Ana SayfaBlogEğitimDünyanın En Zor Sınavları Sıralaması Sizce Nasıl?

Dünyanın En Zor Sınavları Sıralaması Sizce Nasıl?

Bir lise öğrencisi için YKS, lisans programına geçiş yapmak isteyen öğrenci için DGS, lisansüstü eğitim almak isteyenler için ALES o dönem için dünyanın en zor sınavıdır. Türkiye’de olduğu gibi dünyada da öğrenciler için sonu S ile biten uygulamaların sonu gelmez. Zorluk göreceli kavram olsa da bu sınavların bazıları çoğunluk tarafından kabul edilmiş zorluk derecesiyle adını dünyaya duyurmuştur. Dünyanın en zor sınavları sıralaması nasıl gelin birlikte bakalım.

Dünyanın En Zor Sınavları Listesi

Bilimsel bir araştırma kapsamında yayımlanmış dünyanın en zor sınavları listesi yoktur; fakat yaptığımız araştırmalarda bazı sınavların çoğunluk tarafından “dünyanın en zor sınavı” olarak nitelendirildiğini gördük.

Gaokao

Gaokao, Çin’de lisans programlarına yerleşmek için lise son sınıf öğrencilerinin katıldıkları sınavdır. Bizdeki YKS olarak ifade edebileceğimiz bu sınav, Çin’in kalabalık nüfusu nedeniyle çok fazla katılımcıyla gerçekleşir. Çinliler için bu sınavda başarılı olmak yalnızca eğitim ve iş hayatında değil, özel hayatta da kapılar açar.

Gerçekleştirildiği tarihte fabrikaların kapatılıp polislerin devriye gezdiği bu sınavın zorluğunu en iyi yansıtan bilgi şudur: 50 bin öğrenciden yalnızca 1’i üniversiteye girme hakkı kazanır. Sınavın bu denli zor olması soruların bir kısmının klasik soru şeklinde olmasından kaynaklanıyor olabilir.

JEE

Çok çok iyi hazırlanmayı gerektiren ve insanları intihara sürükleyen sınavlardan biri de Hindistan Teknoloji Enstitüsü Ortak Giriş Sınavı. 500 bin adaydan sadece 10 bin adayın seçildiği bilinen bu sınav da Gaokao gibi üniversitelere kabul sınavı. Hintli mühendis adaylarına ter döktüren sınavın süresi ise 3 saat.

Putnam

Dünyanın en zor sınavları sıralaması Putnam ile devam ediyor. Putnam yarışması olarak bilinen bu sınav şöyle nam salmış: Dünyanın en zor matematik sınavı. William Lowell Putnam’ın anısına kurulan ABD menşeili bu sınav, 3’er saatlik iki ayrı oturumda gerçekleşir. Sınavda yalnızca 6 soru sorulur; fakat zorluğu oldukça yüksektir.

Mensa

Mensa sınavı adını dünyanın en eski ve en büyük IQ topluluğu Mensa’dan almış. Bu topluluğa dahil olmak hiç kolay değil. En genç üyenin 2 yaşında olduğu bilinen Mensa’nın üyesi olmak sınavı başarıyla tamamlamakla mümkün. Başarılı olanlar ise IQ seviyesinde dünya nüfusunun ilk yüzde ikilik bölümünde.

GRE (Lisansüstü Kayıt Sınavları)

Zorluğuyla korkutan sınavlardan biri de İngilizce ve matematik yeteneklerini ölçen GRE’dir. Lisansüstü eğitim programlarına katılmak için düzenlenen bu sınav, bilgisayar tabanlı bir seviye tespit sınavıdır. Sınavın sonucu 5 yıl geçerlidir.

The MCAT (Medical College Admission Test)

Kötü haber. ABD’de ve Kanada’daki tıp fakültelerinde okumayı planlıyorsanız bu zor sınava siz de girmek zorunda kalacaksınız. Amerikan Tıp Kolejleri Birliği (AAMC) tarafından yönetilen sınavda odak noktasındaki dersler şunlar: Biyoloji, kimya ve genel ve organik fizik ile biyokimya, psikoloji ve sosyoloji. Sınavın zorluğunun en önemli nedenlerinden biri yanlış cevapların cevapsız kabul edilmesidir.

Ulusal Hukuk Kabul Testi (LNAT)

İngiltere ve ABD’de hukuk, ekonomi, kamu yönetimi bölümü okumayı planlıyorsanız dünyanın en zor sınavlarından biri olan LNAT (The Law National Aptitude Test) için hazırlanmalısınız. Sınav, çoktan seçmeli sorulardan oluşan birinci ve kompozisyon sınavından oluşan ikinci aşamada gerçekleştirilir. 42 çoktan seçmeli soru için 95 dakika süre verilir.

UPSC Sivil Hizmetler Sınavı

Dünyanın en zor sınavları sıralaması UPSC Sivil Hizmetler Sınavı ile devam ediyor. Bu zorlu sınav Hindistan menşeili. UPSC Sivil Hizmetler Sınavı ülkedeki en prestijli kamu kurumlarında çalışmaya olanak tanır.

Mühendislikte Lisansüstü Yetenek Testi (GATE) 

Hindistan menşeili bir sınav daha listemizde kendine yer buldu. Hindistan’da mühendislik programını tamamlayanların yüksek lisans eğitimi alabilmek için bu sınava girmesi gerekir. Kamu kurumları için önemli bir standart olan bu sınav sayısal ve çoktan seçmeli sorular içerir.

Türkiye’nin En Zor Sınavı Nedir?

Türkiye’nin en zor olarak nitelendirebileceğimiz sınavı TUS’tur. Tıpta Uzmanlık Sınavı, zor ve karmaşık sorulardan oluşur. Her alan için farklı bir puana sahip olmak gerekir. 3 oturumda gerçekleşen YKS de TUS kadar olmasa da zor kabul edilen bir sınavdır. Eğitim kalitesi yüksek üniversitelerde iş garantisi olan bölümlere yerleşebilmek için iyi bir puan almak kritik önem taşır.

Özetle;

Türkiye’nin eğitim haber portalı olarak dünyanın en zor sınavları sıralaması hakkında yazmazsak olmazdı. Şüphesiz Türkiye’deki öğrencilere şükrettiren bir içerik oldu. Yine de zannediyoruz ki kim hangi sınavı çok önemsiyorsa dünyanın en zor sınavı olarak görecektir. Böyle ilginç bilgiler hoşunuza mı gidiyor? Blog sayfamızı takipte kalın.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.