Ana SayfaBlogYazılımcı Ne İş Yapar?

Yazılımcı Ne İş Yapar?

Yazılım alanı, iş dünyasının olmazsa olmaz departmanlarından biri olarak farklı mesleklere de açık bir alandır. Genel olarak yazılımcı diye adlandırılsa da programcı, mühendis ve geliştirici gibi alt başlıklar da sıklıkla kullanılır. Yazılımcılara dair en merak edilen konu başlıklarından biri maaşsa diğeri de sürekli bilgisayar karşısında duran bu yazılımcıların tam olarak ne iş yaptıklarıdır. Biz de içeriğimizde merak edilen o soruyu yanıtladık: Yazılım mühendisi ne iş yapar? Yazılım mühendisi olmanın gerekli nitelikleri nelerdir?

Yazılım Mühendisi Ne İş Yapar?

Yazılım sektörü, içine pek çok alt iş alanını alır ve bir mühendis adayı da istek ve ihtiyaçlara göre bu alanlardan birini seçer. Genel olarak yazılımda; web geliştirme, web tasarım, veri bilimi, mobil geliştirme, yapay zekâ, gömülü sistemler, makine öğrenme ve siber güvenlik alt başlıkları vardır. Bu başlıklar da kendi içinde farklı meslekleri barındırır. Örneğin, backend developer veya front end developer gibi.

Yazılım alanı; farklı meslekleri barındırsa da yazılım mühendisliği mesleği, sektörün en öne çıkan iş pozisyonudur. Yazılım mühendisleri, bilgisayar biliminin yazılım kısmına hakim olarak kod yazar ve bu kodlar eşliğinde uygulama-program geliştirir. Genel olarak her bir yazılım çalışanı, çalıştığı kurumun iş tanımına ve kendi uzmanlık alanına göre işleri yerine getirir.

Eğer firma, siber güvenlik alanında hizmet sunuyorsa yazılım birimi de güvenlik ihlallerini önlemek amacıyla yazılım geliştirme, ağ güvenliği optimizasyonunu sağlama, yıkıcı-zararlı hackerlık ile mücadele edecek kodlamaları yazma gibi görevler edinir. Yine en yaygın yazılım alanlarından biri olan front-end developer (ön yüz geliştirici) da web sitesinin tüm ön yüz işlemlerini ve tasarımını etkinleştirir. Yazılım geliştirme uzmanı olarak çalışan kişi, HTML, Javascript ve CCS programlarını kullanarak web sitesine gelecek olan kullanıcılara yönelik kullanıcı deneyimi tasarımını planlar.

Türkiye’deki iş ilanlarından çıkardığımız genel değerlendirmeye göre ise yazılım mühendisliğine başvuracak birinden beklenen başlıca görevler şunlardır:

•   Yazılım ve uygulamaların bakım ve testleri ile uğraşmak

•  İhtiyaçlar doğrultusunda yazılım geliştirmek ve yazılımları düzeltmek

•  Yazılım ve uygulamalar için sistem gereksinimleri belirlemek

• Simülasyon-oyun geliştirmek

•  Yazılım analizlerini gerçekleştirmek

• Web, mobil ve masaüstü projeleri yönetmek

•  Nesneye dayalı programlama yapmak

yazılımcılar nerelerde çalışır

Yazılımcılar Nerelerde Çalışır?

Yazılımcı mesleğinin birden fazla alt alana sahip olduğunu aktardık. Buna bağlı olarak yazılım biriminde ihtiyaç duyulan çalışan profiline göre yazılımcılar istihdam edilir. Yazılım mühendisleri, bilgisayar mühendisleri ve bilgisayar programcıları; web tasarımdan bilgi işlem departmanına kadar geniş bir iş alanında çalışma olanağına sahiptirler.

Türkiye’de de hemen hemen her işletmede bilgi işlem ve yazılım departmanı vardır. Yalnız Türkiye’deki yazılımcılar, belli başlı iş alanlarında çalışır. Genellikle de web sitelerinin yazılım açısından geliştirme ve analiz işlemlerini ilgilendiren iş alanlarında çalışırlar. Çoğu kurumun ve işletmenin yazılım departmanı olduğu için de iş bulma konusunda diğer mesleklere göre daha avantajlıdırlar. Genel olarak yazılım alanında eğitim alıp kendini geliştiren biri aşağıdaki iş alanlarında çalışır:

•             Teknoloji- Ar-GE Firmaları

•             İletişim- Reklam Ajansları

•             Eğitim Kurumları

•             Savunma-Sanayi

•             Siber Güvenlik Kurumları

•             Otomotiv Firmaları

•             Kamu Kurum ve Kuruluşları

•             Bilgi Sistemleri Kurumları

Kendini geliştiren bir yazılımcı, kamu ve özel sektöre bağlı üst düzey kurumlarda yer alabilir. Bir yazılımcıyı meslektaşından ayıran en büyük farklardan biri de meslek gelişime açık olarak kendini geliştirmesidir. Mesleki gelişimi ön plana çıkaran ve yazılım bilgisini artıran bir çalışan, yurt içi ve yurt dışı çalışma olanaklarını da artırır. Şimdi üst düzey şirketlerde çalışmak için hangi mesleki niteliklere sahip olunması gerektiğinden bahsedelim.

Yazılımcı Olmak İçin Hangi Mesleki Özelliklere Sahip Olmak Gerekir?

Yazılım alanında çalışmak, belli bir çaba ve istek sonucunda gerçekleşen bir hedeftir. Yazılıma yeni başlayanların yeterli isteğe ve çabaya sahip olmaması durumunda ise yazılım sektöründe yüksek hedeflere ulaşma hayali de suya düşer. Çünkü kodlama işi, bir rutin ister ve rutine bağlanmadığı sürece kodlama size zor gelebilir. Bundan dolayı yazılımcı olmak isteyen birinin öncelikle bu işe hevesle başlaması ve sürdürmesi gerekir.

Bu gerekli heves ve istek dışında ise işin gerektirdiği birtakım özellikleri de barındırmak lazımdır. Sayısal analiz yetkinliği, algoritmik düşünme, proje yönetimi hakkında bilgi, İngilizce dil yetkinliği, dikkatli çözümleme yetkinliği, yeni fikirler geliştirme ve mesleki bilgiye açık olmak. İşte bir yazılım uzmanı ya da herhangi bir yazılım çalışanında bulunması gereken nitelikler bunlardır.

 Ayrıca yazılım çalışanı, eğitime ek olarak deneyim elde ederek de mesleki bilgilerini artıracağını bilir. Kısacası mesleki gelişimi hedefleyen bir yazılım çalışanı; freelance ya da tam zamanlı olsun, emeğininiz karşılığını alacak bir işte çalışabilirsiniz.

Yazılımcılar ile İlgili Merak Edilenler

Yazılımcı Olmak İçin Yazılım Mühendisliği Okumak Şart mı?

Yazılım dünyasına atılmak için ilk şart, tabii ki alanın eğitimini almak ve deneyim elde etmektir. Yazlım mühendisliği eğitimi ise yazılımcı olmanın tek şartı değildir. Bilgisayar mühendisliği, yönetim bilişim sistemleri ve bilgisayar programcılığı bölümleri de yazılım sektörüne atılabileceğiniz programlardır. Ayrıca nitelikli eğitim programları aracılığıyla da belli bir seviyeye gelinir.

Yazılım Uzmanlığı Eğitimi Var mı?

Günümüzde yazılım ile ilgili pek çok farklı eğitim seçeneğini bulmak mümkündür. Tek bir kodlama dilini kapsayan eğitimler dışında yazılım uzmanlığını içeren eğitimler de söz konusudur. Üstelik yüz yüze kurslar dışında online eğitime bağlı kurslarla da yetkinlik ve bilgi kazanma olanağı vardır.

Yazılımcı Maaşları Ne Kadardır?

Yazılımcı maaşları, tek bir etkene bağlı olarak belirlenmez. Özellikle Türkiye’de yazılım maaşlarını belirleyen belli başlı kriterler vardır. En önemli kriter ise yazılımcının deneyimidir. Kıdemli bir yazılımcı, en az 10.000 TL maaş alır ve meslekte yükselme olanağı da sahiptir. İşe yeni başlayan tecrübesiz bir yazılım çalışanı ise 2022 asgari ücretin biraz daha üstünde bir maaş alır; fakat kurumdan kuruma maaşın değiştiği bilinir.

Yazılımcı ne iş yapar sorusu eşliğinde bu meslekte nasıl ilerlenebileceğini işledik. Eğer yazılım uzmanı olmak ya da yazılımla ilgili bir alanda çalışmak istiyorsanız mutlak eğitim derecelerini artırmayı düşünün ve yazılımla ilgili staj- yetenek programlarını takip edin.

Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.
İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Kurslar

Editörlük Eğitimi

Barmenlik Kursu

Tekvando Kursu

Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.