Bağlama Nasıl Bir Müzik Aletidir?
Bağlama, geleneksel Türk halk müziği ile özdeşleşmiş bir müzik aletidir. Kopuzun bir türüdür. Saz ve bağlama küçük farklılıklar dışında görünüş olarak aynıdır. Bu nedenle bağlama söz konusu olduğunda saz da gündeme gelir.
Bağlama Kursu Nedir?
Müzik kursları arasında yer alan en popüler eğitimlerden biri bağlama kursudur. Bağlama eğitimi, halk eğitim merkezlerinin yanı sıra müzik eğitim merkezlerinde ve sanat merkezlerinde verilir. Bağlama dersi alan bireyler hem bağlama çalmayı öğrenir hem de müzikal becerilerini geliştirmiş olur.
Kurs programında; kursiyerlerin temel bağlama teknikleri, duruş, oturuş ve tutuş konularında bilgilendirilmeleri amaçlanır. Ayrıca akord ayarı, nota bilgisi ve makam bilgileri bilgilerinin verilmesi de eğitim programının amaçlarına dahildir.
Online Bağlama Kursu Eğitimi Var Mı?
Teknolojideki gelişmelerin eğitim sektörüne yansımasıyla pek çok eğitim uzaktan eğitime uyarlanmıştır. Bağlama eğitimi de uzaktan eğitim yöntemiyle verilebilir. Eğitim kurumlarında online bağlama kursu açılabilmesiiçin yeterli katılımcı sayısına ulaşılması gerekir. Online bağlama eğitiminde müzik aletine ilişkin temel bilgiler aktarılır.
Online Bağlama Kursu Faydalı Mıdır?
Online eğitim ile örgün eğitim arasındaki tek farklılık eğitimin şeklidir. Ders içeriğinin aynı olması nedeniyle kurstan alınan verim farklı değildir. Online ders yüz yüze eğitime göre ekstra bazı avantajlara sahiptir. Belirli zamanda belirli yerde eğitim alma zorunluluğu olmadığı gibi eğitim içeriklerine eğitim sürecinin sonunda da ulaşmak mümkündür. İçeriğin dijital ortamda olması çıktı, ulaşım gibi ek masrafları oradan kaldırır. Online eğitim özellikle de başlangıç seviyesinde olup eline bağlama almamış kişiler için faydalı olur. Online eğitim ile genel müzik bilgisi kazandırılır.
Bağlama Kursuna Kimler Katılabilir?
Bağlama kursu bir hobi kursudur. Eğitim almak için özel bir koşul yoktur. Bununla birlikte kursiyerlerin müzik kulağının yeterli olması beklenir. Müzikal yeteneğinin olup olmadığını öğrenmek isteyenler kulak ve yetenek testleri yaptırabilirler. Bazı eğitim kurumlarında bağlama dersleri öncesinde ses ve ritim işitme testi mülakatı yapılır. Bağlama kurslarını bağlama çalımı için istekli kişilerin almaları gerekir. Bağlama kursuna kayıt olacak kişilerin kendilerine ait enstrümanlarının olması gerekir.
Bağlama Eğitimi Kazanımları
Bağlama eğitimi müzik aletine ilişkin bilgi edinmeyi sağlar. Tek faydası bağlama çalmaya yeterlilik kazandırılması da değildir. Bağlama çalmayı öğrenmek saz çalmayı öğrenmeyi kolaylaştırır. Bağlama eğitimlerinin sonunda kursiyerler bağlama nasıl çalınır sorusuna yanıt bulmuş olur. Kurs sürecinde verilen eğitim aslında şu soruların yanıtlarına hakimiyet sağlar:
- Bağlama nasıl tutulur?
- Kısa sap bağlama ile uzun sap bağlama çalımı farklı mı?
- Bağlamayı kolay öğrenmek için ne yapmalı?
- Bağlamanın Türk müziği için önemi nedir?
Bağlama Nasıl Öğrenilir?
Doğaçlama yaparak özgün parçaları çalabilen bir bağlamacı olmak için eğitim almak gereklidir. Ücretsiz bağlama dersleri almak başlangıç aşamasında faydalı olur. İleri seviyede bağlama eğitimi almak için bağlama kursu eğitim programlarına katılmakta fayda vardır. Bağlama öğrenmenin zorluğu ve öğrenme süresi kişisel olarak değişir. Şu unsurlar bağlama öğrenme üzerinde etkilidir:
- Bağlama öğrenmek için ayrılan zaman
- El ve parmakların büyüklüğü
- Bağlamanın kalitesi
Bağlama Sertifikası Nasıl Alınır?
Bağlama kursu eğitim programının sonunda eğitim kurumları sertifika veya katılım belgesi verir. İki belge de bağlama eğitimi alındığının göstergesidir. Sertifika sahibi olan bireyler bağlamayı çalabilecek bilgiye sahip olduklarını ispat etmiş olurlar.
Bağlama Sertifikası Ne Kadar Süre Geçerlidir?
Sertifikanın yasal nitelik kazanıp geçerli olmasını sağlayan üzerinde Millî Eğitim Bakanlığının veya herhangi bir üniversitenin onayı bulunmasıdır. Bağlama kursu sonunda kursiyerlere sertifika verilmişse sertifikanın üzerinde üniversite veya MEB onayı bulunmalıdır. Üniversite veya MEB onaylı bağlama sertifikası e devlet üzerinden sorgulanabilir.