Teknoloji okuryazarlığı 21. yüzyıl becerilerinden biridir. Bilgisayar işletmenliği ise teknoloji okuryazarlığının profesyonel amaçla kullanılmasıdır. Hem özel sektörde hem kamu kurumlarında bilgisayar işletmenlerine sıklıkla ihtiyaç duyulması, mesleği işsiz kalmayacak meslekler arasına yerleştirmiştir. Peki, bir bilgisayar işletmeni ne iş yapar? Gelin bilgisayar işletmeni olma koşullarından başlayarak mesleği kapsamlıca ele alalım.
Bilgisayar İşletmeni Nasıl Olunur?
Bilgisayar işletmeni görev tanımı, bilgisayar ve ilişkili donanımların etkin çalışmasını sağlamak üzere kontrol ve bakım işlemlerini gerçekleştirmektir. Bu görevin yapılabilmesi, bilgisayar alanında eğitim almış olmayı gerektirir. İlgili eğitim bilgisayar programcılığı bölümüdür; fakat bu bölümü okumayıp lise mezunu olanların da bilgisayar işletmenliği yapmaları mümkündür.
Üniversitede farklı bir bölümü okuyan veya lise eğitim kademesinden mezun olan olanlar, sertifikalı bilgisayar işletmenliği kursu eğitim programlarını sertifika alarak tamamladıklarında bilgisayar işletmeni olabilirler. Bilgisayar işletmeni olmak için bilgisayar programcılığı lisans diplomasına veya bilgisayar işletmeni sertifikasına sahip olmak teknik olarak yeterlidir. İyi bir bilgisayar işletmeni olmak içinse şu özelliklere sahip olmak gereklidir:
- Bilgisayarların işleyişi hakkında bilgi sahibi olmak ve bilgisayarda oluşan sorunları çözmek için istekli olmak,
- Analitik düşünme ve sonuç odaklı düşünme becerisine sahip olmak,
- Teknik konulara ilgili olmak,
- Sabırlı olmak,
- Öğrenmeye açık olmak,
- Uzun süre bilgisayar başında çalışmaya engel teşkil edebilecek fiziksel ve zihinsel sağlık sorunu olmamak.
Üniversitede bilgisayar programcılığı okumayan kişilere bilgisayar operatörü olmak için fırsat oluşturan bilgisayar işletmenliği kurslarında;
- Windows işletim sistemi,
- Bilgisayar donanımı,
- Microsoft Ofis programları ele alınır.
Kurs sürecini başarıyla tamamlayanlar aldıkları bilgisayar işletmenlik sertifikası Milli Eğitim Bakanlığı veya üniversite onaylı ise tüm iş yerlerinde çalışabilirler. Kamu kurumunda ve özel kurumlarda bilgisayar işletmeni unvanıyla çalışmak için farklı koşullarında sağlanması gerekebilir.
Bilgisayar Operatörü Ne İş Yapar?
Bilgisayar işletmenleri için belirlenen görev tanımı kurum politikalarına göre değişkenlik gösterir. Bununla birlikte genel olarak şu iş tanımı yapılır: Bilgisayar ve diğer teknik cihazların bakımlarını, kontrol ve tamirlerini yapmak. Bu bağlamda öncelikli olarak ofis programları, veri girişleri, sistem kontrolleri ve çeşitli arızaları giderirler. Bilgisayar işletmenleri ayrıca şu görev ve sorumlulukları da yerine getirirler:
- Bilgisayarın ilk açılış işlemlerini yapılandırmak,
- Donanım birimi sürücülerini kurmak ve işletim sistemini bilgisayara yüklemek,
- İnternet ve ağ güvenliğini sağlamak,
- E-postayı ve web tarayıcılarını etkin biçimde kullanmak,
- Yazılı ve basılı materyalleri programlar kullanarak bilgisayar ortamına aktarmak,
- Web sitesi için veri girişi yapmak,
- Kullanılan programların daha faydalı olmasını sağlayacak düzenlemeler yapmak,
- Bilgisayar donanım ve programlarının güncel kalmasını sağlamak.
Görev ve sorumlulukları irdelediğimizde bilgisayar işletmenlerinin, bilişim sektöründe bilgi işlem ile donanım bakım ve onarım alanlarında önemli bir açığı kapattıklarını söyleyebiliriz.
Bilgisayar İşletmeni Nerelerde Çalışır?
Bazı meslekler hem kamu sektörü hem özel sektör için kritik öneme sahiptir. Bu mesleklerden biri de bilgisayar işletmenidir. Bilgisayar işletmenleri için çalışma alanı oldukça geniştir. Bilgi işlem, yazılım, donanım, iletişim ağları ya da bakım onarım servislerinde bilgisayar işletmenlerine ihtiyaç duyulur. Hizmet sektöründeki tüm kurum ve kuruluşlar bilgisayar işletmenleri için istihdam alanıdır. Bilgisayar işletmenlerinin öncelikli olarak istihdam edildikleri yerleri şöyle sıralayabiliriz:
- Bilgi teknolojileri üreten şirketler
- Bilgisayar ve teknik destek firmaları
- Bankalar ve fintek (finans teknolojileri) şirketleri
- Sigorta şirketleri
- Çağrı merkezleri
- İnternet yayıncılık şirketleri
- Radyo-televizyon şirketleri
- Lojistik şirketleri
- Araştırma şirketleri
Bilgisayar işletmenleri, diploma veya MEB onaylı bilgisayar işletmenliği sertifikası ile kendi adlarına satış, servis, yazılım ve donanım şirketi kurabilirler. Bilgisayar işletmenleri kamu sektöründe cumhurbaşkanlığı, bakanlıklar ve alt birimleri ile belediyelerde de çalışabilirler. Kamu sektöründe mesleği icra etmek isteyenlerin 6225 nitelik kodu şartını karşılamaları gerekir.
6225 nitelik kodu KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) puanı ile yapılan atamalarda kurum ve kuruluşların personel alma şartlarından biridir. 6225 nitelik kodunun anlamı şudur: MEB bilgisayar işletmeni sertifikası, MEB onaylı bilgisayar programcısı sertifikası veya MEB onaylı bilgisayar analist programcı sertifikası sahibi olmak. Son yapılan atamalarda 6225 nitelik kodu ile üniversitelere bilgisayar işletmeni, kamu kurumlarına veri hazırlama ve kontrol işletmeni olarak alım yapılmıştır.
Bilgisayar İşletmeni Maaşı Ne Kadar?
Teknik donanıma ve gereken bilgiye sahip olan bilgisayar işletmenleri için maaş konusu da görev tanımı gibi kurum ve kuruluş doğrultusunda değişkenlik gösterir. Kamu sektöründe ortalama maaş 16 bin TL civarındadır. Kamuda çalışan bir bilgisayar işletmeni hizmete başladığı yıl, medeni durum, çocuk sayısı, kadro derecesi durumuna göre maaş alır. Devlet kurumlarında maaş belli çizgide seyreder. Özel sektör ile kamu sektörü arasında maaş farklılığı ciddi boyuttadır. Genellikle asgari ücret verilir. Tecrübeye göre asgari ücretin biraz üzerinde maaş alınması mümkündür.
Özetle;
Özel sektörde veya kamu kurumlarına bilgisayar işletmeni olarak çalışmak isteyenler için bilgisayar işletmeni ne iş yapar konusuna açıklık getirdik. Bilgisayar işletmenliği sertifikası ile iş dünyasında açılabilecek kapılar sizi heyecanlandırdı mı? Öyleyse bilgisayar işletmenliği kursu eğitim programına katılmanızı öneririz. Kurs hakkında daha kapsamlı bilgi edinmek için ilgili sayfadaki bilgi istek formunu doldurarak ücretsiz bilgi edinebilirsiniz.