MEB Bakanı Mahmut Özer, yaz döneminde geçerli olan 2021-2022 yaz destekleme ve yetiştirme kursları ile yaz okulları kurslarını içeren kılavuzun hazırlandığına dair açıklamalarda bulundu. MEB’in açıklamasına göre 2022-2023 yılında geçerli olacak destekleme ve yetiştirme kurslarının kılavuzu da şimdiden hazır.
Bu yılın destekleme ve yetiştirme kursları öğrenci başvurusu ise 15-18 Haziran’da erişime açılacak. Kurslarda öğretmenlik ve ücretli öğretmenlik yapacaklar için başvuru tarihi ise 6-10 Haziran olarak duyuruldu. Öğretmen başvurularının onaylanması da 11-14 Haziran’da işleme alınacak.
İstedikleri il dahilinde yaz dönemi destekleme ve yetiştirme kurslarına katılabilecekler
Bakan Özer, kurslara dair yaptığı açıklamada LGS’ye hazırlanan 8. sınıf öğrencilerinin Türkçe, matematik, fen bilimleri, inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve yabancı dil derslerine; lise son sınıf öğrencileri ve mezunlarının ise Türk dili ve edebiyatı, fen bilimleri, sosyal bilimler, yabancı dil, felsefe, sosyoloji, psikoloji ve mantık dersleri içeren kurslara katılabileceklerini iletti.
Bakan ayrıca, yaz okullarının 4 Temmuz-28 Ağustos’ta açılacağını belirterek ‘’Öğretmen ve öğrenciler kendi seviyelerine uygun okul türlerinde, yaz döneminde geçerli olan destekleme ve yetiştirme kurslarına başvuru yapıp katılabilecekler.” ifadesini kullandı.
Yaz okulu haftada 12 saat, toplamda ise 48 saat sürecek
Destekleme ve yetiştirme kursları ile yaz okullarının kaç saat süreceği de netlik kazandı. Bakanın açıklamasına göre yaz okullarının haftada 12 saat, toplamda ise 48 saat sürmesi planlanıyor. Özer ayrıca açıklamasına şunları da ekledi:
“Öğrencilerimiz destekleme ve yetiştirme kursları ve yaz okulları için 15-18 Haziran tarihleri arasında başvurularını e-Kurs üzerinden yapabilecekler. Yaz okulu kapsamında açılacak kurslar 4. sınıf, 5-6. sınıf (tek grup), 7-8. sınıf (tek grup hâlinde), 9-10. sınıf (tek grup) 11-12. sınıf (tek grup) şeklinde uygulanan sınıf seviyelerinde oluşturulacak. Öğrencilerin matematik okuryazarlığını güçlendirmek, matematiği sevdirerek günlük yaşam becerileriyle ilişkilendirilmesini sağlamak amacıyla başlattığımız ‘Matematik Seferberliği’ kapsamında matematik dersinden, yabancı dil öğretiminde konuşma ve etkili iletişim becerilerinin geliştirilmesi amacıyla İngilizce dersinden hazırlanacak etkinlik temelli çerçeve programları doğrultusunda yaz okulları haftada 12 saat, toplamda 48 saat olarak uygulanacak.”
Destekleme ve Yetiştirme Kursları Nedir?
MEB’in duyurusuyla bir kere daha gündeme gelen destekleme ve yetiştirme kursları, devlet ve özel okullarda okuyan öğrencilere yöneliktir. DYK kılavuzuna göre açılacak kurslara katılan öğrenci ve kursiyerlerden ücret talep edilmez. Kurslar, 6 sınıf öğrencileri de başta olmak üzere lise ve üniversite sınavlarına hazırlanan son sınıf öğrencilerine açıktır. Öğrencilerin MEB müfredatını konu olan derslerde daha başarılı olmalarını hedefleyen kurslar, sınava hazırlanan öğrencilere de takviye sunar. Destekleme ve yetiştirme kursları, eğitim-öğretim yılının başından sonuna kadar eğitim vermeyi amaçlar. Bununla beraber ara tatillerde kurs programı uygulanmaz. Resmi ya da özel öğretim kurumlarında eğitim gören öğrenciler, e-Kurs aracılığıyla başvurularını yapabilirler.