Ana SayfaHaberlerÖSYM Başkanı Ersoy, Sınav Süreçlerinde "Yapay Zekâ" Kullanımının Yol Haritasını Açıkladı

ÖSYM Başkanı Ersoy, Sınav Süreçlerinde “Yapay Zekâ” Kullanımının Yol Haritasını Açıkladı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, yapay zekâ çalışmalarını dil sınavları ile başlatacaklarını ve diğer sınavlara da adapte edeceklerini söyledi.

“Yapay zekâ” uzmanlarının da yer aldığı “Ölçme ve Değerlendirme Danışma Kurulu”nda yürütülen çalışmalara ilişkin soruları yanıtlayan Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, devlet kurumlarının tüm birimleriyle beraber yapay zekâ kullanımına geçme konusunda hazırlık yürüttüğünü dile getirdi.

Ersoy, ÖSYM’de özellikle dil alanındaki sınavlarda yapay zekanın kullanımına yönelik çalışmaların sürdüğünü vurgulayarak şunları söyledi: “ÖSYM olarak dil alanında yeni sınavlar yapmaya hazırlanıyoruz. Yapay zekâ çalışmalarını özellikle dil sınavlarından başlatacağız. Öncelikle bu sınavların değerlendirilmesinde yapay zekâ kullanımı söz konusu olacak. Bu alanda doğal dil işleme, makine öğrenmesi gibi ÖSYM’ye ait yapay zekâ teknolojilerini dil sınavlarında kullanmayı hedefliyoruz. Ar-Ge birimimiz, dil sınavlarının ardından yapay zekayı tüm sınavlara adapte edecek.”

“İnsan faktörü her zaman olacak”

Bayram Ali Ersoy, yapay zekayı, sınav sorularının oluşturulması aşamasında da kullanacaklarını belirterek şu açıklamayı yaptı:

Yapay zekâ soru üretecek; sonra bizim uzmanlarımız ve davet ettiğimiz hocalar, bu soruların özgünlüğünü, benzerliğini ve orijinalliğini, doğruluğunu test edecek. Sonuçta bu bir süreç. Bu makine öğrenmesi, doğal dil işlemeyle gelişecek bir süreç. Yoksa yapay zekâ ile öğretilen her soruyu otomatik olarak almayacağız. İnsan faktörü burada her zaman olacak; yani uzman, öğretmen, öğretim üyesi, öğretim elemanı faktörü aktif bir şekilde devam edecek. Bizim için işlerin kolaylaştırılması, verimlilik, zamanın kullanımı ve insan kaynağı, soru yazarı kaynağı anlamında yapay zekâ önemli bir etken olacak.

Sınav süreçlerinin optimizasyonunda da kullanılacak

Ersoy, sınav süreçlerinin optimizasyonunda da yapay zekayı kullanacaklarını anımsatarak, “Detaylı olarak söyleyemeyiz ama devletin tüm sistemlerinin konuştuğu bir sistemle sınav süreçlerinin sağlıklı bir şekilde oluşturulmasında yapay zekayı kullanacağız. Adayların atanacağı okulların belirlenmesinde, öğretmenlerin görevlendirilmesinde, sınav görevlilerinin görevlendirilmesinde, iklime göre okulların seçilmesinde yapay zekayı kullanmak istiyoruz.” dedi.

ÖSYM Başkanı Ersoy, yapay zekâ çalışmalarında makine ile insan dengesini dikkatli bir şekilde koruyacaklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/egitim/osym-baskani-ersoy-sinav-sureclerinde-yapay-zeka-kullaniminin-yol-haritasini-acikladi/3105774

İLGİLİ HABERLER

Popüler Haberler