2000’li yıllardan itibaren toplumsal yapının içinde bulunduğu değişimlerle birlikte ailelerin gelişimsel ve önleyici yardımlara olan ihtiyaçları artmıştır. Bu noktada aileler için profesyonel destek sağlayacak; aile danışma merkezlerinde, okullarda, psikolojik danışma merkezlerinde ve benzer kurumlarda çalışabilecek, yetkin aile danışmanlarına ihtiyaç duyulmaktadır.
Aile Danışmanı Olmanın Yasal Şartları Neler?
Aile danışmanlığı, aile üyelerinin psikolojik sağlığını etkileyen belirli sorunları ele alan ve bununla birlikte aile birliğini zedeleyen işlevsel bozulmaları analiz eden uzmanlara verilen unvandır.
Kişiler, aile danışmanı olabilmek için çeşitli ön koşulları karşılamalıdır. Bunlardan ilki aile danışmanı olmak isteyen bireylerin mezuniyet bilgileri ile mesleki yeterlilik şartlarını karşılamasıdır.
Aile danışma olmak isteyen kişiler;
Tıp,
Psikolojik danışmanlık ve rehberlik,
Sosyal hizmet,
Çocuk gelişimi
Sosyoloji,
Hemşirelik,
Psikoloji bölümlerinin en az birinden dört yıllık lisans eğitimi almış olmalıdır.
Bu şekilde mezuniyet ön koşulunu sağlayan kişiler aile danışmanlığı eğitimi almak için alanında yetkin eğitim kurumlarına başvurarak süreçlerini başlatabilirler. Bu noktada dikkat edilmesi gereken önemli hususlar vardır. Öncelikle mezuniyet bilgisi istemeyen ve eğitim durumu ne olursa olsun sertifika sağlayacağını beyan eden kurumlardan mutlaka uzak durulmalıdır. Yasal geçerliliği olmayan bu sertifika süreçleri “evrakta sahtecilik” suçu kapsamına girmektedir. Bu durumda yasal gereklilikler noktasında hassasiyet gösteren bir kurum seçmek oldukça önemlidir.
Kurs seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise verilen eğitimin türü olmalıdır. Eğitim sürecine geçilmeden önce mutlaka eğitim türünün detaylı şekilde öğrenilmesi gerekir. Aile danışmanlığı eğitimi canlı ders içeren hibrit bir süpervizyon eğitimi olmalıdır. Aksi halde alınan sertifika geçerliliği olmayan bir kâğıt olarak elde kalacaktır.
Son günlerde artan merdiven altı eğitim kurumları, aldatmacalarına bir yenisini ekleyerek “online eğitim” başlığı altında video içeriği satışı yapmaktalar. Bununla birlikte halkımızın özellikle pandemi sürecinde edindiği, canlı ders içeriği olan online eğitim tasviri üzerinden kursiyerlerini yanıltmaktalar.
Bu aşamada çok dikkatli olunması gerekir. Online eğitim canlı ders demek değildir. Dijital platformlara yüklenen video içerikler, aile danışmanlığı sertifikası almak için yeterli ve yasal bir eğitim sağlamamaktadır. Mutlaka ama mutlaka alacağınız aile danışmanlığı eğitimi, canlı ders içeren hibrit bir süpervizyon eğitimi olmalıdır.
Koşullara ve yönetmeliğe uygun olarak hazırlanmış bir eğitim programı dahilde aile danışmanlığı sertifika programına katılan kursiyerlerin, program sonunda bir sınava tabi tutulması gerekmektedir. Sınavsız sertifika süreçleri yine yasal geçerliliği olmayan yanıltıcı uygulamaların başında gelmektedir.
Kısacası aile danışma olmak isteyen kişiler; tıp, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, sosyal hizmet, çocuk gelişimi, sosyoloji, hemşirelik ve psikoloji bölümlerinin en az birinden dört yıllık lisans eğitimi almış olmalıdır. Ayrıca aile danışmanlığı eğitim programlarında MEB veya üniversite onaylı ve e-devletten sorgulanabilir sertifika verilmeli, kurs programı sonunda sınav yapılmalı ve canlı ders içeren hibrit bir süpervizyon eğitimi olmalıdır. Aksi takdirde katılım gösterilen programların hiçbir geçerliliği bulunmamaktadır.