikası Ne İşe Yarar?

Finans- muhasebe kategorisindeki dış ticaret uzmanlık eğitimi, başarılı olan kursiyerlere kurs bitirme belgesi verir. Alınan sertifika, meslekte uzman olunduğunu belgelemez; fakat mesleki gelişime açık olunduğunu gösterir. Dış ticaret uzmanlığı sertifikası, yurt içinde veya yurt dışında çalışmak isteyen kursiyerlerin mesleki bilgi ve yetkinliklere yabancı olmadıklarını ispatlar. Özel sektördeki dış ticaret şirketlerine ve markalarına başvurmak için de dış ticaret uzmanlığı, CV’de olması gereken sertifikaların başında gelir.

Cv’ye yazma ve işe alımda avantaj sağlaması için de eğitim sertifikasını alma şartlarını yerine getirmek gerekir. Bazı dış ticaret eğitimleri; MEB onaylı eğitim vermelerinden dolayı MEB’in düzenlediği sınavlara girmeyi zorunlu kılarlar. Kurum onaylı sertifika sunan kurs merkezleri ise içeriklerini ve sınav sorularını kendi belirleyerek kursiyere sertifika sınavı hazırlar. Alınan sertifika, finans-ekonomi alanında geniş bilgiler edinmek isteyenlere de fayda sağlar. Özellikle finans departmanında çalışmaya hedefleyen yeni mezunlar, dış ticaret sertifikasıyla ticaretteki ödeme ve teslim şekillerinin nasıl gerçekleştiği öğrenerek alan bilgilerini geliştirdiklerini gösterirler.

Dış Ticaret Eğitimine Kimler Katılabilir?

Dış ticaret eğitimi, herkese açıktır; fakat derslere verimli bir şekilde devam etmek için alana ilgi duymak şarttır. Genel olarak finans-ekonomi alanında çalışanlar, dış ticarette iş bulmak isteyenler ve ikinci kariyer hedefi olarak dış ticaret uzmanı olmak isteyenler de eğitime katılabilirler.

Dış Ticaret Uzmanı Nerelerde Çalışır?

Dış ticaret eğitimini tamamlayan kursiyerler, kariyer hedefi olarak dış ticaret alanında çalışma imkânına sahip olurlar. Dış ticaret uzmanı olarak görev almadan önce ise dış ticaret sorumlusu veya dış ticaret yetkilisi unvanıyla çalışma hayatına başlanır. Uluslararası ticaret alanında çalışmak isteyen biri pek tabii yurt dışı çalışmaları olan şirketlere ve markalara başvuruda bulunur. Kamuda dış ticaret ile ilgili işlerde çalışmak için ise dış ticaret ve gümrük yönetimi ile ilgili bölümleri tamamlamak istenir.

Özel sektör ise dış ticaret sertifikalı eğitim alanlara açık iş pozisyonlarını barındırır. Direkt dış ticaret ile ilgili firma ve üst düzey pazarlama şirketleri dışında, finans departmanına bağlı olarak da çalışma olanağı vardır. Yine uluslararası markaların dış ticaret departmanında da çalışma imkânı bulunur. Sertifikalı dış ticaret eğitimleri, bir bütün olarak dış ticaret alanına aşinalık kazandırır. Bu aşinalığın  uygulamaya nasıl döküleceğini ise kursiyerin mesleki gelişimi ve nitelikleri belirler.

Dış Ticaret Uzmanı Nasıl Olunur?

Dış ticaret uzmanı olmanın, nitelik ve bilgi içeren birtakım şartları vardır. Genel olarak dış ticaret ile ilgili faaliyetlerde yer almak için alan bilgileri kazanmak gerekir. Ayrıca dış ticaret ile ilişkili alanlar hakkında da yeterli bilgilerle hareket etmek beklenir. Yine uluslararası faaliyet zincirine sahip bir mesleği icra etmek için en az iki yabancı dil bilme şartını yerine getirmek gerekir.

İngilizceye ek olarak faaliyet gösterilen ülke dilinin veya hakim dillerden birini ticari yazma ve genel konuşma-anlama becerisine göre bilmek öne çıkarıcı bir niteliktir. Sertifikalı eğitim programları sonrasında dış ticaret hedefleyen kişilerin; finans, ekonomi, para politikaları, uluslararası satış ve pazarlama tekniklerine dair bilgi sahibi olmaları gerekecektir.

Yine öne çıkmak için tek bir eğitimle değil, nitelikleri eğitimlerle yola devam etmek, profesyonelliği getirir. Dış ticaret uzmanı olmanın kişisel özellikleri ise mesleki eğitimler yoluyla edinebilir özelliklerdir. Örneğin; dış ticaret dengesini analiz edebilmek için finansal okuryazarlık, mali analiz gibi diğer finans eğitimleri tercih edilebilir. Müşteriler, tedarikçiler ve ortaklar ile sürdürülebilir ilişkiler geliştirmek için de etkili iletişim becerileriyle ilişkili bilgiler edinilebilir. Dış ticaretle ilgili kişisel nitelikleri geliştirmek için ise mesleğe ilgi duymak bir ön şarttır.

Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.
İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Kurslar

Editörlük Eğitimi

Barmenlik Kursu

Tekvando Kursu

Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.