Bölümler yazı dizimize hız kaybetmeden ön lisans moda tasarımı ile devam ediyoruz. TYT puanı ile öğrenci alan moda tasarımı bölümü nedir, bölüm hangi üniversitelerde yer alır ve mezunların iş olanakları nelerdir? İçeriğimizde bu soruları yanıtlıyor olacağız.
Moda Tasarım Bölümü Nedir?
Moda tasarımı, görsel odaklı işlerin moda alanında birleştirilmesi kapsar. Moda tasarımı bölümü de buradan hareketle oldukça hareketli olan moda endüstrisine donanımlı moda tasarımcıları yetiştirir. Bölüm, yine moda tasarımı adıyla lisans ve tekstil ve moda tasarımı adlandırılmasıyla da yine 4 yıllık eğitim sunar. Ön lisans bir bölüm olan moda tasarımı, moda endüstrisi ile beraber yaratıcılığı besleyen eğitim seçeneklerinden biridir.
Ön lisans moda tasarımı, 2 yıllık eğitim sunarak öğrencilerin moda ve tasarım bilgisini geliştirmeyi hedefler. Hem moda alanını hem de tasarım-çizimi odağa alan derslere yer verilir. Bölüm, öğrencilerin geliştirilmeye açık yaratıcı düşünme becerisi kazandırmakla beraber modanın farklı alanlara yönelme imkânı da tanır. Eğitim sürecinde zorunlu staj uygulamasına yer verilerek de teorik ve pratik eğitimin kazanım yaratması amaçlanır.
Moda tasarımı 2 yıllık eğitim seçeneği sunan devlet ve vakıf üniversitelerinde bulunur. Bununla birlikte yüksekokul düzeyinde olup 4 yıllık eğitim veren üniversiteler de mevcuttur. Aynı zamanda bölümün 4 yıllık karşılığı olan tekstil ve moda tasarımı eğitimi de bazı üniversiteler, özel yetenek sınav sonucuyla öğrenci alır. Ön lisans moda tasarım bölümü ise genel olarak TYT puan türünden öğrenci alımını destekler. Şimdi bölümün en önemli kriterlerinden biri olan moda tasarım derslerine bir göz atalım.
Moda Tasarım Bölümü Dersleri Nelerdir?
Moda tasarımı bölüm dersleri, genel olarak giysi tasarımı ve çizimi ile ilgili detaylı konuları içerir. Moda tasarımın kapsadığı teorik ve pratik arka planı ele alan ders içerikleri öğrencilere sunulur. Bölüm, 4 yarıyıl süren eğitim programında çizim tekniklerine ve tekstil sektörüne dair bilinmesi gerekenleri aktarır. Yine moda tarihi, tasarım ilkeler, görsel algı ve trendler gibi moda tasarıma yön veren konular da eğitimin bir parçasıdır.
Moda tasarımı bölümü dersleri şu şekildedir:
- Tekstil Teknolojisi
- Mesleki Matematik
- Mesleki Yabancı Dil
- Giysi Üretimi
- Moda Stilistliği
- Moda Resmi
- Kalıp Hazırlama
- Giysi Üretimi ve Teknolojisi
- Model Hazırlama Teknikleri
- Koleksiyon Hazırlama
- Malzeme Bilgisi
- Moda Tarihi
- Teknik Çizim
- Portfolyo Hazırlama ve Sunma
- Desen
- İş Sağlığı ve Güvenliği
- Bilgisayar Destekli Tasarım
Yukarıdaki içerikler dışında zorunlu olarak verilmesi gereken Türk Dili, Bilgi-İletişim Teknolojileri, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ve İngilizce dersleri de bölümde bulunur. Genel itibariyle öğrencinin, moda sektörünün geniş alanlarında yetkinlik sahibi olmasına yönelik eğitim verilir.
Moda Tasarım Bölümü Olan Üniversiteler
Moda tasarım okumak isteyen öğrencilerin merak ettiği sorulardan biri de bölümün yer aldığı üniversitelerdir. Moda tasarımı programının 4 yıllık karşılığı olduğundan daha önce bahsetmiştik. Ön lisans moda tasarımı bölümü, lisans moda tasarımına göre daha fazla üniversitede yer alır. Bu bölümü tercih etmek isteyenler TYT’ye sıkı bir şekilde hazırlamaları durumunda, öne çıkan üniversiteleri tercih edebilirler. Şimdi moda tasarımının kalbinin attığı eğitim duraklarına bir göz atalım.
Moda Tasarımı Bölümüne Yer Veren Devlet Üniversiteleri
- Akdeniz Üniversitesi
- Amasya Üniversitesi
- Ankara Üniversitesi
- Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
- Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Bursa Uludağ Üniversitesi
- Çukurova Üniversitesi
- Düzce Üniversitesi
- Ege Üniversitesi
- Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Giresun Üniversitesi
- Çorum Hitit Üniversitesi
- Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Kafkas Üniversitesi
- Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Karabük Üniversitesi
- Kırklareli Üniversitesi
- Malatya Turgut Özal Üniversitesi
- Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Marmara Üniversitesi
- Munzur Üniversitesi
- Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Ordu Üniversitesi
- Pamukkale Üniversitesi
- Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Tarsus Üniversitesi
- Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Uşak Üniversitesi
Moda Tasarımı Bölümüne Yer Veren Üniversiteler
- Avrasya Üniversitesi
- Beykent Üniversitesi
- Haliç Üniversitesi
- İstanbul Arel Üniversitesi
- İstanbul Aydın Üniversitesi
- İstanbul Ayvansaray Üniversitesi
- İstanbul Bilgi Üniversitesi
- İstanbul Gelişim Üniversitesi
- İstanbul Kültür Üniversitesi
- İstanbul Sağlık ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu
- Maltepe Üniversitesi
- Nişantaşı Üniversitesi
Yukarıdaki üniversiteler, uzaktan ve ikinci öğretim seçeneklerini barındırarak da adayların tercih alternatiflerini artırıma olanağı sunarlar.
2 Yıllık Moda Tasarım Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları
Ön lisans eğitimi veren moda tasarımı, TYT puan türünden öğrenci alır. Adayların, ön lisans moda tasarımına yerleşmek için üniversite sınavının ilk aşaması olan TYT’ye hazırlanmaları yeterlidir. Bununla birlikte diğer bölümler gibi moda tasarımında da taban puan değil, başarı sıralaması önemlidir. Adaylar, başarı sıralamalarına dikkat ederek elde etmeleri gereken taban sıralamalarını da öğrenebilirler.
Moda tasarımı programında 2021 verilerine göre öne çıkan ilk 10 üniversite şu şekildedir:
Üniversite | Taban Puan | Sıralama |
İstanbul Gelişim Üniversitesi | 292,57 | 404.622 |
Beykent Üniversitesi | 281,82 | 480.576 |
İstanbul Kültür Üniversitesi | 280,62 | 489.953 |
Marmara Üniversitesi | 279,77 | 496.615 |
Maltepe Üniversitesi | 273,63 | 548.083 |
Nişantaşı Üniversitesi | 273,40 | 550.090 |
Bursa Uludağ Üniversitesi | 262,99 | 648.641 |
Ege Üniversitesi | 262,25 | 738.631 |
Avrasya Üniversitesi | 242,73 | 879.857 |
Çukurova Üniversitesi | 222,89 | 1.124.359 |
Yukarıdaki üniversiteler dışında, kontenjanı dolup en düşük sıralamaya sahip üniversite ise Aydın Adnan Menderes Üniversitesidir.
Moda Tasarım Mezunları İş Olanakları
Moda tasarım öğrencileri, tasarım sektörünün en geniş iş olanaklarına sahip alanlarından birinin eğitimini alırlar. Moda tasarım eğitimi, moda endüstrisinin geniş iş sahalarında çalışma kapısı açar. Bölüm mezunları, aldıkları eğitim neticesinde moda tasarımcısı olarak çalışma olanağına sahiptirler. Mezunların başlıca çalışma alanları ise şöyledir:
- Moda Evleri,
- Moda Atölyeleri,
- Moda Dergileri ve Ajansları,
- Hazır Giyim Sektörü,
- Moda Fotoğrafçılığı,
- Defile Yöneticisi- Organizatörlüğü,
- Moda Alanında Girişimcilik,
- İmaj ve Marka Yöneticiliği,
- Moda Danışmanlığı Şirketleri.
Mezunlar, yukarıdaki iş alanlarında farklı mesleklere yönelebilirler. Moda tasarımcısı olarak çalıştıktan sonra moda editörü olarak ilgili dergi veya ajanslardan çalışabilirler. Mezunlar, çizim yeteneklerini ve görsel algı becerilerini ilerleterek grafik tasarım alanında da çalışabilirler. Genel olarak moda ve giyim sektörünün ana odak noktası olduğu her yerde çalışma olanakları vardır.
İstatistiklerle Ön Lisans Moda Tasarımı
- Moda Tasarımı Bulunan Toplam Üniversite Sayısı: 43
- Moda Tasarımına Yer Veren Devlet Üniversitesi Sayısı: 31
- Moda Tasarımına Yer Veren Vakıf Üniversitesi Sayısı: 12
- Ön Lisans Moda Tasarımına Yerleşen Son Kişinin Sıralaması: 1.548.582
Sık Sorulan Sorular
Ön Lisans Moda Tasarım Okumak Ne İşe Yarar?
2 yıllık moda tasarım okumak, mesleki yeterliliği yerine getirmeyi ifade eder. Sektörde alaylı diye tabir edilen kişiler olmakla beraber artık bu kişiler de yanlarına işin eğitimini tamamlamış mezunları alıyorlar. Dolayısıyla 2 yıllık moda tasarım eğitimi, sektörün gerekliliklerini tanımak ve gerekli becerileri edinmek için en ideal yollardan biridir. Ayrıca bölümde yer alan staj uygulaması da gerekli alan deneyimini kazandırarak mezunlara kariyer fırsatları sunar.
Lisans Moda Tasarımı Bölümü Nedir?
Ön lisans moda tasarımı haricinde, 4 yıllık lisans moda tasarımı ile tekstil ve moda tasarımı bölümleri de mevcuttur. Moda tasarımı adıyla 4 yıllık eğitim sunan üniversiteler ise Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesidir. Bu üniversiteler, EA puan türünden öğrenci alırlar. Ayrıca özel yetenek sınavlarıyla öğrenci alan üniversiteler de mevcuttur.
Moda Tasarımı Uzaktan-İkinci Öğretim Sunan Üniversiteler Hangileridir?
Moda tasarımı bölümü, uzaktan ve ikinci öğretim seçeneklerine sahip bölümler arasında yer alır. Bölüm nezdinde uzaktan eğitim sunan üniversite, Marmara Üniversitesidir. Örgün eğitim dışında, ikinci öğretim seçeneği de barındıran üniversiteler ise şöyledir: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Beykent Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi, İstanbul Ayvansaray Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi ve İstanbul Gelişim Üniversitesidir.
Moda Tasarım Bölümünde DGS Uygulaması Var mı?
Ön lisans programlarda olan DGS uygulaması moda tasarımda da mevcuttur. Mezunlar DGS’deki başarılarına bağlı olarak aşağıdaki bölümleri tercih edebilirler:
- Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi,
- Tekstil,
- Tekstil Mühendisliği,
- Tekstil Tasarımı,
- Tekstil ve Moda Tasarımı,
- Moda Tasarımı.
Öne çıkan ön lisans ve tasarım programlarından olan moda tasarımını ele aldık. Farklı ön lisans ve lisans bölümler hakkında bilgi edinmek isterseniz de bölümler yazı dizimizi takip edebilirsiniz.