Baskı Öncesi ve Sonrası Nedir?
Baskı öncesi ve baskı sonrası işlemler, matbaa alanı içerisinde değerlendirilir. Meslek elemanları iş tanımlarına ve işin niteliğine uygun olarak baskı öncesi ve baskı sonrası birtakım uygulamaları yerine getirirler. Meslek elemanlarının yaptığı işlere yönelik bilgi sunan eğitim kaynaklarından biri ise baskı öncesi ve baskı sonrası kurslarıdır.
Baskı Öncesi ve Sonrası Kursu Nedir?
Baskı öncesi ve baskı sonrası kursu, temel olarak matbaa teknolojisinde kullanılan iş ve uygulamalara dair bilgi içerir. Kurs, baskı öncesi ve baskı sonrası adıyla sunulan iki ayrı eğitimin birleştirilmiş hâlidir. Kimi kurs merkezlerinde verilen baskı öncesi ve baskı sonrası kursu diye ayrı ayrı eğitimler bulmak mümkündür. Kursun temel amacı, matbaa baskısı alanında kullanılan makineleri ve uygulanan işlemleri tanımaktır. Bu kapsamda da meslek elemanlarının görev ve sorumluklarını içeren bilgilere yer verilir.
Baskı öncesi ve baskı sonrası kursunun genel ders içerikleri şu şekildedir:
- Baskı Öncesi ve Baskı Sonrası İşlerinde Teknik Çizim
- Vektörel Çizim Teknikleri
- Montaj Yapımı
- Harman, Tel Dikiş ve İplik Dikiş Makine Kullanımı
- Ambalaj ve Karton İşlemleri
- Endüstriyel Ciltleme
- Kalıp Hazırlamak
- Folyo Kesim
- Varak Yaldız Baskısı ve Selefon Baskı
- Baskı Teknolojisinde Kullanılan Makineler
- Baskı Alanında İş Sağlığı ve Güvenliği
Kursun tamamlanması için belirlenen son aşama, sertifika sınavıdır. Kursiyerin bilgi kazanımını ölçen sertifika sınavı, çoktan seçmeli formatta hazırlanır. Kursiyer, kurs merkezinin belirlediği geçme notu ve üstünde puan alması durumunda katılım belgesi veya kurs bitirme sertifikası almaya hak kazanır.
Baskı Öncesi ve Baskı Sonrası Kursu Ders Süresi
Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden biri olarak baskı öncesi ve sonrası kursu, en az 40 saatlik ders süreci içermektedir.
Baskı Öncesi ve Baskı Sonrası Kursuna Kimler Katılabilir?
Kurs programına, matbaa alanında gerekli bilgileri öğrenmek isteyen herkes katılabilir. Bununla birlikte bu iş alanında çalışacak kişilerin mesleğin icrasına engel olacak herhangi bir ruhsal veya fiziksel soruna sahip olmamaları gerekir.
Online Baskı Öncesi ve Baskı Sonrası Kursu Var Mı?
Baskın öncesi ve baskı sonrası eğitimi, yüz yüze ve online eğitim seçeneklerine sahiptir. Matta ve baskı üretim aşamalarını ve mesleki standartları konu alan eğitim, online kurs aracılığıyla da verilir. Bununla beraber online baskı öncesi ve baskı sonrası kursu, yeterli katılımcının olması durumunda açılır. Açılan online baskı öncesi ve sonrası eğitimi, iş hakkında ön bilgiler edinmeye yöneliktir. Açılan eğitimler de ön bilgiler ile birlikte sertifika verme amacını da taşır. Genel olarak online verilen baskı öncesi ve baskı sonrası kursu, mesleğe yönelik ön bilgiler edinip yetkinliğini göstermek isteyenlere uygundur.
Online Baskı Öncesi ve Baskı Sonrası Eğitimi Faydalı mıdır?
Online baskı öncesi ve baskı sonrası kursu, zaman ve mekân sınırlaması olmadan ön bilgiler edinmek isteyenlere göredir. Kursa katılmak isteyenler hazırlanan video ya da PDF içerikler aracılığıyla alanda dikkat edilmesi gerekenleri ve iş sağlığı-güvenliği önlemlerini öğrenmiş olurlar. Bu bakımdan online baskı öncesi ve baskı sonrası kurs programı, yararlı bir eğitim seçeneğidir.
Baskı Öncesi ve Baskı Sonrası Kursu Kazanımları
Kursu başarıyla bitirenler;
- Matbaa alanında kullanılan baskı makinelerini,
- Matbaa alanında çalışanların görev ve sorumluluklarını,
- Baskı öncesi ve baskı sonrasında yapılan işlemleri,
- Baskılama ve ciltlemede kullanılan yöntemleri,
- Baskı kesim çeşitlerini,
- Baskı alanında kullanılan makinelerinin kullanım detaylarını,
- Meslek elemanlarının dikkat etmesi gereken iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini öğrenmiş olurlar.
Baskı Öncesi ve Baskı Sonrası Kurs Sertifikası Ne İşe Yarar?
Kursiyerin aldığı sertifika, matbaa ve baskı elemanı mesleğine aşina olduğunu gösterir. Kursiyer edindiği sertifikayı ilgili iş alanlarında öne çıkmak adına gösterebilir. Ayrıca alınan belge, mesleki yeterlilikler arasında gösterilen eğitim şartının da tamamlandığını kanıtlar.
Baskı Öncesi ve Baskı Sonrası Belgesi Ne Kadar Süre Geçerlidir?
Alınan kurs belgesi; Milli Eğitim Bakanlığı , üniversite veya kurum onaylı olabilir. Genellikle MEB veya üniversite onaylı sunulan belgeler, e-devlet üzerinden de sorgulanabilir özelliğe sahiptir. Belgeyi alan kişiler, mesleği yerine getirmek için lazım olan niteliklerden birini karşılar.