Dans Nedir?
Dans, ritmik sanatlar arasında önemli bir yere sahip köklü bir alandır. Bir sanat kolu olmasının yanı sıra çok eski zamanlardan beri toplum hayatının en büyük eğlencelerinden biri olmuştur. Dans, dünyamızda tarih öncesi dönemlerden beri vardır. Geçmişte yer alan ilkel kabilelerde insanlar dansı biliyor, çeşitli sebeplerle danslar ediyorlardı. Şölenler, ayinler, düğünler bunların en güzel örneklerindendir. Eski dönemlerden kalan mağara duvarlarında süslemelere baktığımızda dansın sıklıkla çizimlere konu olduğunu gözlemleyebiliriz. Öyle ki, arkeologlar insanların konuşmaya başlamadan önce dans ettikleri bilgisini bizlere sunmaktadır.
Tarih öncesi çağlarda kısıtlı iletişim yöntemlerine sahip kavim ve kabilelerin pek çok duygularını da dans aracılığıyla ifade ettikleri bilinmektedir.
Bereketli avların ardından zıplayarak mutluluklarını dile getiriyor savaş dönemlerinde, ölümlerde ve doğumlarda kendilerini vücut hareketleriyle ifade ediyorlardı. Günümüze kadar gelen bu güzel sanat dalı ta ilk çağlardan, tarih öncesi dönemlerden bu şekilde bugüne ulaşmayı başarmıştır.
Daha yakın geçmişte sadece asillere ait olan dans Rönesans hareketlerinden sonra daha geniş kitlelere yayılarak halk tabakasına da yerleşmiştir.
Dans Eğitmeni Kimdir?
Dans eğitmeni olmak için kişilerin mevcut süreçte zaten bir dansçı olması veya dans eğitimi alarak sertifikasyon sürecini tamamlaması ve bu şekilde eğitmenlik onayı almış olması gerekmektedir. Dans eğitiminde kişiler insanların belirli melodilere ve ritimlere göre bir uyum içerisinde yaptıkları hareketlerin tamamını kapsamaktadır.
Bu noktada dans hem kültürel hem de sosyal hayatta sahip olduğu önemli rol ile günümüzde çokça tercih edilen iş kolları arasında yerini almaktadır.
Dans eğitmenleri kişilere müzik veya ritimlerle birlikte vücutlarını ahenk ile hareket ettirmeyi öğreten kişilerdir. Dans eğitmenleri, öğrencilerine ya da kursiyerlerine birçok farklı seviyede ve birçok farklı dans türünde eğitim verebilmektedirler.
Görsel ve işitsel uyumu güzellikle bir araya getiren dans belki de en çok kolu bulunan sanat alanlarından biridir. Hepimizin kulak aşinalığı olan tango, vals, çaça, samba, salsa, rumba, oryantal ve modern dans gibi dans çeşitleri bu kalabalık listede yer alan çok ufak bir bölümdür.
Dans Eğitmeni Ne İş Yapar?
Dans eğitmenlerinin görevleri disiplin gerektiren ve fiziksel yükü bulunan belli başlı konulardan oluşur. Dans eğitmenleri öncelikle eğlenceli olduğu kadar zor olan ve oldukça emek gerektiren bu sanat dalını öğrencilerine tanıtmakla yükümlüdür.
Daha sonra dans eğitmenlerinin en önemli görevleri arasında şunlar yer alır;
Öğrenci veya kursiyerlerinin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda ritim ve hareket duygularını ve kabiliyetlerini geliştirmek,
Kursiyerlerin ilgilendikleri dans dalı hakkında öğrencilere teorik ve pratik bilgi sunmak,
Kursiyerlerin eğitim aldığı dans türüne göre özgün veya klasik koreografiler oluşturmak,
Dans salonunun düzenini ve hijyenini sağlamak.
Dans Eğitmeni Olma Şartları Nelerdir?
Dans eğitmeni olabilmek için bir eğitim düzeyi veya yaş kısıtlaması olmamakla birlikte efor ve disiplin gerektiren bu sanat dalında eğitmen olmak için bazı fiziksel yeterliliklere sahip olunmalıdır. Bununla birlikte bakanlık ve ilgili kurumlar tarafından onaylanan eğitmenlik sertifikalarına sahip olmak gerekmektedir.
Dans Eğitmeni Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
MEB veya özel dans kursları tarafından onaylı bir şekilde verilen usta dans öğretici eğitimi 160 saatlik dersi kapsar ve 32 hafta sürer. Kursiyerler bu kurslara katılarak bitirme sınavlarına katılır ve bu şekilde eğitmenliğe hak kazanarak sertifikasyon süreçlerini tamamlarlar. Çalışabilirsiniz.
Özel ve kamuya ait olarak hizmet veren dans eğitmenliği kurslarında ortak olarak alınan dersler aşağıdadır;
Dünya Dans Formları
Dans Tarihi
Kostüm Dekor
Anatomi
Dans Kompozisyonu
Dans Repertuarı
Dans Teknikleri
Doğaçlama Eğitimleri
Dans Eğitmenleri Nerede Çalışır?
Dans eğitmenleri uzmanlıkları bulunan dans dalı doğrultusunda özel dans kurslarında, okullarda, tiyatrolarda, gösteri topluluklarında veya Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü gibi kamu veya özel kurumlarında iş imkanına sahip olabilirler.