Çocuk Gelişimi Nedir?
Çocukluk yaşamın evrelerinden biri olup erken çocukluk, orta çocukluk ve ergenlik olmak üzere üç farklı dönem ile ayrılır. Bu süreçte çocuklarda biyolojik, psikolojik ve duygusal değişiklikler gözlenir. Çocuk gelişimi, bu değişiklikleri inceleyen bir bilim dalıdır.
Çocuk Gelişimci Kimdir?
Çocuk gelişimi uzmanı olarak da ifade edilen çocuk gelişimci, çocukların gelişim sürecini takip ederek değerlendirmesini yapan kişidir. Çocuk gelişimi uzmanları hem normal gelişim gösteren hem de özel eğitim gerektiren hasta veya korunmaya muhtaç çocukların gelişimine destek sağlamakla yükümlüdür. Çocuk gelişimi ile okul öncesi öğretmenliği arasındaki fark yaş aralığıdır. Çocuk gelişimi uzmanları, okul öncesi öğretmenlerinden farklı olarak 0-18 yaş aralığındaki çocuklar üzerine eğitim alır.
Çocuk Gelişimi Kursu Nedir?
Çocuk gelişimi ve eğitimi sertifika programı veya çocuk bakım elemanı kursu gibi isimlerle adlandırılan çocuk gelişimi kursu, çocuk gelişimci yetiştiren bir meslek edindirme kursudur. Çocuk gelişimi kursunda amaç çocukların gelişlim dönemlerini bilen ve bu doğrultuda en doğru eğitim modelini bulan ve geliştiren meslek elemanı yetiştirmektir.
Çocuk gelişimi kursunda çocuğun fiziksel gelişimi ve çocuk psikolojisi üzerinde durulur. Müfredat da çocuk yaş grupları (çocuk gelişim dönemleri) çerçevesinde belirlenir. Uygulamalı dersler sayesinde kurs süresince öğrenilenler kalıcı olur.
Çocuk gelişimi ve eğitim kursu halk eğitim merkezleri tarafından ve üniversiteler veya MEB ile iş birliği içindeki eğitim kurumları tarafından düzenlenir. Çocuk gelişimi ve eğitimi sertifikası verilen bu eğitimler yüz yüze eğitim şeklinde verildiği gibi uzaktan eğitim olarak da verilir. Çocuk gelişimi ve eğitimi sertifikası uzaktan eğitim programı sayesinde Türkiye’nin her yerinden zaman ve mekân kısıtlaması olmaksızın eğitim almak mümkün olur.
Çocuk gelişimi kursuna kimler katılabilir konusunda ön koşul yoktur. Okur yazar olmak yeterlidir. Sertifika programına katılım sağlayanlar genellikle alana ilgi duyan ve kreşte çalışmak için sertifika almak isteyenlerdir.
Çocuk gelişimi kursu anne babaların çocuk yetiştirmede kılavuz edinebileceği bilgileri verir. Bu nedenle anne babalar da çocuk gelişimi eğitimi için ilgi gösterir. Çocuk gelişimi ve eğitimi sertifikası almak için kursa katılım sağlayan diğer meslek grupları şöyledir:
- Tüm branş öğretmenleri
- Okul öncesi öğretmenleri
- Aile danışmanları
- Aile hekimleri
- Çocuk doktorları
- Çocuk servislerinde çalışan hemşireler
- Psikolog ve psikiyatristler
Çocuk Gelişimi Sertifikası Ne İşe Yarar?
Çocuk gelişimi kursu katılımcıları aldıkları çocuk gelişimi eğitimi sonrasında çocukları mental ve fiziksel olarak anlayabilecek bilgi ve yeterliliğe sahip olur. Bunun en önemli göstergesi ise çocuk gelişimi sertifikasıdır. Eğitim sürecinin sonunda yapılan değerlendirme sınavında geçerli notu alanlar çocuk gelişimi sertifikası almaya hak kazanır.
Çocuk gelişimi sertifikası bireylere yardımcı öğretmen, çocuk gelişimci, çocuk gelişim uzmanı ve çocuk bakım elemanı unvanını kazandırır. Bu sayede özel sektörde hizmet veren kurumlarda ve devlet kurumlarında çalışma fırsatına sahip olur. Uluslararası geçerliliği olan üniversite veya MEB onaylı çocuk gelişimi sertifikası, istihdam için avantaj sağlar.
Çocuk Gelişimi Kursu Ders İçerikleri
Çocuk gelişimi kursu eğitim programında ders konu başlıkları küçük değişiklikler gösterse de müfredat aynıdır. Eğitim programında üzerinde durulan konu başlıkları genel olarak şöyledir:
- Bireylerde fiziksel, psikomotor, bilişsel, dilsel, sosyal, duygusal, ahlaki ve cinsel gelişim
- Anne çocuk sağlığı
- Çocuk hastalıkları
- Aile planlaması
- Çocuk beslenmesi
- Çocuk ruh sağlığı
- Oyun ve müzik etkinliklerini tanımak
- Aile ve çocuk ilişkisi
- Eğitici oyuncak yapmak
- Özel gereksinimi olan çocuklar
- Çocuklarda ilk yardım
- Çocuklarda resim analizi
- Çocukluk döneminde sanat
- Oyun teknikleri
Çocuk gelişimi kursu katılımcıları eğitim sürecinde işledikleri konular sayesinde sürecin sonunda; aile içi değişiklik durumunda çocuğa nasıl yaklaşması gerektiğini bilen, çocuk gelişimindeki anormallikleri tespit ederek anında müdahale yapabilen, çocuğun konuşma becerisi gibi becerilerini nasıl geliştirmesi gerektiğini bilen bir çocuk gelişimci olur.
Çocuk Gelişimci Nerelerde Çalışır?
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölüm mezunları çocuk gelişimci unvanıyla hem kamu sektöründe hem özel sektörde çalışabilir. Mezun olmayanlarda çocuk gelişimi sertifikası (936 saat) istenir. Sertifikası olanların öncelikli istihdam alanı Milli eğitim Bakanlığına bağlı anaokulu ve kreşlerdir. Çocuk gelişimciler, anaokulu ve kreşlerin yanı sıra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde hizmet veren bakım evi ve sevgi evlerinde de çalışabilir. Çocuk gelişimci çalışma alanları genel olarak şöyledir:
- Sağlık (birinci basamak sağlık kuruluşları)
- Eğitim (özel eğitim kurumları, rehberlik hizmetleri ve araştırma merkezleri)
- Sosyal hizmet (çocuk ve gençlik merkezleri, koruma bakım ve rehabilitasyon merkezleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesindeki kurumlar- Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, çocuk evleri, aile danışma merkezleri)
- İç İşleri Bakanlığı (Çocuk Şube Müdürlüğü)
- UNICEF, ILO ve gönüllü kuruluşlar (proje yöneticisi ve danışman)
Çocuk Gelişimci Ne İş Yapar?
Çocuk gelimciler çağdaş yaklaşımlar kullanarak öncelikle çocuk için faydalı olmak üzere çalışır. Çocuk gelişimci, çocuk gelişimi için destekleyici araçlar geliştirir ve ihtiyaca göre danışmanlık hizmeti verir. Çocuk gelişimi faaliyetleri organize etmek ve yönetmek çocuk gelişimcinin öncelikli sorumluluğudur. Çocuk gelişimcinin görevleri genel olarak şöyle sıralanabilir:
- Aileleri bebek gelişimi hakkında bilgilendirmek
- Çocuğun gelişim sürecini takip ederek raporlamak
- Gelişimi destekleyici programlar hazırlamak
- Gelişimsel sorunlarda müdahale programı uygulamak
- Öğrenme becerilerini tespit ederek öğrenme güçlüğü gibi durumlarda danışmanlık yapmak
Çocuk Gelişimci Olmak İçin Gereken Şartlar
Çocuklarla ilgili alanlarda çalışmak isteyenlerin üniversitelerin Çocuk Gelişimi bölümü okuması gereklidir. Çocuk gelişimi kursu, çocuk gelişimi bölümünde okumayıp çocuk gelişimcisi olmak veya çocuklar ile ilgili alanda çalışmakta olup yetkinlik kazanmayı isteyenler için alternatif oluşturur.
Çocuk gelişimi, MEB onaylı kurslar arasında en çok talep gösterilen kurslardan biridir. Çocukların daha sağlıklı yetişebilmesi için çocuklarla ilgili alanlarda çalışanların bilinçli olması önemlidir. Bu nedenle çocuk gelişimi kursu tarafından verilen çocuk gelişimi eğitimi daha çok değer kazanması gereken eğitimlerden biridir.