Animatör Kimdir?
Animatör, eğlence alanlarına yönelik hizmet veren meslek elemanıdır. Animatörlük sanat olarak da ifade edilir. Animatörlük daha çok turistik mekanlarda ve tatil yörelerinde yapılabildiğinden mevsimlik bir meslektir. Bununla birlikte eğlence sektöründeki hızlı büyümeye bağlı olarak meslek her geçen gün değer kazanmaktadır.
Animatörlük Eğitimi Nedir?
Animatörlük eğitimi, animatör olarak çalışmak isteyen kişilerin ihtiyaç duyduğu bilgileri içeren bir kurs programıdır. Animatörlük kursu eğitim programı bir meslek edindirme kursu olduğu gibi turizm ve eğlence sektöründe farklı pozisyonlarda çalışan kişiler için kişisel gelişim kursu niteliği de taşır. Eğitim programında amaç kursiyerlerin animasyon etkinliklerinin önemini kavramalarını ve hitap edilen kesime göre oyun tasarımı yapabilmelerini sağlamaktır.
Animatörlük eğitim programının sonunda düzenlenen sertifika sınavına konu olan ve mesleki yeterlilik kazandıran animatörlük eğitimi ders içerikleri şöyledir:
- Animatörlükte Gereken Beceriler
- Animasyon Geliştirme
- Sportif ve Kültürel Animasyon Çeşitleri
- Animasyon Faaliyetlerinde Organizasyon
- Turizm Sosyolojisi
- Eğlence Psikolojisi
- Animasyon Teknikleri
- Animasyon İşletmeciliği
Animatörlük Kursuna Kimler Katılabilir?
Animatörlük kursu okuryazar herkesin katılabileceği bir eğitimdir, herhangi bir ön koşul yoktur. Bununla birlikte animatörlük eğitimi kurs programında hedef kitle turizm ile ilgili bölümlerde okuyan öğrencilerdir. Turizm ve eğlence sektöründe animatörlük yapmak isteyen herkes kursa katılabilir. Eğitim alacak kişilerin deneyimli olmaları gerekli olmasa da yaratıcı olmaları ve tiyatral yeteneğe sahip olmaları avantaj sağlar.
Online Animatörlük Eğitimi Var Mı?
Teknolojideki gelişmelerin eğitim sektörüne yansımasıyla pek çok eğitim uzaktan eğitime uyarlanmıştır. Animatörlük eğitimi de online eğitim programlarına dahil olan eğitimlerden biridir. Yeterli katılımcı sayısına ulaşılması durumunda açılan animatörlük kurslarında, animatörlük ve animasyon hakkında bilgi sahibi olunması gereken temel bilgiler aktarılır. Bilgisayara ve internet bağlantısına sahip olan herkes online eğitim alabilir.
Online Animatörlük Kursu Faydalı Mıdır?
Online eğitim örgün eğitime göre ekstra bazı avantajlara sahiptir. Belirli zamanda belirli yerde eğitim alma zorunluluğu olmadığı gibi eğitim içeriklerine eğitim sürecinin sonunda da ulaşmak mümkündür. İçeriğin dijital ortamda olması çıktı, ulaşım gibi ek masrafları oradan kaldırır.
Animatörlük Eğitimi Kazanımları
Animatörlük eğitimi ile kursiyerlerin turizm ve eğlence sektöründe animatörlük yapabilecek becerilere sahip olmaları sağlanır. Eğitim sürecinde kursiyerlerin şu sorulara yanıt bulmaları mümkün olur:
- Turizm ve eğlence sektöründe animatörlük ve animasyon neden önemlidir?
- Animasyon çeşitleri nelerdir?
- Spor ve oyun odaklı animasyon gösteri nasıl hazırlanır?
- Animatörlükte kullanılan malzemeler nelerdir?
- Animasyon işletmeciliğinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
- Animasyon oyun gösterilerinde iletişim nasıl kullanılır?
- Başarılı bir animasyon personelinde bulunması gereken özellikler nelerdir?
- Kültürel animasyon nedir?
- Sportif animasyon nedir?
Animatör Olmak İçin Gerekenler
Mesleki faaliyetlerin yerine getirilmesi mesleki eğitim alınmasını gerektirir. Animatör olmak için de mesleki eğitim alındığını ispat eden sertifikaya sahip olmak gereklidir. Sertifika almak mesleği icra etmek için yasal altyapıyı sağlar. Animatörlerin yaratıcı olmaları, görsel hafızalarının güçlü olması, el becerilerinin gelişmiş olması ve tiyatral yeteneklerinin olması mesleklerini icra ederken avantaj sağlar.
Animatörlük İş Olanakları
Animatörler turizm ve eğlence sektöründe animatörlük mesleğini icra edebilirler. Animatörlerin öncelikli istihdam alanları otellerdir. Diğer çalışma alanları ise AVM’ler ve yerel tiyatrolardır.
Animatörlük Sertifikası Nasıl Alınır?
Sertifika kurs bitirme belgesi niteliği taşıyan yasal bir evraktır. Sertifika sahibi olmak için animatörlük sertifikası eğitim programını başarıyla tamamlamak gerekir. Sertifika sınavında, önceden belirlenmiş olan geçerli puanı alan kursiyerler sertifika almaya hak kazanmış olurlar. Sertifika sınavı geçerlilik puanı 100 puan üzerinden en az 45 puan olarak belirlenmiştir.
Animatörlük Eğitimi Belgesi Ne İşe Yarar?
Kurs programının sonunda alınan kurs bitirme belgesi, belge sahibinin mesleğin gereklerini yerine getirebileceğinin göstergesidir. Animatörlük sertifikası, bireyin turizm ve eğlence sürecinde meslek elemanı olarak çalışabileceğini gösterir. Tüm sektörlerde mesleki eğitim alan bireyler öncelikli olarak istihdam edilir. Animatörlük sertifikası olanlar sektörde istihdam edilme fırsatına sahip olurlar.
Animatörlük Eğitimi Sertifikası Ne Kadar Süre Geçerlidir?
Milli Eğitim Temel Kanunu, iş yerleri için sertifika kabul etme zorunluluğu getirmiştir. Sertifikanın yasal nitelik kazanıp geçerli olmasını sağlayan üzerinde Millî Eğitim Bakanlığının veya herhangi bir üniversitenin onayı bulunmasıdır. Üniversite veya MEB onaylı animatörlük sertifikası e devlet üzerinden sorgulanabilir.