Tıbbi Sekreterlik Nedir?
Sekreterlik mesleğinde farklı sektörler için niş alanlar oluşmuştur. Tıbbi sekreterlik de bu niş alanlardan biridir. Tıbbi sekreterlik; tıp sekreterliği, hasta danışmanlığı ve hasta kabul olarak da ifade edilir. Tıp sekreterliği, hastanın tedavi ve poliklinik işlemlerinin yönetilmesidir.
Bir tıbbi sekreter, sağlık poliklinik hizmetleri sürecindeki dokümantasyon işlemlerinin gerçekleşmesini sağlayarak doktor ile hasta arasında iletişim kurulmasına aracılık eder ve tedavi sürecinin başlamasına yardımcı olur. Hastane sekreteri olarak da ifade edilen tıbbi sekreterler genel olarak şu görev ve sorumlulukları yerine getirir:
- Hasta-doktor arasındaki iletişime aracılık etmek
- Hasta kayıt işlemleri yapmak
- Hastalar için randevu kaydı oluşturmak
- Hastaların doldurması gereken yasal evrakları iletmek
- Laboratuvar sonuçlarını ilgili birime iletmek
- Fatura ve ödeme işlemlerinin gerçekleşmesini sağlamak
Tıbbi sekreterlik görevini icra eden kişiler hasta mahremiyetine saygı göstererek mesleki prosedürler çerçevesinde bahsettiğimiz görev ve sorumlulukları yerine getirir. Bunların yanı sıra ekipmanların arızası varsa giderilmesini sağlar ve diğer ofis işlerini yapar.
Tıbbi Sekreterlik Kursu Nedir?
Hasta kabul kursu olarak da bilinen tıbbi sekreterlik kursu, sağlık sektöründe istihdama olanak tanıyan bir meslek edindirme kursudur. Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik kursu, üniversitelerin Tıbbi Sekreterlik bölümünü okuyanların muaf olduğu bir eğitim programıdır. Sağlık sektöründe sekreterlik yapmak isteyip ilgili bölümü okumayanlar için alternatif oluşturur.
Meslek edindirme kursları arasında en çok talep gösterilen eğitimler arasında bulunan tıbbi sekreterlik kursu, daha çok yüz yüze eğitim şeklinde verilse de online tıbbi sekreterlik kursu da vardır. Eğitim şekli farklı olsa da müfredat aynıdır. Eğitim sürecinin sonunda hasta kayıt kabul sertifikası olarak ifade edilen belge verilir.
Tıbbi sekreterlik kursu sayesinde kişiler tıbbi terminoloji ve yönetmeliğe hakimiyet kazanır ve hasta ile doktor arasındaki süreci yönetme, taleplere karşılık verebilme becerisine sahip olur. Yüz yüze hasta danışmanlığı eğitimi veren bazı kurumlarda hasta kayıt programı da kullanılır. Bu sayede katılımcılar sağlık işletmelerinde kullanılan programı kullanma becerisine de sahip olur.
Tıbbi sekreterlik kursuna kimler katılabilir sorusunun spesifik bir yanıtı yoktur. Bununla birlikte tıbbi sekreterlik kursu için gerekli şartlar en az ortaöğretim ve lise mezunu olmak şeklindedir. Nitekim bu kurslar tedavi ve poliklinik hizmetleri alanında çalışma yetisi kazandırır. Tıbbi sekreterlik kursuna en çok ilgi duyanlar ise yeni meslek edinmek isteyen işsiz gençler veya farklı bir çalışma alanında görev yapmak isteyen sekreterlerdir. Sağlık işletmeleri de çalışanlarını bu eğitim programlarına yönlendirir.
Tıbbi Sekreterlik Kursu Ders İçerikleri
Tıbbi sekreterlik kurslarında tıbbi sekreterin iş tanımından tıbbi terminolojiye, tıbbi dokümanların genel özelliklerinden hastalıkların uluslararası dokümantasyon sistemine (ICD Kodlaması) pek çok konuya değinilir. Genel olarak hasta kayıt kabul kursu dersleri şu başlıklardan oluşur:
- Tıbbi sekreterlik iş tanımı
- İletişim
- Tıpta dosyalama
- Hasta dosyaları
- Randevu ve konuk kabulü
- Tıbbi terminoloji
- Bilgi terminolojisinin temel kavramları
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Belgesi Ne İşe Yarar?
Tıbbi sekreterlik eğitimlerinin sonunda değerlendirme sınavı yapılır. Bu sınav sonunda, önceden belirlenmiş olan puanının üzerinde puan alan kişiler üniversite onaylı ve MEB onaylı tıbbi sekreterlik sertifikası almaya hak kazanır. Tıbbi sekreterlik belgesi, kurs programının başarıyla tamamlandığının göstergesidir.
Sağlık hizmetlerinin verildiği kurum ve kuruluşlarda hasta danışmanlığı yapmak için öncelikli koşul tıbbi sekreterlik belgesine sahip olmaktır. Bu belgeye sahip olup özgeçmişine ekleyen kişiler rakipleri arasından sıyrılarak öncelikli istihdam fırsatına sahip olur.
Tıbbi Sekreter Nerelerde Çalışır?
Temel görevi hasta giriş çıkış işlemlerini gerçekleştirmek olan tıbbi sekreterler hem özel sektör hem kamu sektörü bünyesinde sağlık hizmeti veren kurum ve kuruluşlarda istihdam edilir. İlk istihdam alanı hastaneler, tıp merkezleri ve özel muayenehanelerdir. Tıbbi sekreter unvanıyla devlet, üniversite ya da araştırma hastanelerinde sözleşmeli olarak çalışmak mümkünken; özel hastanelerde kadrolu olarak çalışmak mümkündür. Diğer çalışma alanları şöyledir:
- Aile sağlığı merkezleri
- Poliklinikler
- Tıbbi laboratuvarlar ve görüntüleme merkezleri
- Diş hekimi muayenehaneleri
Tıbbi Sekreter Olmak İçin Gereken Şartlar
Tıbbi sekreter olmak için okur yazar olmak ve 21. yüzyıl becerilerine sahip olmak yeterli değildir. Tıbbi sekreterlik farklı bir alan olduğundan bu alanda bilgi sahibi olmak gerekir. Bu noktada tıbbi sekreterlik kursları devreye girer. Kurs sürecini başarıyla tamamlayarak sertifika alan kişiler tıbbi sekreter unvanının da sahibi olur.
Tıbbi sekreterlikte tıbbi terminolojiyi bilmek kritik önem taşır. Bu bilgiyi kullanabilmek de dijital okur yazarlık gerektirir. Mesleği icra etmek için MS Office programları kullanmayı bilmek de önem taşır. Tıbbi sekreterlik kurslarında bu bilgiler de öğretilir.
Kamu sektöründe tıbbi sekreterlik yapmak için terminolojiye hâkim olunması ve dijital okur yazarlığın olması yeterli değildir. Devlette tıbbi sekreter olarak çalışabilmek için gerekli koşullar şunlardır:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik bölümü mezunu olmak veya tıbbi sekreterlik belgesi kursu tarafından eğitim alındığını belgelemek
- KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) puanına sahip olmak (minimum 80)
- Kasten işlenmiş suçlardan hüküm giymemiş olmak
Meslek edindirme kurslarından biri olan tıbbi sekreterlik eğitimi, tıbbi sekreter olmak isteyenlerin kişisel gelişim ve mesleki gelişim için katılması önem taşıyan bir eğitimdir. Tıbbi sekreterlik sertifikası ile özel hastanelerde çalışmak ve hasta kabulde yer almak ister misiniz? Öyleyse bilgi formunu doldurarak kurs programı hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.