İş hayatında, farklı sektörlerde ihtiyaç duyulan tekniker ihtiyacını karşılayan 2 yıllık birçok bölüm var. Bunlardan biri de geoteknik bölümü. Peki, geoteknik bölümü nedir? Gelin, geoteknik bölümünü cazip kılan nedenleri ve tercih edilmesine engel olan unsurları sıralayarak bölüm incelemesi yapalım.
Geoteknik Bölümü Nedir?
Geoteknik bölümü, üniversitelerin 2 yıllık eğitim veren yüksekokulları bünyesinde bulunan ön lisans programıdır. Geoteknik bilimi ile ilgili teorik ve deneysel araştırma imkânı sunan geoteknik bölümünde kaya mekaniği, zemin mekaniği, arazi deneyleri ve zemin iyileştirme konuları üzerinde durulur. TYT puan türünden öğrenci alımı yapan bölümde eğitim dili Türkçedir.
Bölüm, üniversitelerde ilk açıldığı dönemlerde jeoteknik programı olarak açılmış, daha sonra geoteknik bölümü adını almıştır. Geoteknik bölümü mezunları veya mezun olabilecek durumdaki öğrenciler, dikey geçiş sınavında başarılı olmaları durumunda eğitimlerini lisans düzeyine tamamlayabilirler. Geoteknik bölümü DGS geçiş bölümleri şunlardır: İnşaat mühendisliği, jeoloji mühendisliği, jeofizik mühendisliği, maden mühendisliği, petrol ve doğalgaz mühendisliği.
Geoteknik bölümünde öğrencilerin geoteknik ile ilgili temel kavramlara hakim olmaları sağlanır. Bölümü okuyan öğrenciler;
- Kaya, zemin ve beton malzemelerin genel özelliklerini ve deney standartlarını,
- Araziden örnek alma tekniklerini ve örneği saklama koşullarını,
- İş güvenliği, insan sağlığı ve çevre koruma tedbirlerini öğrenmiş olurlar.
Pek bilinmeyen bölümün avantajı eğitim süresinin kısa olması ve mezunların tekniker unvanıyla inşaat ve yapı sektöründe çalışabilmelerdir.
Geoteknik Dersleri
2 yıllık geoteknik bölümünde inşaat ve geoteknik mühendisliğine ilişkin alanlarda eğitim verilir. Müfredatta yer alan mesleğe yönelik ders içerikleri şöyledir:
- Teknik Resim
- Genel Jeoloji
- Malzeme Bilgisi
- İlk Yardım ve Sağlık Bilgisi
- Mühendislik Jeolojisi
- Zemin Mekaniği
- Kaya Mekaniği
- Elektroteknik
- Malzeme Mekaniği
- Zemin İyileştirme Yöntemleri
- Jeolojik Harita Bilgisi
- Yapı Mekaniği
- Hidrojeoloji
- Jeofizik
- İş Hukuku ve İş Güvenliği
- Sondaj Tekniği
- Jeoloji ve Kayaç Bilgisi
- İnşaat Temel Yapıları
- Genel Makine ve Motor Bilgisi
Laboratuvar derslerinde kayaçların mikro yapısal, fiziksel ve mekanik özellikleri incelenir. Zorunlu derslere mesleki derslerin yanı sıra Türk dili, Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi gibi dersler de dahildir. Zorunlu ve seçmeli dersler üniversitelere göre farklılık gösterir. TYT puan türü ile öğrenci alımı yapan bölümden mezun olmanın koşulu 120 AKTS kredisi ile dersleri tamamlamaktır.
Geoteknik Bölümü Hangi Üniversitelerde Var?
Geoteknik bölümü çok yeni bir bölüm olmasa da yaygın değildir. Bölüm hiçbir vakıf üniversitesinde yoktur. Geoteknik bölümü olan üniversiteler Fırat Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi ve Hekimhan Mehmet Emin Sungur Meslek Yüksekokuludur.
Geoteknik Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları
Geoteknik taban puanları ve başarı sıralamaları belli oldu. Buna göre bölümün bulunduğu üniversiteler arasında en yüksek taban puanıyla öğrenci alımı yapan üniversite Dokuz Eylül Üniversitesi olmuştur. Taban puanı ve başarı sıralaması hakkındaki detayları aşağıdaki tabloda inceleyebilirsiniz:
Üniversite | Taban puanı | Başarı sıralaması |
Dokuz Eylül Üniversitesi | 220,30065 | 1298507 |
Manisa Celal Bayar Üniversitesi | 196,26484 | 1624460 |
Fırat Üniversitesi | 187,11788 | 1706435 |
Bölümlerin taban puanı ve başarı sıralaması her yıl değişkenlik gösterir. Bölümü kazanabilmek için TYT derslerinde iyi olmak gereklidir.
Geoteknik Bölümü KPSS Atamaları
Geoteknik programı bulunan üniversitelerin web sitelerinden aldığımız bilgilere göre bölüm mezunları kamu sektöründe de çalışabilirler. Ne var ki mezunlara özel kontenjan açılmamıştır. Atama için de en düşük puanın 80’lerde olacağını söyleyebiliriz.
Geoteknik Bölümü Ne İş Yapar?
Geoteknik bölümü mezunları hem özel sektörde hem de kamu sektöründe maden, zemin etüd, zemin iyileştirme, baraj, tünel yapım, sondaj işlerinde meslek elemanı olarak çalışma imkanına sahip olurlar. Sahip oldukları donanım sayesinde laboratuvar ve arazi deneyleri yaparak geoteknik etüd raporu hazırlayabilirler. Bir geoteknik teknikeri genel olarak şu görev ve sorumlulukları yerine getirmekle yükümlüdür:
- Arazi ve laboratuvar çalışmaları yapmak (geoteknik mühendisi, inşaat ve maden mühendisinin gözetimi altında),
- Arazinin yapısına göre numuneler almak ve analiz etmek,
- Analiz sonuçlarını raporlaştırıp ilgili birimlere sunmak,
- Mühendis ile diğer çalışanlar arasında teknik konularda iletişim kurulmasına aracılık etmek.
Geoteknik teknikerleri araştırmalarında analitik ve nümerik metotların yanı sıra gelişmiş bilgisayar programlarından yararlanırlar. Teknikerlerin araştırma ve çalışma yaptıkları alanlar şöyledir:
- Derin kazılarda ankrajlı palplanş perde uygulamaları,
- Barajlarda stabilite
- İstinat yapılarında sismik davranış
- Temel mühendislik uygulamalarında ara yüzey elemanı kullanımı,
- Donatılı ve donatısız kumlu zeminlerde taşıma gücü
Mezunların kamu sektöründe faaliyet gösterebilecekleri kurum ve kuruluşlar şunlardır:
- Devlet Su İşleri ve bağlı birimler
- İl Özel İdaresine bağlı birimler
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı merkez teşkilatı ile bağlı birimler
- Karayolları Genel Müdürlüğü
- İller Bankası
Geoteknik bölümü mezunları özel sektörde zemin etüdü yapan firmalar ve zemin mekaniği laboratuvarlarında çalışabilirler.
Özetle;
Geoteknik bölümü hakkında bilgi edinmek isteyenler için geoteknik bölümü nedir başlığı altında bölüme dair merak edilen her detaya titizlikle değindik. Bölümü okumak iş imkânı bakımından avantajlı görünmeyebilir; fakat maden ve inşaat alanında teknikerlere her zaman ihtiyaç vardır. Dikey geçiş yaparak mühendislik okumanın mümkün olması da bölümü tercih edilebilir kılan bir detaydır. Yazımızı sonlandırırken geoteknik mi jeoteknik mi tartışmasına da son verdiğimizi düşünüyoruz 😉 Bölüm sizin için yeterince ilgi çekici değil mi? Öyleyse sizi böyle alalım.