Barmen Ne Demek?
Barmen; alkollü veya alkolsüz içkilerin ve sıcak soğuk aperatiflerin hazırlanıp servis edilmesinden, hesabın takdimi ve tahsil işlerinden sorumlu görevli çalışandır. Barı bulunan işletmelerde çalışan barmenler sunum yetenekleri yüksek kişilerdir.
Barmenlik Kursu Nedir?
Barmenlik kursu, yiyecek içecek hizmetleri sektörünün ihtiyaç duyduğu barmen barmaid meslek elemanını yetiştirmek üzere düzenlenen barmenlik eğitimi sertifika programlarıdır. Barmen eğitimi, bireylerin ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun olarak barmenlik mesleğini icra edebilecek mesleki yeterliliğe sahip olmalarını sağlar. Barmenlik kursu, meslek edindirme kursları arasında talep gören kurslardan biridir.
Barmenlik eğitimi sertifika programı, özel sektörde hizmet veren eğitim kurumlarının yanı sıra halk eğitim merkezleri ve Türkiye İş Kurumu tarafından da verilir. Eğitimler alanında uzman şef ve barmenler tarafından verilir. Barmenlik kurslarında eğitim dokumanı olarak konu anlatımlı set ve görsel eğitim videoları kullanılır. Eğitim sırasında birebir uygulama da yapılır. Eğitim sürecinin sonunda yapılan sınav sonucunda başarılı olan kursiyerlere istihdam edilmelerini sağlayacak olan barmenlik sertifikası verilir.
Bazı eğitim kurumları, barmenlik eğitimi sertifika programlarını miksoloji eğitimi olarak da açar. Miksoloji, barmenlik ile ilişkili bir kavram olmakla birlikte tamamen aynı değildir. Barmenler klasik kokteyl malzemeleri kullanarak kokteyl hazırlarken; miksolog unvanına sahip kişiler komplike malzemeler kullanarak karışık ve uyumlu içecekler hazırlar.
Miksoloji eğitimi hem alkollü hem alkolsüz içerik hazırlamanın tüm püf noktalarını öğrenmeyi sağlar. Bu nedenle barmenlik eğitimi alan kişilerin miksoloji kursu eğitim programlarına da katılmaları faydalı olur. Barmenlik eğitimlerinin barista eğitimi ile ilgili olduğu da düşünülür. Barmen barista farkı, hazırlanan içeceklerin içeriğinden kaynaklanır. Barista espresso bazlı kahve türlerinin hazırlanıp sunulmasından sorumludur.
Barmenlik Kursuna Kimler Katılabilir?
Barmenlik kursu özellikle işsiz gençlerin ve turizm sektöründe çalışan ya da çalışmak isteyenlerin ilgi gösterdiği bir meslek kursudur. Eğitime katılmak için koşul ilkokul mezunu olmaktır. Barmenlik yapmaya engel zihinsel veya fiziksel bir engel yoksa ve ilkokul mezunu olunduğu belgelenebiliyorsa barmenlik yapmak isteyen veya alana ilgi duyan herkes eğitime katılım sağlayabilir.
Barmenlik Eğitimi Ders İçerikleri
Barmenlik eğitiminde amaç katılımcıları bar ve servis eğitimi konusunda uzman haline getirmektir. Bu nedenle barmenlik dersleri oldukça geniş kapsamlıdır. Müfredat aşağıdaki konu başlıklarından oluşmaktadır:
- Sosyal Hayatta İletişim
- İş Hayatında İletişim
- Diksiyon
- Kişisel Gelişim
- Girişimcilik
- Çevre Koruma
- Meslek Etiği
- İş Organizasyonu
- İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı
- Araştırma Teknikleri
- Bilgisayar Kullanma ve Dokuman Hazırlama
- Kişisel Bakım
- İşe Hazırlık
- Sanitasyon
- Hacep
- Servise Ön Hazırlık
- Masa Üstü Servis Takımları
- Masa Örtüleri ve Peçeteler
- Kuver Açma
- Taşıma ve Boş Toplama
- Bar Ön Hazırlıkları
- Besin Öğeleri ve Besin Grupları
- Bulaşık Yıkama ve Çöp Atımı
- Sebzeleri Pişirmeye Hazırlık
- Sebze Garnitürleri
- Fond ve Temel Çorbalar
- Yumurta Pişirme
- Basit Tatlılar
- Konuk Kabulü ve Uğurlanması
- Konuk Tipleri ve Davranışları
- Olağan Dışı Durumlar
- Bar Ölçü Birimleri
- Garnitür ve Bardak Süsleme
- Kokteyl Hazırlama Teknikleri
- Barda Animasyon
- Barda Açılış ve Kapanış İşlemleri
- Gazlı İçeceklerin Servisi
- Meyve Suları ve Diğer Soğuk İçeceklerin Servisi
- Çay, Kahve ve Diğer Sıcak İçeceklerin Hazırlama ve Servisi
- Aperatifler, Likörler, Şaraplar ve Servisi
- Bira, Viski, Konyak, Rakı ve Diğer Alkollü İçkilerin Servisi
Barmenlik Sertifikası Ne İşe Yarar?
Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği kapsamında herhangi bir alanda istihdam için önceliğin mesleki eğitim görmüş kişilere verilmesi gereklidir. Dolayısıyla kurs bitirme belgesi olarak verilen sertifikanın avantajı istihdam fırsatı sunmasıdır. MEB onaylı barmenlik sertifikası sayesinde ilgili alanlarda barmen pozisyonunda iş bulmak mümkündür. Apostil işlemleri yapılmasıyla yurt dışında da kullanılabilen ve e-devlet üzerinden sorgulanabilen barmenlik sertifikası, barmen olma şartlarından biridir.
Barmen Nerede Çalışır?
Barmenlerin çalışma alanı yalnızca bar ve kafeterya işletmeleri değildir. Barmen barlarda çalışmanın yanı sıra; uluslararası gezi teknelerinde, otellerde, restoranlarda, yemek şirketlerinde ve kurumsal işletmelerin mutfaklarında çalışabilen meslek elemanıdır.
Barmen Ne İş Yapar?
Barmaid/barmen bardo alkollü içki servisleri yapan kişi olarak algılanır. Bu iş tanımı doğru olmakla birlikte eksiktir. Barmenlerin görev ve sorumlulukları şunlardır:
- Bar menüsü hazırlamak
- İçki için kullanılacak malzemeleri seçmek
- Müzik sistemini, ışık düzenini ve salon ısısını doğru şekilde ayarlamak
- İçkinin ve içki ile tüketilecek garnitürlerin hazırlanıp sunulması için gerekli malzemeleri hazırlamak
- Konuklara içkiler hakkında ihtiyaç duydukları bilgiyi vermek ve konukların şikayetleriyle ilgilenmek
- Alkollü ve alkolsüz içecekleri hazırlayıp servis yapmak
- Bar makine ve ekipmanını temizlemek, dezenfekte etmek
- Gerekli makinelerin arızalanması durumunda arızanın giderilmesini sağlamak
- Mali giriş çıkış yapmak ve satış raporu hazırlamak
Barmenlerin, bar malzemeleri isimleri ve nerede oldukları konusunda bilgi sahibi olup teknik detayları bilmesi kadar, uyumlu lezzetleri yakalayabilmek için iyi bir damak tadına sahip olması da önem taşır.
Barmen Nasıl Olunur?
Barmen olmak için hangi eğitimi almak gerekir gençler tarafından yanıtı merak edilen bir sorudur. Yanıt ise eğitim. Üniversitelerin turizm ile ilgili bölümlerinden mezun olanlar ve turizm meslek lisesi mezunu olanlar istihdamda öncelik sağlanan kişilerdir.
Barmen barmaid olmak için barmenlik sertifikasına sahip olmak da yeterlidir. Sertifika için de barmenlik ve miksoloji eğitimi almak gereklidir. Barmen olmak için gerekenler yalnızca mezuniyeti veya barmenlik eğitimi alındığını gösteren sertifika da değildir. Barmenlerin güler yüzlü olması, enerjik olması, sabırlı olması, insan ilişkilerinin iyi olması ve stres altında çalışmaya dayanıklı olması da önemlidir.