Devlet güvencesinde iş sahibi olmak size de cazip geliyorsa itfaiyeci olmak, tehlikelerine rağmen iyi bir seçenek olabilir. Peki, itfaiyeci nasıl olunur? İtfaiyeci olmak için şartlar ve itfaiyecilik mesleğine ilişkin diğer detayları sizler için araştırdık.
Nasıl İtfaiyeci Olunur?
İtfaiyeci, itfaiye teşkilatı bünyesinde yangın ile mücadele için çalışan meslek elemanıdır. Şüphesiz riskleri ve tehlikeleriyle en değerli mesleklerden biri itfaiyecilik mesleğidir. Bu mesleği icra edebilmek için birtakım koşulların sağlanması gerekir. İlgili bölümlerden mezun olmak itfaiyeci unvanına sahip olmak için yeterli değildir. İtfaiye eri olma şartları şöyledir:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- Ağır hapis cezası almamış olmak,
- Askerlik yapmış olmak,
- KPSS sınavından minimum 70 puan almış olmak,
- İtfaiye eri sınavı yapılan gün 30 yaşını doldurmamış olmak,
- Lise mezunları için C veya E, üniversite mezunları için B sınıfı ehliyete sahip olmak.
İtfaiyeci şartları, bu şartlar ile sınırlı değildir, birtakım fiziksel ve psikolojik koşulların da sağlanması gerekir. Erkekler için boy şartı 167 cm; kadınlar için boy şartı ise 160 cm’dir. İşitme, görme ve bronşit gibi kalıcı rahatsızlıklar ile bulaşıcı rahatsızlıklar, itfaiye teşkilatının personeli olmak için engeldir. İtfaiye personellerinin yükseklik ve ateş korkusuna sahip olmaları, panik atak gibi psikolojik sorunlarının olması da itfaiye mesleğinin özellikleri ile aykırıdır. Bazı belediyelerin itfaiye eri alımı sırasında farklı şartların sağlanmasını istemeleri de olasıdır. Belediyeler, KPSS’ye ek olarak personel adaylarını sınava tabi tutarlar. Belediyelerin itfaiyeci olarak göreve başlayacak kişiler için yapacağı sınavın konuları şöyledir:
- Türkiye Cumhuriyeti Anayasası
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu
- 442 sayılı Köy Kanunu,
- 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu,
- 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu,
- 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu,
- 5355 sayılı Mahallî İdare Birlikleri Kanunu,
- 5393 sayılı Belediye Kanunu
KPSS’ye ek olarak belediyelerin yaptığı ikinci yazılı sınavın ardından itfaiyeci olmak için üçüncü aşamaya sıra gelir. Üçüncü aşama, adayların araç kullanımı ve sportif dayanıklılık gibi mesleğin gerektirdiği niteliklerin ölçüldüğü yetenek sınavıdır. Bu sınavın yapılma biçimi, belediyeler arasında farklılık gösterse de genel olarak parkur testi, barfiks testi ve şınav testi yapılır. Sınava katılanlardan, mesleğe yatkınlığı ölçmek için talep edilenler ise şöyledir:
- Teçhizatlı iki hortum kullanarak katlı kule merdivene çıkma ve hızlı şekilde merdiven inme,
- 30 metre yükseklikten hortum çekme,
- Halat ve koşum kemeri gibi itfaiyeci ekipmanları kullanarak çıkış yapma,
- Koşum emniyet kemeri ve halat kullanarak doğru şekilde iniş yapma.
İtfaiyeci Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?
İtfaiye personeli olmak için eğitim almış olmak zorunludur. 2 yıllık ön lisans eğitimi veren sivil savunma ve itfaiyecilik bölümünü okuyanlar itfaiyeci olmak için gereken en önemli koşulu sağlamış olurlar. Bölüm mezunları KPSSP93 ve KPSS94 puanıyla itfaiyeci kadrolarına başvuruda bulunabilir. En az alınması gereken puan ise 70’tir.
Kadın İtfaiyeci Nasıl Olunur?
Kadınların itfaiye eri olmaları için yasal herhangi bir engel yoktur. İtfaiyeci yaş sınırı, KPSS şartı gibi şartların tamamı kadınlar için de geçerlidir. Tek farklılık kadınlar için boy şartının, erkekler için belirlenen boy şartından 7 cm kısa olmasıdır. Azimli ve cesur her kadın itfaiyeci olarak görev yapabilir.
Lise Mezunu İtfaiyeci Nasıl Olunur?
Lise mezunları da itfaiyeci olabilirler. Bu konuda ekstra bir koşul yoktur. Belediyeler zaman zaman kendi web sitelerinde ilan yayınlarlar. Lise mezunlarının belediyelerin alımlarını takip etmeleri gerekir.
İtfaiyeci Ne İş Yapar?
İtfaiye personelleri, çalışmalarını Belediye İtfaiye Yönetmeliğine göre Afet ve Acil Durum Müdahale Hizmetleri Yönetmeliği ile Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında yürütürler. İtfaiyenin görevleri genel olarak şöyledir:
- Yangınlara müdahale ederek yangın söndürme,
- Teknik kurtarma gerektiren kaza, çökme, patlama, mahsur kalma durumlarında olaylara müdahale etmek ve ilk yardım uygulamak,
- Her türlü koşulda arama ve kurtarma çalışmalarında yer almak,
- Su baskınlarına müdahale etmek,
- Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik ile verilen görevleri yapmak,
- Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer olaylara ilk müdahalede bulunmak,
- Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında ilgili çalışma grubuna destek vermek,
- Halkı ya da kurum ve kuruluşları itfaiye hizmetleri ile ilgili bilgilendirmek ve tatbikat yapmak,
- Gönüllü itfaiye personele eğitim vermek,
- Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine göre baca temizliği yapmak,
- Orman yangınlarının söndürülmesi için çalışma yapmak,
- Doğal afetlerde ilgili birimlere yardımcı olmak,
- Parlayıcı, patlayıcı ve yanıcı madde depolama yerlerinin tespit edilmesine yardımcı olmak.
Belediye İtfaiye Yönetmeliğine göre itfaiyeci çalışma saati, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda belirtilen süre ve saatten bağımsız olarak 24 saat iş 48 saat istirahat şeklindedir. Bu durumun istisnaları belediye tarafından belirlenir.
İtfaiyeciler Ne Kadar Maaş Alıyor?
İtfaiyeci maaşları, kadro derecesi ve mezuniyet durumu doğrultusunda değişkenlik gösterir. Kadrolu ve kadrosuz itfaiye personeli maaşı da küçük farklılıklar gösterebilir. Ortaöğretim mezunu itfaiye eri maaşı 9500 TL iken; ön lisans veya lisans mezunu amir itfaiye eri maaşı 14 bin TL’ye ulaşabilmektedir. İtfaiye şoförlerinin maaşlarının itfaiye erlerinin maaşları ile farklılık gösterdiğinin de altını çizelim. İş tanımı ve maaş üzerinde de belirleyici olan itfaiye rütbeleri şöyledir:
- İtfaiye Eri
- İtfaiye Çavuşu
- İtfaiye Amiri Yardımcısı
- İtfaiye Amiri
- İtfaiye Müdür Yardımcısı
- İtfaiye Müdürü
- İtfaiye Daire Başkanı
Özetle;
İtfaiyeci nasıl olunur büyük çoğunluk için merak konusudur. Meslekleri ele aldığımız yazı dizimizde bu soruyu yanıtladık ve itfaiye eri maaşı, itfaiyecinin görevleri gibi konulara da açıklık getirdik. Özel sektörde hizmet veren meslek edindirme kursları veya üniversitelerin sürekli eğitim merkezleri tarafından verilen itfaiye eri eğitimi hakkında merak ettikleriniz için buraya tıklayabilirsiniz. Cana değer veren, cesur biriyseniz diğer koşulları da sağlamanız halinde bu kutsal mesleği icra edebilirsiniz.