Çatı Sistemleri Nedir?
Düz ya da eğimli çatılar, ihtiyaç ve kurulum detaylarına göre kendi çatı sistemlerine sahiptir. Çatı sistemlerinin kurulum ve yapı hazırlıklarından sorumlu meslek elemanları da panel, örtü, kiremit veya parçalı çatı kaplama işini ele alırlar. Görev süreçlerinde iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine yer veren meslek elemanlarının bilgi kaynaklarından biri ise çatı sistemleri kurs programıdır.
Çatı Sistemleri Kursu Nedir?
Çatı sistemleri kursu, çatı yapılandırma işlemlerini ve çatı sistem kurulumunu işler. Kurs, çoğunlukla tehlikeli işlere yer veren eğitim merkezleri tarafından verilir. Kurs sürecinde, çatıyı oluşturan katmanlar ve çatı sistemi kurulumunda kullanılacak malzemeler konu edinir. Kursiyerler, çatı sistemlerinin alınması gereken önlemleri ve bilinmesi gereken bilgileri öğrenmiş olurlar.
Genel olarak çatı sistemleri kursunun dersleri şu şekildedir:
- Çatı Sistemleri Nedir?
- Çatı Çeşitleri
- Çatı Sistemlerini Oluşturan Malzemeler
- Çatı Sistemi Kurulum ve Bakımı
- Çatı Yapıcılığında İş Sağlığı ve Güvenliği
- Çatı Sistemlerinin Yalıtım İşi
- Çatı Sistemlerinde Montaj İşlemleri
- Çatı Sistemlerinde Yüzey Kaplama
- Çatı Sistemlerinin Teknik Çizimi
İlgili derslerin sona ermesiyle çatı sistemleri hakkında bilgi kazanımını ölçen kurs sertifika sınavına geçilir. Sertifika sınav uygulaması, kurs merkezinin belirlediği sınav kurallarına uygun olarak yapılır. Uygulanan sınavdan en az 45 puan alanlar, katılım belgesi veya kurs bitirme sertifikası almaya da hak kazanmış olurlar.
Çatı Sistemleri Eğitimi Kurs Süresi
Tehlikeli ve çok tehlikeli işler kapsamında olan çatı sistemleri kursu, en az 40 saatlik eğitim süresi sunmaktadır.
Çatı Sistemleri Kursuna Kimler Katılabilir?
Çatı sistemleri kursu, tehlikeli iş kapsamında yer alan eğitim programlarından biridir. Tehlikeli işlerde çalışabilir durumda olanlar, çatı sistemleri programına da rahatlıkla katılabilirler. Bununla birlikte dersleri verimli bir şekilde takip etmek için okur-yazarlık seviyesini aşmış olmak gerekir.
Online Çatı Sistemleri Kursu Var Mı?
Çatı sistemleri eğitimi, yüz yüze ve uzaktan eğitim yoluyla verilir. Çatı sisteminin kurulumunu ve mesleki standartları konu edinen kurs, kimi eğitim merkezi tarafından online aracılığıyla kursiyere sunulur. Bununla birlikte online çatı sistemleri kursu, yeterli kursiyerin eğitime başvurması durumunda açılabilir. Açılan online çatı sistemleri programı da genellikle alana dair ön bilgiler içerir. Ayrıca açılan eğitimler ön bilgi sunmakla beraber sertifika verme amacı da taşır. Genel olarak online çatı sistemleri kursu, alana dair ön bilgiler edinip bu alanda yetkinliğini ispatlamak isteyenlere uygundur.
Online Çatı Sistemleri Eğitimi Faydalı mıdır?
Online çatı sistemleri kursu, zaman ve mekân sınırlaması içermeden ön bilgiler edinmek isteyenlere göredir. Kursa katılmak isteyenler video ya da PDF içerikler aracılığıyla meslekte dikkat edilmesi gerekenleri ve alınması gereken iş sağlığı-güvenliği önlemlerini öğrenmiş olurlar. Bu bakımdan online çatı sistemleri kurs programı, yararlı bir eğitim seçeneği olarak tercih edilebilir.
Çatı Sistemleri Kursu Kazanımları
Çatı sistemleri eğitimini başarıyla bitirenler;
- Çatı sistemlerinin neler olduğunu,
- Çatı yapıcılığında kullanılan çatı çeşitlerini,
- Çatı sistemlerinin kurulumu ve bakımında izlenen adımları,
- Çatı sistem kurulumunda alınan iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini,
- Çatı yapıcılığında maliyet hesaplama yöntemlerini,
- Çatı sistemlerinin kurulumunda teknik çizimin nasıl detaylandıracağını,
- Yapı özelliğine göre hangi çatı çeşidinin kullanılması gerektiğini öğrenmiş olurlar.
Çatı Sistemleri Meslek Elemanı Ne İş Yapar?
Çatı sistemlerinin montaj ve iş sağlığı-güvenliği önlemlerinden sorumlu kişiler, genel olarak çatı işçisi olarak adlandırılırlar. Meslek elemanları, işin gerekliliklerine uygun olarak çatı kurulumu ve bakımında sorumludurlar. Bunun dışında işi gerçekleştirmek için alınması gereken işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerini de uygularlar. Genel olarak çatı sistemleri meslek elemanı, çatı kaplama ve çatı bakımından sorumlu olarak ilgili iş yerlerinde çalışırlar.
Çatı Sistemleri Sertifikası Ne İşe Yarar?
Kursiyerin aldığı sertifika, çatı sistemleri meslek elemanı mesleğine aşina olduğunu gösterir. Kursiyer edindiği sertifikayı ilgili iş alanlarında öne çıkmak adına gösterebilir. Ayrıca alınan belge, mesleki yeterlilikler arasında gösterilen eğitim şartının da tamamlandığını kanıtlar.
Çatı Sistemleri Belgesi Ne Kadar Süre Geçerlidir?
Alınan çatı sistemleri belgesi; Milli Eğitim Bakanlığı, üniversite ya da kurum onaylı olabilir. Genellikle MEB veya üniversite onaylı sunulan sertifikalar, e-devlet üzerinden de sorgulanabilir niteliğe sahiptir. Belgeyi alan kişiler, mesleği yerine getirmek için lazım olan niteliklerden birini karşıladıklarını belgelerler.