Kreatif işlere ve sanata yatkınlığı olanlar için tercih edilebilecek en iyi bölümlerden biri çizgi film ve animasyon bölümüdür. Özellikle de görsel hafızası güçlü olan kişiler için çizgi film ve animasyon bölümü nedir merak konusudur. Gelin bu merakı gidermek üzere çizgi film ve animasyon bölümü hangi üniversitelerde var gibi bölüme ilişkin soruların karşılığını bulalım.
Çizgi Film ve Animasyon Bölümü Nedir?
Çizgi film ve animasyon bölümü, çizgi film sanatını meslek olarak icra etmek isteyen kişilere hitap eden bir lisans programıdır. Bölümün amacı çizgi film animasyon üreticisi (çizgi film tasarımcısı, görsel efekt uzmanı, animasyon tasarımcısı, anime kurgucusu) yetiştirmektir. Bölüme bilgisayar destekli tasarım ve animasyon ön lisans programı mezunları dikey geçiş yapabilirler. Sözel puan türü ile alım yapan bölümü okuyabilmek için özel yetenek sınavında başarılı olmak gerekir. 140 kredi ile tamamlanabilen bölümün avantaj ve dezavantajları ise şöyledir:
Çizgi film ve animasyon bölümünün avantajları | Çizgi film ve animasyon bölümün dezavantajları |
Sanat tarihi hakkında bilgi edinmeyi sağlar. | Kamuda istihdam oranı yok denecek kadar azdır. |
Yeteneği olan kişiler için okuması kolay bir bölümdür. | Sektörde deneyimsizlere iş imkanları sunulmaz, eğitim sürecinde öğrencinin kendini geliştirmesi önem taşır. |
Estetik farkındalık kazandırır. |
Çizgi Film ve Animasyon Bölümü Dersleri
Üniversitelerin güzel sanatlar ve tasarım fakültelerinde ya da iletişim fakültelerinde bulunan çizgi film ve animasyon bölümü, öğrencilerin sinema dili, film, video ve animasyon konularında uzmanlaşmasını sağlar. Bunun sağlanabilmesi için ilgili konularda seçmeli ders ve zorunlu ders verilir. Dört yıllık süreçte okutulan dersler şunlardır:
- Temel Sanat
- Animasyon için Stüdyo ve Işık
- Animasyona Giriş
- Dijital Sanata Giriş
- Animasyon ve VFX Tarihi
- İletişim Becerileri ve Akademik Raporlama
- Dinamik Anatomi
- Animasyon için Sinematografi
- Sanat, Kültür ve Toplum
- Hikâye Anlatma ve Anlatı Araçları
- Animasyon İçin Senaryo Yazımı
- 3B Animasyon
- Animasyon İçin Karakter Tasarımı
- Medya ve İletişim Teoriler
- Hikaye Panosu ve Mizenpaj
- Animasyon İçin Konsept Tasarımı
- Kurgu ve Kompozit
- Diyalog, Müzik ve Ses Efektleri
- Animasyon Film Prodüksiyon
- Animasyon Filmi Üretimi
Zorunlu ve seçmeli alan derslerine ek olarak Türk Dili, Inkılap Tarihi, Genel İngilizce gibi diğer bölümlerde de okutulan dersler müfredata dahildir.
Çizgi Film ve Animasyon Bölümü Olan Üniversiteler
Çizgi film ve animasyon bölümü hem devlet üniversitelerinde hem de vakıf üniversitelerinde bulunan bir bölümdür. Bölümün bulunduğu özel üniversiteler şunlardır:
- Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi
- Başkent Üniversitesi
- Beykoz Üniversitesi
- Haliç Üniversitesi
- İstanbul Arel Üniversitesi
- İstanbul Kültür Üniversitesi
- Üsküdar Üniversitesi
- Yaşar Üniversitesi
Bölümün bulunduğu devlet üniversiteleri ise şunlardır:
- Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Dokuz Eylül Üniversitesi
- Selçuk Üniversitesi
Bölüm nispeten yenidir. Bu nedenle bölümün bulunduğu devlet üniversitesi sınırlıdır.
Çizgi Film ve Animasyon Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları
Çizgi film ve animasyon taban puanları ve başarı sıralaması belli oldu. Buna göre en düşük taban puan 202,25 (İstanbul Kültür Üniversitesi); en yüksek taban puan ise 384,45 (Başkent Üniversitesi) olmuştur. Bölümün taban puanlarına ve başarı sıralamasına (en yüksek ilk 4 üniversite) aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz:
Üniversite Adı | Taban Puanı | Başarı sıralaması |
Başkent Üniversitesi | 384,45 | 6672 |
İstanbul Kültür Üniversitesi | 370,40 | 11861 |
Yaşar Üniversitesi | 348,03 | 27116 |
Haliç Üniversitesi | 347,38 | 27700 |
Çizgi Film ve Animasyon Bölümü Ücretleri
Çizgi film ve animasyon bölümü vakıf üniversitelerinde de vardır. Hatta en çok bulunduğu üniversite türü vakıf üniversitesidir. Eğitim ücreti üniversitelere göre farklılık gösterir. En yüksek taban puanına sahip olan Başkent Üniversitesinde ücret 2022-2023 yılında 92.000 TL olarak belirlenmiştir.
Çizgi Film ve Animasyon Bölümü Ne İş Yapar?
Çizgi film ve animasyon bölümü mezunlarının sinema, video, animasyon ve multimedia olmak üzere dört alanda çalışabilmeleri mümkündür. Mezunlar için iş olanakları daha çok özel sektördedir. Bölümden mezun olanların iş dünyasında alabilecekleri unvanlar şöyledir: Hareketli görüntü tasarımcısı, animasyon tasarımcısı, 3D sanatçısı, eğitmen, dijital sanatçı, sanat danışmanı, grafik tasarımcı, reklam tasarımcısı. Çalışabilecekleri yerler ise şöyledir:
- Bilgisayar oyunu stüdyoları
- Karikatür dergileri
- Medya kuruluşları
- Müzik şirketleri
- Reklam ajansları
- Eğitim kurumları
- Video yapım şirketleri
- Post prodüksiyon şirketleri
İstatistiklerle Çizgi Film ve Animasyon Bölümü
- Okul birincisi olup çizgi film ve animasyon bölümüne yerleşen sayısı: 2
- Çizgi film ve animasyon bölümünün en çok tercih edildiği üniversite türü: Vakıf
- Vakıf üniversitelerinde çizgi film ve animasyon bölümüne yerleşenlerin sayısı: 325
- Çizgi film ve animasyon bölümüne yerleşenlerin en çok ikamet ettiği bölge:
- Çizgi film ve animasyon bölümüne ilk sırada yerleşen sayısı: 145
- Kontenjan başına tercih sayısı en fazla olan üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Tercih oranı en yüksek üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
Bölüm Hakkında Sık Sorulan Sorular
Bölüm mezunları için kamuda çalışma imkânı neredeyse yoktur. Bununla birlikte özel sektörde farklı alanlarda iş bulmak mümkündür. Dolayısıyla son dönemlerde gözde olan bu bölümün önü açık diyebiliriz.
Bölüm bir lisans programıdır. Üniversitelerin dört yıllık eğitim veren iletişim fakültelerinde veya güzel sanatlar ve tasarım fakültelerinde bulunur. Bölüm, iki yıllık bilgisayar destekli tasarım ve animasyon bölümü ile aynı değildir.
Çizgi film ve animasyon, yaratıcılık, çizim yeteneği ve görsel algıya dayalı bir bölümdür. Bu nedenle merkezi sınav ile doğrudan yerleştirme mümkün değildir. Bölümü okumak isteyen kişilerin çizim ve animasyonla ilgili yetenek sınavını geçmeleri zorunludur.
Özetle;
Türkiye’nin eğitim haber portalı olarak özellikle de yeni sayılabilecek üniversite bölümlerini ele alıyoruz. Bölümler yazı dizimizde çizgi film ve animasyon bölümüne de yer vermek istedik ve çizgi film ve animasyon bölümü nedir, bölüm mezunları için iş olanakları nasıldır gibi soruları yanıtladık. Daha farklı sanatlara ilgi duyuyorsanız konservatuar bölümleri ve konservatuarı olan üniversiteler yazımızı da okumanızı öneririz.