Beden Dili Eğitimi

Beden Dili Ne Demektir?

Etkili ve sağlıklı bir iletişim sürecinin olmazsa olmazlarından biri de beden dilidir. Beden dili, sözsüz iletişiminin bir göstergesi olarak kişilerarası iletişimi yöneten en önemli dillerden biridir. Vücudun bütününün veya bir parçasının konuşması olarak adlandırılan beden dili, kişinin kendini ifade etmesine de aracılık eder. Kısacası beden dili de konuşur ve yanlış bir beden dili hareketi olumsuz geri dönüşlere sebep olabilir. Beden dili kullanımına farkındalık kazandıran eğitimler ise etkili iletişim ve beden dili kursları aracılığıyla verilir.

Beden Dili Eğitimi Nedir?

Beden dili eğitimi, kişilerarası iletişiminin sağlıklı bir şekilde sürmesine kaynak olan beden dili hareketlerini ve anlamlarını aktarır. Sosyal iletişimin bir parçası olan beden dili, kişilerin sık kullandığı sözsüz iletişim biçimlerinden biridir. Beden dili eğitimi de iletişim kurmaya ve iletişime kapalı olmaya işaret eden vücut dilinin nasıl kullanılması ve kullanılmaması gerektiğine değinir. Kurs sürecinde sözsüz iletişim konusundan başlayarak beden dilinin nasıl algılandığı ve ifade edildiğine dair ders içeriklerine geçilir.

Beden dili kursunun genel ders içerikleri şöyledir:

  • İletişim Nedir?
  • Sözsüz İletişim ve Temel Uygulamaları
  • Beden Dili Nedir?
  • Beden Dilinin Önemi
  • İletişim Sürecinde Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
  • Beden Dili Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
  • Göz Teması
  • Yüz İfadeleri ve Anlamları
  • Jest ve Mimik Kullanımı
  • El ve Kol Hareketlerinin Kullanımı
  • Beden Dilinde Etkili İletişim
  • Vücut Duruşu
  • Ses Tonu ve Vurgusu
  • Kıyafet Seçimi Nasıl Yapılır?
  • Beden Dili Farklılıkları Nelerdir?

Beden dili eğitimi, vücudun tümünü ele alarak vücut aracılığıyla iletişimin nasıl mümkünleştiğini konu edinir. Eğitimde, sözsüz iletişimin de en az sözlü iletişim kadar kişiyi öne çıkarabileceğine dair uygulanabilir bilgiler sunulur. Özellikle iş hayatında beden dilinin, ifade aracı olarak nasıl kullanılabileceği üzerine bilgiler yer alır. Beden dilinin dikkatli ve etkili kullanımına değinen kurs, yüz yüze ve online eğitim seçenekleriyle de kursiyere ulaşır. Eğitimin sonunda ise beden dili kullanımına aşina olunduğunu belgeleyen beden dili kurs bitirme sertifikası verilir.

Beden Dili Kursuna Kimler Katılmalı?

Beden dili eğitimine, sözsüz iletişimi kullanarak etkili iletişim geliştirmek isteyen herkes katılabilir. Daha özelde ise iletişim ve medya sektöründe çalışmaya hazırlananlar ve hâlihazırda çalışanlar eğitim aracılığıyla etkili bir iletişim sürecine katkı sunabilirler. Beden dili kursunu katılması önerilen meslek grupları da şu şekildedir:

  • İşletme Yöneticileri,
  • Liderler, Girişimciler,
  • Yönetici Asistanları,
  • Spikerler- Sunucular,
  • Eğitim Danışmanları,
  • Sekreterler,
  • Pazarlama-Satış Uzmanları,
  • Psikologlar,
  • Öğretmenler,
  • Halkla İlişkiler Çalışanları,
  • Reklamcılar,
  • İnsan Kaynakları Çalışanları,
  • Oyuncular,
  • Eğitmenler,
  • Koçlar.

Beden dili eğitimi; yalnızca mesleki alanda değil, sosyal hayatta da etkin bir kullanım sunmasıyla öne çıkan iletişim eğitimlerindendir. Bundan dolayı da kurs, her yaş ve meslekten kişinin katılımına açıktır.  Genel olarak tüm departman çalışanları ve iletişimini geliştirmek isteyen kişiler, eğitime katılabilirler.

Online Beden Dili Eğitimi İşe Yarar mı?

Online beden dili eğitimi, vücut dilini kapsayan ders içeriklerini şehir veya ülke fark etmeksizin geniş bir öğrenci kitlesine sunar. Online beden dili eğitiminin öne çıkan avantajı da zaman ve mekân farkı içermeden kursiyere ulaşma imkânı sağlamasıdır. Uzaktan eğitim yoluyla verilen beden dili eğitimleri de geniş ders içerikleri sunması ve eğitim sonrasında sertifika vermesi ile işe yarar kurs seçenekleri arasındadır. Online eğitim aracılığıyla beden dili eğitimi de online, üniversite veya kurum onaylı sertifika vererek kursiyerin yetkinliğini kanıtlamasına olanak tanır.

Beden Dili Sertifikası Ne İşe Yarar?

Beden dili kursu bitiminde, adayların bilgilerini ölçmeye dayalı sertifika sınavı uygulanır. Uygulanan sınav, beden dili ders içeriklerine uygun bir şekilde kursiyere sunulur. Kurs merkezinin belirlediği puanı elde edenler, beden dili sertifikası almaya da hak kazanırlar. Beden dili eğitimini tamamlayanlar, sözsüz iletişim konusunda bilgilenerek neleri yapıp neleri yapmamaları gerektiğini bilirler.

Alınan sertifika, kişilerarası iletişim gerektiren iş alanlarında çalışacaklar için alınması gereken en işe yarar sertifikalardan biridir. Diksiyon ile beden dili eğitimleri, sözlü ve sözsüz iletişim dilini doğru kullanmaya yönelik olduğundan, buradan edinilen bilgiler oldukça işe yarardır. Kursiyerler, sertifikalarını CV, ön yazı ve mülakatta belirterek iletişimi çok yönlü kullanabileceklerini gösterebilirler. Özellikle halkla ilişkiler, iletişim ve pazarlama alanında çalışmaya hazırlananlar, vücut dili eğitimi içeren bir sertifikayla iletişim becerilerini kanıtlayabilirler.

Beden Dili Eğitimi Alanlar Nerelerde Çalışır?

Beden dili eğitimi, kursiyere kazandıkları bilgi ve yetkinlikleri ile iletişim alanında iş bulmayı da kolaylaştırır. İletişim ve medya alanında en öne çıkan yetkinliklerden biri, diksiyon ve beden dili kullanımına özen göstermektir. Özellikle insanlarla sürekli iletişim hâlinde olanların, yanlış izlenim ve anlaşılmaların önüne geçmek için vücut dili eğitimi almaları önerilir.

Eğitimi tamamlayan kursiyerler, iletişim odaklı meslekleri daha dikkatli bir şekilde yerine getirebilirler. Özellikle haber merkezlerinde çalışmak isteyen spiker ve sunucu adayları, vücut dillerine dikkat ederek karşısındaki insanları bilgilendirmeyi amaçlarlar. Aynı şekilde müşterilerle birebir iletişim kuranlar da kurstan öğrendikleriyle iletişimi etkili bir şekilde yönetebilirler. Genel olarak eğitimi tamamlayan kursiyerler, iletişimin hakim olduğu iş sektörlerinde istenen bir yetkinliği karşılamış olurlar. Ayrıca vücut dili ve iletişim stratejileri konusunda bilgilerini geliştirmeleri durumunda, beden dili eğitmenliği kariyerini hedefleyebilirler.

Beden Dili Nasıl Kullanılmalı?

Beden dili, ülkeden ülkeye kültürden kültüre değişir. Bundan dolayı beden dili kullanımının evrensel ve özel hareketlerini iyi bilecek bir kaynağa yönelmek gerekir. Beden dili, insanların izlenim ve görünüm odaklı vücut kullanımlarını içine alan bir kavramdır ve sağlıklı bir iletişimin de olmazsa olmazıdır. Samimiyeti başlatan ve aynı zamanda bitiren dillerden biri, beden dilidir. Yanlış bir el-kol hareketi, göz temasından kaçınma, prezantabl olmama gibi durumlar, ortama bağlı olarak uygun bir kullanım içermeyebilir.

Beden dili kullanımında dikkate alınması gereken etkenlerden biri ise diksiyon kullanımıdır. Sözsüz iletişimi, sözlü iletişimle birleştirmenin etkili yollarından biri sesi doğru kullanmaktır. Diksiyon ve beden dili ile ilgili bilgilerini artıran kursiyer, sürdürülebilir iletişime de önayak olur.

Kursiyer, aldığı eğitimler neticesinde tek yönlü bir iletişim kurmaktan kaçınır, vücut dili kullanımına da özen gösterir. Beden dili kullanımında dikkate alınması gereken kullanımlar ise el-kol, jest-mimik ve duruştur. Özellikle mülakat ve sunumlarda gereksiz el oynatmalarından ve sık mimik kullanımından kaçınmak gerekir. Yine güven verici  ve samimi bir görüntüyü göstermek için de beden dilinde doğru duruşu uygulamak lazımdır.

Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.
İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Kurslar

Editörlük Eğitimi

Barmenlik Kursu

Tekvando Kursu

Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.