Dijital dönüşüm iş dünyasını şekillendirirken bazı programlar sektörde olmazsa olmaz haline geliyor. Bunlardan biri de AutoCAD programı. Peki, AutoCAD nedir? Pek çok farklı sektörde dev projelerin odak noktası haline gelen bu programı ele alarak soruyu yanıtladık.
Otoket Nedir?
Başlığımızda kullandığımız otoket esasında galat-ı meşhur kelimelerden biri. Gelgelelim Autocad programının ismi birçok kişi tarafından “otoket” olarak biliniyor. Asıl konuya odaklanıp Autocad programı nedir sorusunu şöyle yanıtlayım: AutoCAD, ABD menşeili Autodesk firması tarafından geliştirilmiş vektörel bir bilgisayar programıdır.
İlk sürümü 1980’li yılların başlarında geliştirilen AutoCAD, bir CAD (Computer Aided Design) programıdır. Yani, bilgisayar destekli tasarım programıdır. Programın vektör tabanlı olması, çözünürlükten bağımsız matematiksel ifadelerle oluşturulan ve yeniden ölçeklendirilebilen grafiklerin oluşturulması için kullanılabileceği anlamına gelir.
AutoCAD; Microsoft Windows, MAC OS X, iOS ve Android işletim sistemlerinde çalışır. Aynı zamanda AutoLISP ve VisualBasic programlama dillerini de destekler. Kullanıcıya göre özelleştirilmesi de önemli bir avantajdır. Programın en önemli avantajı iki boyutlu ve üç boyutlu olarak teknik çizim yapmaya olanak tanımasıdır.
Autocad Ne İşe Yarar?
AutoCAD ilk vektör tabanlı çizim programı özelliği taşır. Program geliştirildiği yıllardan bugüne değin geliştirilmiş ve özelleştirilmiştir. Bugün uluslararası alanda teknik resim çizimi için en çok kullanılan program AutoCAD programıdır.
AutoCAD, çizim boyutları ve görüntü kalitesi açısından kullanıcılarına özgürlük sunar. Tasarımın yanı sıra analiz ve simülasyonlar da yapılabilir. Bir projeyi tüm yönleriyle AutoCAD üzerinde planlamak mümkündür. Programın bu denli geniş olanaklar sunması nedeniyle AutoCAD nedir, AutoCAD ne işe yarar sorusunu çok daha geniş kapsamlı yanıtlamak mümkündür. AutoCAD programıyla yapılabilecekleri şöyle sıralayabiliriz:
- Mimari Planlama
AutoCAD programında mimari planlama için kullanılabilecek çok sayıda şablon vardır. Bu nedenle inşaat mühendisleri programın etkileyici fonksiyonlarından yararlanır. Bir inşaat mühendisi, inşa edilecek bir yapının bileşenlerini bu programı kullanarak analiz edebilir.
- Mühendislik Çizimleri
AutoCAD, farklı mühendislik alanlarında ihtiyaç duyulan çizimleri yapabilir. Programdaki çizim araçları sayesinde mekanik bileşenleri tasarlamak, elektrik veya boru sistemlerini inceleyerek olası sorunları saptamak mümkündür.
- Grafik Tasarım
AutoCAD programının grafik tasarım alanında diğer programlar arasında öne çıkmasını sağlayan 3 boyutlu alan tasarımı ve harita tasarımı için sunduğu özelliklerdir. Analiz ve simülasyonlar sayesinde grafik tasarım alanında program kullanılabilir. Farklı çizim programlarından alınan projelerin geliştirilmesi de mümkündür. DWG veya DXF uzantılı dosyalar AutoCAD üzerinde düzenlenebilir.
- Üç Boyutlu Modelleme
3 boyutlu yazıcılarda nesne oluşturmak için nesnenin üç boyutlu bir modellemesini seçmek gerekir. İşte bu noktada da AutoCAD devreye girer. Programdaki şablon modellemeler sayesinde yeni düzenlemeler yapılabildiği gibi dosyalar STL formatında dışa aktarılabilir.
- Endüstriyel Tasarım
AutoCAD, endüstriyel tasarım dünyasının olmazsa olmaz programları arasında yer alır. Programın CAD arayüzü, prototip geliştirerek geliştirilen prototipleri saklamaya olanak tanır.
AutoCAD büyük ses getiren tasarımlarda pay sahibi olan bir programdır. Programın özel sürümleri vardır. Mimarlık ve farklı mühendislik dallarının yanı sıra medya ve eğlence sektöründe kullanılır. Programın kullanım alanlarını daha spesifik olarak sıralamak için şu örnekleri verebiliriz:
- Isıtma ve sıhhi tesisat projelendirme
- Elektrik tesisat projesi
- Havalandırma projeleri
- Enerji nakil hatlarının projelendirilmesi
- Logo dizaynı
- Mobilyaların ve dekoratif objelerin tasarlanması
- CNC tezgahında kesilmesi gereken parçaların tasarımı
- 3 boyutlu deneysel tasarımlar
- Robotik cihaz tasarımı
- Fuar standı tasarlamak
AutoCAD Nasıl Kullanılır?
AutoCAD arayüzü kolay bir programdır. Çizim yapmadan önce başlangıç, bitiş ve orta noktayı tutturabilmek açısından osnap ayarı yapmak gereklidir. Kullanımda önemli nokta komutlardır. Kullanım alanına göre farklı program modülleri vardır. AutoCAD modülleri şöyledir:
AutoCAD Architecture: Mimari çizimlerde kullanılan modüldür.
AutoCAD Electrical: Elektrik ve elektronik mühendisleri ile teknikerler, devre çizimleri yapmak ve şematik diyagramlar tasarlamak için bu modülü kullanır.
AutoCAD Map 3D: Bu modül daha çok çevre mühendisleri ve harita mühendisleri tarafından tercih edilir. Altyapı planlarının çizilmesi ve ölçeklendirilmesi, arazi modellemesi MAP 3D modülü ile yapılır.
AutoCAD Mechanical: Makine mühendisleri ve teknikerler montajlama, mekanik çizim ve makine bileşenleri projelendirme işlemleri için bu sürümü kullanır.
AutoCAD MEP: Mühendis ve teknik ressamlar elektrik ve tesisat işlerinde bu modülü kullanarak çizim ve projelendirme yapar.
AutoCAD PLANT 3D: Fabrika gibi tesislerin tasarımı için gereken 3B teknik çizim bu modül sayesinde yapılır.
AutoCAD Raster Design: Rötuşlama düzeltme işlemleri bu sürüm ile yapılır. Sürümü daha çok harita mühendisleri kullanır.
AutoCAD Civil 3D: İnşaat mühendisliği alanında kullanılan bu modül sayesinde detaylı yapı analizi yaparak tasarım yapmak mümkündür.
Autocad Komutları Ne İşe Yarar?
AutoCAD programında 150 civarında komut bulunmaktadır. Hangi alan için hangi komutun kullanıldığını bilmek programdan kısa sürede üst düzeyde verim almayı sağlar. Her komut bilinmese de temel komutları bilmek gerekir. En çok kullanılan komutlar ve fonksiyonları şöyledir:
- Line: Çizgi çizmek
- Circle: Çember veya daire çizmek
- Rectangle: Dikdörtgen çizmek
- Polyline: Sürekli çizgiler
- POL: Minimum 3, maksimum 1024 kenarlı çokgen çizmek
- Trim: Kırpmak
- Scale: Ölçek değiştirmek
- OSnap (Object Snap): Uç, orta, merkez, kesişim noktalarını seçmek
- Grid: Ekranı ölçekli boyuta getirmek
- Snap: İstenen noktayı kolay tutmak
- Isodraft (İzometrik Çizim): Teknik resimde izometrik perspektif çizim yapmak
- Transparency (Şeffaflık): Objelere saydam görüntüsü vermek
- TXTEXP: Çizimlere tek veya çok satırlı yazı eklemek
- OOPS: Son silineni geri yüklemek
- DWGPREFIX: Dosyanın kaydedildiği yeri görmek
- AREA: Kapalı veya açık şekillerin alanını bulmak
Autocad fonksiyonel kısayol tuşları kullanımda önemli ölüde kolaylık sağlar. En çok kullanılan AutoCAD kısayol tuşları şöyledir:
- F1: Autocad yardım sayfası açılır.
- F2: Komutlar komut satırında görüntülenir.
- F3: OSNAP komutu açılıp kapatılır.
- F6: Koordinat görüntüsü açılıp kapatılır.
- F7: Izgara fonksiyonu açılıp kapatılır.
- F8: Yatay veya dikey moda geçiş yapılır.
- F9: Atlama modu açılıp kapatılır.
- F10: Durum düğmesi açılıp kapatılır.
- F11: Obje yakalama izleme açılıp kapatılır.
Autocad Hakkında Merak Edilen Sorular
AutoCAD, birden fazla sektöre hizmet sunan tasarım programıdır. Kullanıcıları genellikle mühendisler ve mimarlardır. Program sayesinde üç boyutlu ve iki boyutlu çizim ve tasarımlar bilgisayar ortamında yapılır.
AutoCAD pek çok sektörde mühendislik alımlarında öğrenilmesi zorunlu tutulan bir programdır. Mühendislerin yanı sıra iç mimarlar ve sanatçılar da AutoCAD kullanır. Otomasyon, makine, mimari, sosyal medya ve eğlence, programın kullanıldığı sektörlerdir. 2 boyutlu çizimler ve 3 boyutlu teknik çizimlerle yapılacak tüm projelerin kaynağı AutoCAD programıdır.
Autocad teknik çizim konusunda deneyimli iş profesyonellerinin rahatlıkla kullanabileceği bir programdır. Zorluk durumu kişisel olarak değişir. Dolayısıyla öğrenme süresi de farklılık gösterir. Bununla birlikte 1-1,5 aylık süre içerisinde AutoCAD çizim programı kullanımı mümkün olur.
AutoCAD, hemen hemen her iş sahasında kullanılan bir tasarım programıdır. Programın amacı tasarımların bilgisayar ortamında çizilmesidir. Bu amaç tekstilden mühendisliğe, inşaattan elektroniğe kadar birçok sektör için geçerlidir. Dolayısıyla AutoCAD bilmek zengin görsellere dayanan tasarımlar sunabilecek potansiyele sahip olmak anlamına gelir.
Özetle;
Mimarlık, mühendislik, grafik tasarım alanlarına ilgi duyanlar veya yalnızca bilgi edinmek isteyenler autocad programını araştırıyor. Biz de Autocad nedir başlığı altında Autocad ne işe yarar gibi konulara değinerek programı detaylıca ele aldık. Paylaştığımız bilgiler sizi heyecanlandırdıysa ve Autocad öğrenmek için ne yapmalıyım diyorsanız Autocad kursu eğitim programına katılmanızı öneririz.