Boyacı Nedir?
Boyacı, inşaat boyacısı olarak da ifade edilir. Boyacı mesleki açıdan şu şekilde tanımlanabilir: Boya öncesi hazırlık işlemlerini gerçekleştiren, yapıya boya uygulaması yapan ve mesleki gelişim için gerekli faaliyetleri gerçekleştiren kişi.
Boyacı Sertifikası Nereden Alınır?
Boyacı kursu sertifika programında mesleki ve teknik eğitim veren kurslar boyacı sertifikası nereden alınır sorusuna yanıt niteliğindedir. Boyacı sertifikası için eğitim sürecini başarıyla tamamlamak gerekir. Eğitim sürecinin başarıyla tamamlanması ise eğitim sürecinin sonunda yapılan sınavda önceden belirlenmiş olan geçerlilik puanına sahip olmak anlamına gelir.
Boyacı Kursu Nedir?
Boyacılık yapmak için formal eğitim almak zorunlu değildir. Bununla birlikte boyacı eğitimi almak boyacı mesleki yeterlilik belgesi için avantaj sağlar. Boyacı kursu, inşaat teknoloji alanında kalifiye eleman yetiştirmeyi sağlayan sertifika programıdır. Bu programlarda bireyleri sektöre hazırlamak için eğitim verilir.
Boyacı Kursu Ders İçerikleri
Boyacı kursu öğrenme sürecinde mesleki yeterliliğin kazandırılması açısından pek çok konu üzerinde durulur. Eğitim içeriği hem teorik hem uygulamalı içeriği kapsayacak şekilde oluşturulmuştur. Eğitimde sosyal hayatta ve iş hayatında iletişim, diksiyon, iş güvenliği ve işçi sağlığı, araştırma teknikleri, meslek etiği ve çevre koruma gibi genel konular da verilir. Mesleki açıdan kazanım sağlayan konu başlıkları ise şöyledir:
- Temel inşaat işlemleri
- Bağıntılar
- Ölçü ve ölçekler
- Geometrik hesaplar
- Malzeme miktarı
- Fiyat ve sözleşme
- Hak ediş ve iş teslimatı
- Beton, duvar, betonarme demir, ahşap
- Yalıtım
- Sıva
- Boyaya Hazırlık
- Sentetik, selülozik ve su bazlı boya
- Farasit
- Vernik
- Duvar kâğıdı ve bakım
Boyacı Eğitimi Kimler İçin Uygundur?
Boyacı eğitimi veren kurslara bu alanda çalışmak isteyen herkesin katılım sağlaması mümkündür. Önemli olan 16 yaşı doldurmuş olmak ve en az ilköğretim mezunu olduğunu belgeleyebilmektir. Bedensel ve zihinsel yeterliliğe sahip olup bu koşulları sağlayan kişiler boyacı eğitimi sertifika programına katılabilirler.
Genel olarak katılımcı profili işsiz gençler ve yeni meslek arayışındakilerdir. Meslekte kendini geliştirip inşaatlarda boya ustası olmak isteyen kişilerin detay odaklı çalışma becerisi gösterebilmesi, dikkatli olması ve yüksek sorumluluk bilincine sahip olması da önem taşır.
Boyacı Sertifikası Nasıl Alınır?
Boyacı sertifikası almak için boyacı eğitim sürecinin sonunda yapılan sınavlarda başarılı olmak gerekir. Sınavda kurs sırasında öğretmen bilgilerin öğrenilip öğrenilmediği sorgulanır. Başarılı olmak için belli bir puanı geçmek gerekir. Sınavlarda başarılı olan kişiler sertifika almaya hak kazanırlar.
Boyacı Meslek Elemanı Nerede Çalışır?
Boyacılar inşaat teknolojisi alanında çalışabilirler. Boyacıların öncelikli istihdam alanları yapı inşaat sektörüdür. Boyacıların bünyesinde görev yapabileceği kamu çok sayıda kamu kurum ve kuruluşu vardır. Bunlara Devlet Demir Yolları, Devlet Su İşleri örnek gösterilebilir. Aşağıdaki görev ve sorumluluklar boyacı ne iş yapar sorusuna yanıt niteliğindedir:
- Çalışma alanında iş planı ve iş organizasyonu yapmak
- Boya öncesi hazırlık yapmak
- Yüzeyin kontrolünü yapmak
- İş sağlığı ve güvenliği açısından gerekli önemleri almak
- Boya için gerekli malzemeleri kullanıma hazır hale getirmek
- Boya ve vernik işlemlerini uygulamak
- Astarlama ve macunlama yapmak
- Son kat boya ve verniği uygulamak
- Boya ve vernik işlemlerinden sonra gereken işlemleri yapmak, varsa hataları gidermek
- Artık boyaları temizlemek
- Priz ve elektrik anahtarları takmak
Boyacı Nasıl Olunur?
Birçok meslek için geçerli olduğu gibi boyacılık da birkaç farklı seviyede yapılabilir. Esasında boyacılık kursu sonunda verilen boyacılık sertifikası, boyacı unvanına sahip olmak yeterlidir. Ancak inşaatlarda boya ustası olmak için boyacı ustalık belgesi olarak da nitelendirilen boyacı mesleki yeterlilik belgesi almak gerekir.
Boyacı kursu ile eğitim alanlar boyacı mesleki yeterlilik belgesi alma konusunda avantajlıdır. İnşaat boyacısı seviye 3 olarak nitelendirilir. İnşaat boyacısı mesleki yeterlilik belgesini almak için yetkilendirilmiş kurumlara başvuru yapılır. Başvuru sırasında daha önce boyacı kursu ile alınan sertifika, sınav ücretinin yatırıldığını gösteren dekont ve aday başvuru formu verilir.
Seviye 3 ulusal yeterliliğinde yetkilendirilmiş kurumlara yapılan başvurunun ardından sınava girilir. Boyacı mesleki yeterlilik belgesi sahibi olmak için teorik ve performans sınavında başarılı olmak gerekir.
Ölçme ve değerlendirme sınavlarının sonunda alınan belge meslekte ustalık seviyesinde bilgi sahibi olunduğunun göstergesidir. Belge geçerlilik süresi 5 yıldır. İnşaat sektöründe boya ustası olarak çalışmaya devam edebilmek için belge yenileme işlemi yapmak gerekir.
İnşaat boyacısı yeterlilik belgesi veren belgelendirme kuruluşu belgenin geçerlilik süresi olan 5 yıllık süreçte en az bir defa performans izleme raporu hazırlar. Belgenin iptal edilmesini gerektirecek herhangi bir durum ve şikâyet yoksa belgenin süresi 5 yıl daha uzatılabilir. Aynı durum işçinin fiili olarak 18 ay çalıştığını gösteren belge olması durumunda da aynıdır. Çalıştığını belgeleyemeyen kişiler boyacı mesleki yeterlilik belgesi yenileme sınavına girmek zorundadır. Belgesi iptal edilenler için süreç ilk başvuruda olduğu gibi ilerler.