Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Macaristan’a yaptığı resmî ziyarette Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile bir görüşme yaptı. İki ülkenin eğitim alanındaki iş birliğinin ele alındığı toplantıda Bakan Szijjarto, Türkiye’nin eğitimde de ileri bir ülke olduğunu ve Türkiye ile eğitim alanında ilişkileri daha da artırmaktan mutluluk duyacaklarını söyledi.
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile heyetler arası bir görüşme gerçekleştirdi. Özer, Bakan Szijjarto ile bir araya gelmekten dolayı mutlu olduğunu belirterek diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 100. yıl dönümü vesilesiyle düzenlenecek etkinliklerin halkları yakınlaştıracağına inandığını belirtti.
Son yıllarda Türk öğrencilerin yükseköğretim alanında Macaristan’ı tercih ettiğini belirten Özer, bunun Macaristan ile eğitim ilişkilerini ileri noktaya taşıyacağına değindi. İlişkilerin mesleki eğitim ve lise düzeyinde yaygınlaştırılmasının önemine değinen Özer, Türkiye’nin mesleki eğitim alanında önemli adımlar attığını belirterek durumun OECD’nin de dikkatini çektiğini, Mesleki Eğitim Zirvesi gerçekleştirildiğini kaydetti.
Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto da eğitimin iki ülke arasında önemli olduğunu belirterek, Türkiye ile özellikle mesleki eğitim alanında iş birliği yapmak istediklerini ifade etti.
Szijjarto, burs programı başvurularının yüksek olması durumunda burstan faydalanan öğrenci sayısını artırabileceklerini belirtti. Szijjarto, “Macaristan’da mesleki eğitimi güçlendirmek için çok çalışıyoruz. Biliyoruz ki meslek liselerinde öğrenme, iş gücü için en az üniversite kadar önemli. Bu nedenle Türkiye’yle mesleki eğitimde iş birliği konusuyla özellikle ilgileniyoruz.” dedi.
Özer, Bakan Szijjarto’ya “Mesleki eğitimde de ülkenize her türlü desteği vermeye hazırız.” diye yanıt verdi. Son bir yıllık dönemde mesleki eğitimde önemli ilerlemeler kaydedildiğinin altını çizen Özer, mesleki eğitim merkezlerindeki çırak ve kalfa sayısının bir yılda 159 binden 1 milyon 200 bine çıkarıldığını belirtti.
Özer, OECD Eğitim Bakanları Toplantısı’nda Fransız Eğitim Bakanın, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un mesleki eğitimle ilgili en büyük projesinin mesleki eğitim alan kişi sayısını 300 binden 1 milyona çıkarmak olduğunu fakat 800 bin kişinin mesleki eğitime katıldığını söyledi.
Özer, 19 milyon öğrenci ve 1,2 milyon öğretmeniyle Türkiye’nin devasa bir eğitim sistemine sahip olduğunun altını çizerek “Öğretmen eğitimden mesleki eğitme, okul öncesinden eğitimde dijitalleşmeye kadar çok fazla alanda tecrübe birikimimiz var. Macaristan gibi ülkelerle bu deneyimi paylaşmaktan mutluluk duyarız.” dedi.
Türkiye’yi birçok alanda takip ettiklerini belirten Macar Bakan Szijjarto da, “Türkiye eğitimde de çok ileri bir ülke. Sizinle ilişkilerimizi daha da artırmaktan mutluluk duyarız.” dedi.
Özer, 9 Şubat’ta düzenleyecekleri okul öncesi eğitim ile ilgili zirveye Macaristan’ın bu zirveye davet etti. Görüşmenin ardından iki Bakan, Stipendium Hungaricum Burs Programı’nın mutabakat zaptını imzaladı.
Bakanlar ortak basın toplantısı düzenledi.
Milli Eğitim Bakanı Özer, ülkeler arasında en kalıcı iş birliklerinin eğitim alanında yapıldığına dikkat çekerek şu sözleri kullandı:
“Milli Eğitim Bakanlığı olarak Türkiye’de son yirmi yılda çok ciddi dönüşümler gerçekleştirdik. Artık Türkiye Cumhuriyeti Devleti özellikle eğitim alanında uluslararası gündemi açık olarak dinleyen bir ülke değil, diğer ülkelere örneklikler sunan, kapasite sahibi olan bir ülke konumundadır. Dolayısıyla eğitimde bu uluslararası iş birliklerini güçlendirdikçe bu deneyimleri diğer ülkelerle paylaşabilme kapasitemizi güçlendireceğiz. Bunun uzun vadede tüm dünyada barışın tesis edilmesi anlamında insanların birbirleriyle bağlantılarını güçlendireceğine inanıyorum. Türkiye artık bu deneyimleri uluslararası eğitim camiasıyla yarışmayla ilgili çok önemli bir toplantıya göstermeye başladı. 1 Aralık 2022 tarihinde OECD Mesleki Eğitim Zirvesi’ni İstanbul’da gerçekleştirdik. Aslında bu zirve artık mesleki eğitim alanında da Türkiye’nin; deneyimlerini, OECD ülkeleriyle, gelişmiş ülkelere aktarma potansiyelini gösteriyor. 9 Şubat’ta yine Türkiye okul öncesi eğitimle ilgili eğitim bakanlarının katılacağı çok önemli bir uluslararası etkinliğe ev sahipliği yapacak.”
Özer, “İnşallah birlikte bu anlamda da yeni açılımlara imza atacağız. Sonuç olarak Türkiye artık kendi iç meseleleriyle gündemini meşgul eden bir ülke değil; her anlamda problemlerini çözmüş ve yeni yüzyılda çok daha güçlü bir şekilde hem bölgesinde hem de dünyada barışın sağlanmasındaki ana aktörler olarak kendi yerini sağlamlaştırma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Onun için eğitimdeki uluslararası çalışmalar da bu sürece önemli katkılar sağlayacak diye düşünüyorum.” dedi.
Szijjarto’nun PKK/YPG destekçilerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef alan provokasyonlarına yönelik “Stockholm’de olanlar kabul edilemez, buna karşı en kararlı bir şekilde tutum sergilenmeli.” Sözleri hakkında “Sayın Bakan’ın, Sayın Cumhurbaşkanı’mızla ilgili İsveç’te gerçekleşen adi eyleme karşı göstermiş olduğu hassasiyet için teşekkür ediyorum.” dedi.
Özer, bu duygudaşlık ve desteğin eğitimdeki iş birliğinde yol alınmasına vesile olacağını belirtti.