DGS Nedir?
DGS açılımı Dikey Geçiş Sınavı şeklindedir. DGS, meslek yüksek okulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan kişilerin yükseköğretim lisans programlarına geçiş yapabilmelerini sağlayan bir sınavdır. 2000 yılı itibarıyla her yıl bir defa DGS yapılır. DGS süresi 150 dakikadır.
ÖSYM (Ölçme Seçme Yerleştirme Merkezi) tarafından hazırlanıp gerçekleştirilen DGS, çoktan seçmeli bir sınavdır. Sayısal ve sözel bölümden oluşur. Sınavın amacı ön lisans bölümlerinden mezun olan adayların 4 yıllık lisans bölümüne geçiş yapabilmesi için yeterli sözel ve sayısal beceriye sahip olup olmadığını ölçmektir.
Dikey geçiş sınavında alınan puanın bir yıl geçerlilik süresi vardır. Sınavı kazanan adaylar lisans alanına ve okulların ders sayma sistemine göre üniversiteye devam eder. Hangi sınıftan başlanacağına ilgili üniversite karar verir. Sınavı kazanan kişiler yıl kaybetmeyip erken mezun olabilmek için üstten ders almayı veya yaz okulu programına dahil olmayı tercih eder.
DGS’de Hangi Dersler Var?
Dikey geçiş sınavında 60’ı sözel, 60’ı sayısal olmak üzere toplamda 120 soru sorulur. DGS dersleri ve konuları şu şekildedir:
Türkçe
- Sözcükte anlam
- Cümlede anlam
- Paragrafta anlam
- Anlatım biçimleri
- Sözel mantık
Matematik
- Sayılar ve basamak kavramı
- Kesirler
- Bölme ve bölünebilme
- Asal çarpanlar
- Faktöriyel
- OBEB (EBOB) ve OKEK (EKOK)
- Denklemler
- Eşitsizlikler
- Mutlak değer
- Üslü sayılar
- Kareköklü sayılar
- Çarpanlara ayırma ve özdeşlikler
- Oran Orantı
- Problemler
- Kümeler
- Fonksiyonlar
- İşlem
- Modüler Aritmetik
- Permütasyon
- Kombinasyon
- Olasılık
- Sayısal Mantık
Geometri
- Geometrik kavramlar
- Çember ve daire
- Çokgen ve dörtgen
- Katı cisimler
Yatay Geçiş İle Dikey Geçiş Arasındaki Fark Nedir?
Yatay geçiş ile dikey geçiş genel olarak karıştırılan bir konudur. Dikey geçiş, ön lisans mezunlarının lisans programlarına geçiş yapmasıdır. Yatay geçiş ise halihazırda ön lisans veya lisans programlarında okuyan öğrencilerin farklı bir üniversitede aynı programa veya aynı puan türündeki başka bir programa geçiş yapmasıdır.
DGS’ye Kimler Girebilir?
Dikey geçiş sınavına girebilmek için yaş sınırı yoktur. Yaş veya mezuniyet yılı gibi kriterlerle belirlenmiş DGS girme şartları yoktur. Meslek yüksekokulu veya açık öğretim ön lisans programı mezunu olmak öncelikli koşuldur. Henüz mezun konumda olmayıp son sınıf öğrencisi olan ve staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getiren öğrenciler DGS’ye girebilir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarından mezun olan veya bu okullarda son sınıfta olan öğrenciler ile yurt dışındaki denk okullardan mezun olanlar DGS’ye girme hakkına sahiptir. Açık öğretim fakülteleri dahil olmak üzere öğretim süresinin toplamda 4 yıl olduğu ön lisans mezunları veya mezun olabilecek kişilerin dikey geçiş sınavına girmesi mümkün değildir.
DGS Kursu Nedir?
DGS kursu, DGS hazırlığında olan öğrenciler için hazırlanmış eğitim programlarıdır. DGS eğitimleri, Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde hizmet vereneğitim kurumları tarafından verilir. Kuruma göre değişmekle birlikte soru çözüm saatleri (sınıfı) gibi ekstra programlar oldukça faydalı olur.
DG kurslarında konu anlatımı kitapları ve çözümlü soru bankaları da verilir. Kaynak erişiminin sürekli kılınması eksikleri kapatmak veya farklı soru türlerini görmek açısından avantaj sağlar. DGS hazırlık kursu eğitim sürecinde belirli periyotlarda deneme sınavları da yapılır. Sınava yakın tarihlerde hızlandırılmış DGS kursu ibaresiyle programlar açılır. Bu programlar son tekrar niteliği taşır. Hızlandırılmış kurslarda hızlı bir şekilde konu çalışması yapılarak bol soru çözümü yapılır.
Online DGS Kursu İşe Yarar Mı?
DGS online kurs programları da bulunan bir sınavdır. Online DGS kursu, video dersleri ve canlı dersleri belirli bir zamana bağlı kalmadan internet bağlantısının olduğu her yerde izleyebilmeye olanak tanır. Uzaktan eğitim DGS kursu sayesinde eğitim materyallerine uzun süre ulaşmak mümkün olur.
DGS hazırlanan kişiler öğrenimde devam zorunluluğu bulunan öğrencilerdir. Dolayısıyla uzaktan eğitim ile DGS’ye hazırlanmanın en önemli avantajı zamanı ve enerjiyi olabilecek en iyi şekilde değerlendirme fırsatı sunmasıdır. Online eğitimlerde internet teknolojilerindeki son güncellemeler kullanılır. Bu sayede bağlantının donması veya kopması gibi sorunlar olmaksızın eğitim devam eder.
Online kurslar da yüz yüze eğitimde olduğu programı ve müfredatı önceden belli olan kurslardır. Örgün öğretimde olduğu gibi rehberlik hizmeti verilir. Bu sayede zorlu sınav süreci başarılı şekilde sonuçlanabilir.
DGS Kursu Ne İşe Yarar?
DGS kursu sınava hazırlık sürecinde önemli ölçüde kolaylık sağlar. Kurslarda kaynak kitaplar verilmesi nedeniyle ekstra kitap arayışına girmek gerekmez. Kurs ortamında yapılan deneme sınavı gerçek sınav ile benzer deneyimi yaşamayı sağlar. Belirli aralıklarla deneme yapılması öğrencilerin eksik veya hatalı oldukları yönlerini görmelerini sağlar. DGS hazırlık kursları öğrencileri disiplinli çalışmaya teşvik eder. Kurslardaki rehberlik hizmeti sayesinde uygun çalışma programı oluşturmak da mümkün olur.
DGS’ye Nasıl Çalışılır?
DGS zorluk düzeyi kişisel olarak değişir. Zorluk düzeyi fark etmeksizin DGS puan için girilen hazırlık sürecinin emek gösterilmesi gereken bir süreç olduğu aşikardır. DGS hazırlığı için en iyi yol DGS kursu olsa da öğrencilerin kendi başına hazırlanması da mümkündür. Bu süreçte en önemli nokta disiplinli olmaktır. DGS çalışmayı kolaylaştırabilecek yöntemleri şöyle sıralayabiliriz:
- Deneme sınavı ile eksik konuları tespit etmek ve buna göre DGS çalışma programı düzenlemek
- Sözel konularda iyi sonuç alabilmek için paragraf sorusu çözmek
- Soru çözmek için farklı kaynaklardan yararlanmak
- Testi kısa sürede doğru şekilde tamamlayabilmek için kronometre ile zaman tutarak alıştırma yapmak
- Konu çalışması yaptıktan sonra konu testi yapmak
- Türkiye geneli deneme sınavlarına katılmak
- Çıkmış sorular çözmek
DGS kursu, en popüler sınava hazırlık kursları arasında yer almaktadır. Her yıl binlerce ön lisans mezunu DGS’ye katılım sağlar. Lisans programlarındaki çeşitlilik arttıkça DGS kurslarına olan talebin artması da mümkündür.