Adli Bilişim Kursu (Adli Bilişim Uzmanlığı Eğitimi)
Elektromanyetik ve elektro optik ortamlarda saklanan veya elektronik cihazlarda oluşturulan her türlü şey bilişsel varlık niteliği taşır. Adli bilişim, bu materyaller üzerinden delil niteliğinde veriler oluşturulmasıdır. Siber güvenliğin alanları arasında yer alan adli bilişimi; tanımlama, inceleme, analiz ve raporlama aşamalarından oluşan bir süreç olarak tanımlamak da mümkündür.
Adli bilişimin tek işlevi bilgisayarla ilgili materyallerin delil olarak ilgili mahkemeye sunulması da değildir. Adli bilişim delilleri koruma, soruşturma sürecinde faydalı olabilecek rapor sunma ve bilişim suçlarının potansiyel etkilerini tahmin etme açısından fayda sağlar. Adli bilişim uzmanlarından yardım almayı gerektiren bilişim suçları şunlardır:
- Gizli belge ve dosyaları almak ve kullanmak
- Fikri mülkiyet hırsızlığı, sahtecilik
- Önem taşıyan verileri yok etmek
- Kişisel belge, fotoğraf veya videoları gizlice kullanmak
- Elektronik ortamdaki bilgileri kullanarak insanları tehdit etmek
Adli bilişimin; adli bilimi, ağ adli bilimi, mobil cihaz adli birimi, kötü yazılım, bilgisayar adli bilimi ve mobil cihaz adli bilimi olmak üzere altı alt dalı vardır.
Adli Bilişim Uzmanlığı Eğitimi Nedir?
Adli bilişim, dijital ortamda işlenen suçla ilgili hukuksal süreci hızlandırıcı etkisi bulunan bir bilim dalıdır. Dolayısıyla adli bilişim alanındaki süreçlerin yürütülmesi uzmanlık gerektirir. Dijitalleşmeyle birlikte adli bilişim uzmanlığı ihtiyaç duyulan bir alan haline gelmiştir.
Adli Bilişim Uzmanlık Kursu Nedir?
Adli bilişim kursu, adli bilişim uzmanı yetiştirmeyi amaçlayan eğitim programlarıdır. Bu amacı nedeniyle adli bilişim uzmanlığı kursu olarak da bilinir. Adli bilişim uzmanlığı sertifika programı, alanında eğitimli deneyimli kişiler tarafından verilir.
Hem online eğitim de örgün eğitim olarak adli bilişim eğitimi almak mümkündür. Uzaktan eğitim adli ilişim kursu özellikle de öğrenciler ve iş profesyonelleri için zamanı verimli kullanma avantajı sağlar.
Adli Bilişim Kursu Ne İşe Yarar?
Adli bilişim bilir kişi eğitimi, adli bilişim teknik bilgisinin ve uzmanlığın kazandırılmasını amaçlar. Dolayısıyla eğitim programlarının kursiyerlere sağladığı en önemli fayda uzmanlık kazandırmasıdır. Eğitimler sayesinde teknik bilginin yanı sıra hukuki bilgi de verilir. Adli delillerin incelenmesine ilişkin yeteneğin artması iş dünyasında avantaj sağlar.
Adli bilişim kursu ile eğitim alan kişiler, ses, görüntü ve disk inceleme işlemleri yapabilme ve adli makamlar için soruşturma dosyası hazırlayabilme yetisine sahip olur. Kursiyerlerin, işletim sistemlerinin özelliklerini ve dosya kurtarma süreçlerinin nasıl işlediği hakkında fikir sahibi olması da önemli bir kazanımdır. Kursiyerler eğitim sonunda duruma en uygun adli bilişim aracını belirleyip kullanabilecek kadar donanımlı olur.
Adli Bilişim Uzmanlığı Kursu Ders İçerikleri
Adli bilişim uzmanlığı eğitimi, katılımcıların adli bilişimin tüm konularına vakıf olmasını hedefler. Dolayısıyla kurs sürecinde üzerinde durulan pek çok konu vardır. Konu başlıkları genel olarak şöyledir:
Adli Bilişim Uzmanlığına Giriş
- Adli Bilişim Kavramları
- Adli Bilişimin Hukuki Yönü
- Elektronik Delil Elde Etme Metotları
Veri Depolama Cihazları
- Bilgi Depolama Ekipmanlarının Çalışma Prensibi
- İkili Sayı Sistemleri
- İşletim Sistemlerinde Dosya Formatları
- DCO ve HPAYapıları
- Image ve Log Kavramı
- HASH Algoritmaları
- Image Alma Yazılımları
- String Kodlama
- Slack Alanları
- Zarar Görmüş Disk Onarımı
Adli Bilişim Süreçleri
- Dijital Kanıtların Alınıp Analiz Edilmesi
- Adli Kopya Alma Cihazı
- Adli Tıp İncelemesi
- Şifreli Dosya Elde Etme
- Geçmiş Analizi (History Browser Examiner)
- Geri Dönüşümden Silinmiş Verilerin Kurtarılmas
Adli Bilişimde Mobil Cihazlar
- Mobil Cihazların Çalışma Prensibi
- Mobil Cihazların İncelenmesi
- SIM Kart Kopyalama İşlemleri
- Image Alma Yazılımları
- Bulut Hizmetleri Analiz)
- Network Analiz)
- Gelişmiş Kod Çözme Teknikleriyle Kanıtları Birleştirme (UFED Ultimate Cellebrite)
Görüntü İnceleme
- Pixel kavramı
- Görüntü Delilleri Elde Etme Yöntemleri
- Adli Görüntü Analiz Süreçleri
- Görüntülerde Kimlik Teşhisi Yapma
- Grafik Programlarının Çalışma Prensibi
- Fotoğraf Tasarım Uygulamaları
- Resimde Montaj Tespit Etme
- Video Formatları ve Video Montajı Tespit Yöntemleri
Ses Dosyası İncelemeleri
- Dijital Ses Dosyalarının Çalışma Prensibi
- Dinleme Cihazları
- Telefon Dinlemeleri ve Ses Kaydı Dosyalarının İncelemesi
- Kripto Ses Dosyası
- Ses Tanımlama Sistemleri
- Ses Editleme (Audition)
Bulut Bilişim
Linux İşletim Sistemi
Bilişim Suçları
- Örnek Adli Bilişim Suçları
- Örnek Adli Bilişim Bilirkişi Raporu
Adli Bilişim Uzmanlığı Eğitimi Kimler İçin Uygundur?
Adli bilişim uzmanlığı eğitimi için herhangi bir bölümden mezun olma ön koşulu veya yaş ön koşulu yoktur. Alana ilgi duyan ve ön lisans veya lisans mezunu olan herkesin bu eğitime katılması mümkündür. Asıl önemli olan nokta katılımcıların bilgisayar kullanımında iyi olmasıdır. Temel bilgisayar kullanımı zayıf kişilerin dijital delillerden adli kopya alıp adli rapor hazırlayabilmesi mümkün olmayacaktır. Adli bilişim uzmanlık kursu katılımcıları genellikle şu mesleklerdedir:
- Emniyet mensupları
- Adalet bakanlığı bünyesindeki kurumlarda çalışanlar
- Bilişim hukuku alanında uzmanlaşmak isteyen avukatlar ve avukat adayları
- Jandarma ve muvazzaf askerler
- Bilgisayar, yazılım, elektrik-elektronik mühendisleri
- Aktif olarak bilirkişi olarak çalışanlar
- Bilgisayar, telefon tamiri ve teknik servis çalışanları
- Bilgisayar teknikeri ve teknisyeni olarak çalışanlar
Adli Bilişim Uzmanlığı Sertifikası Ne İşe Yarar?
Adli bilişim kursu eğitim sürecinin sonunda sınav yapılır. Değerlendirme sınavı niteliği taşıyan bu sınavın sonucunun olumlu olması durumunda kursiyerlere sertifika verilir. Kurs bitirme belgesi uluslararası geçerliliğe sahip onayı sayesinde istihdam için fırsat oluşturur.
Adli bilişim uzmanlığı alanında eğitim alan kursiyerler kamu sektöründe ve özel sektörde çalışma fırsatına sahip olur. Eğitim alan emniyet ve TSK çalışanları adli bilişim ve siber suçlar biriminde çalışma imkanına sahip olur. Adli bilişim uzmanlık eğitimine katılan avukatlar ilgili alanda mütalaa yazma becerisine sahip olur. Sertifika sahiplerinin kendi danışmanlık firmalarını kurmaları da mümkündür.
Adli Bilişim Uzmanı Ne İş Yapar?
Adli bilişim mühendisi olarak da adlandırılan adli bilişim uzmanlığında amaç sanal ortamlarda işlenen suçları rapor haline getirmek ve çözüm sunabilmektir. Adli bilişim uzmanları, kanun ve yönetmeliklere belirtildiği şekilde delil ve bilgi toplar. Topladığı delil ve bilgileri analiz eder. Ardından rapor haline getirip çözüm üretir. Siber suç saldırılarını önlemek için plan ve projeler geliştiren adli bilişim uzmanının inceleme süreci verinin boyutu doğrultusunda farklılık gösterir. Örneğin, 100 GB’lık veri için inceleme süresinin 35 saate ulaşması mümkündür.
Adli Bilişim Uzmanı Nerede Çalışır?
Adli bilişim uzmanlarının çalışma alanı geniştir. Adli bilişim uzmanları özel sektörde siber güvenlik birimi bulunan işletmelerde çalışabilir. Kamu sektöründe aşağıdaki kurumlarda çalışabilir:
- Emniyet Genel Müdürlüğü
- Jandarma Komutanlığı
- Adli Tıp Kurumu
- Adli Bilimler Enstitüleri
- Üniversiteler
Adli Bilişim Uzmanı Nasıl Olunur?
Adli bilişim uzmanı olarak söz konusu görev ve sorumlulukları yerine getirebilmek için adli bilişim alanında eğitim almak gerekir. Üniversitelerin adli bilişim mühendisliği bölümünden mezun olanların ekstra eğitim almadan da adli bilişim uzmanı olarak çalışması mümkündür. Bölümü okumayanların adli bilişim uzmanı sertifikasına sahip olup mesleği icra edebilmesi için adli bilişim uzmanlığı eğitimi alması gereklidir.