Mesleklerin iş tanımını konu aldığımız ne iş yapar yazı dizimize gıda mühendisliği ile devam ediyoruz. Merak edilen mühendislik dallarından biri olarak gıda mühendisi ne iş yapar, resmi iş tanımında hangi görevler yer alır ve maaşı ne kadardır? İçeriğimizde gıda mühendisliği mesleği hakkında merak edilenleri mercek altına alacağız.
Gıda Mühendisi Nasıl Olunur?
Gıda mühendislerinin işlerine geçmeden önce gıda mühendisi olma yoluna geniş bir açıyla göz atalım. Öncelikle gıda mühendisi olmak için 4 yıllık gıda mühendisliği bölümünü bitirmenin zaruri olduğunu az çok biliyorsunuzdur. Çoğu kişinin bilmediği şey ise 2 yıllık gıda teknolojisi bölümünü başarıyla bitirip DGS’den istenilen sıralamayı elde etme durumunda gıda mühendisliğine geçme olanağıdır.
Öyle ya da böyle gıda mühendisliği bölümünü tamamlayan kişiler, mesleğe bir adım daha yaklaşmış olurlar. İlgili kamu kurumlarında ve özel sektörde çalışmak için ise eğitim ile beraber bazı nitelikleri karşılamak da gerekir. Gıda mühendisi iş ilanlarını referans alırsak söz konusu nitelikleri şöyle sıralayabiliriz:
- İnsan ilişkilerinde başarılı,
- Süreç yönetimi bilgisine sahip,
- Ekip çalışmasına yatkınlık,
- Ofis programlarını kullanabilme,
- Analiz yetkinliği ve istatistik bilgisi,
- Problem çözme yeteneğine sahip,
- Kalite kontrol yönetimi hakkında bilgi sahibi olmak,
- Organizasyon ve süreç yönetimi becerilerine sahip olmak,
- Müşteri ilişkileri yönetimi ve proje yönetimi hakkında bilgi sahibi olmak,
- Ehliyet sahibi olmak,
- İngilizce dil becerisine sahip olmak.
Genel olarak gıda mühendisleri için istenen nitelikler bu şekildedir. İstenen tüm nitelikler arasında öne çıkarıcı nitelik ise tabii ki gıda güvenliği ve kalite kontrol aşamaları hakkında bilgi sahibi olmaktır. İşverenler tarafından istenen nitelikler dışında gıda mühendisi olacak birinin gıdalar hakkında bilgi birikimini geliştirmeye açık olması beklenir. Bu da demektir ki gıda mühendisi olmak isteyenlerin, yeme-içme alanına ilgi duyması ve bu alanda çalışmaya hazır olması gerekir. Peki tüm nitelikleri karşılayan bir gıda mühendisi ne iş yapar ve hangi alanlarda çalışabilir?
Gıda Mühendisinin Görevleri Nelerdir?
Gıda mühendisinin başlıca görevi gıda üretimini ve laboratuvarını idare ederek sağlıklı ve hijyenik gıda üretimini denetlemektir. Gıda güvenliği ve hijyeni konusunda bilgi birikimini kanıtlayan gıda mühendisi, üretim aşamasındaki analizleri yapar. Ayrıca gıda mühendisleri, firmanın veya kurumun gıda üretimini de ele alarak yemekhanenin yemek düzenini de oluşturur. Bununla beraber gıda mühendisinin yapacağı işler ve genel iş tanımı, çalıştığı kuruma göre değişebilir niteliktedir.
Gıda üretim şirketlerinde çalışacak bir gıda mühendisinin görev tanımı çoğunlukla kalite kontrol ve gıda güvenliği aşamaları ile ilgilidir. Yani bu iş tanımına bağlı çalışan meslek elemanları, gıda ürünlerinin belirlenen standartlara uygun olup olmadığını analiz eder. Aynı şekilde hijyen ve sanitasyon kurallarını denetlemek, yemek sunumlarının analizi ve ürün takibi de gıda mühendislerinin yaptıkları işler arasındadır.
Genel olarak ise gıda mühendisinin görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Gıda güvenliği ve yönetimi standartlarına uygun olarak üretim aşamasını denetlemek,
- Yemeklerin pişirme ve hazırlık aşamalarını kontrol etmek,
- Mutfak ve servis alanlarındaki yiyecek-içeceklerin çalışma planı doğrultusunda hazırlanmasını, saklanmasını ve sunulmasını denetlemek ve gerekli uyarıları yapmak,
- Gıda ve içeceklerin temizlik ve iş hijyeni kapsamında düzenini sağlamak ve gerekli uyarılarda bulunmak,
- Araç ve gereçlerin servis öncesi sonrasında sağlıklı bir ortamda olmasını sağlamak,
- Firma personellerin iş hijyeni ve gıda güvenlik yönetimi standartlarına uygun davranıp davranmadığını kontrol etmek,
- Üniversite ve firmaların yemek hizmetleri ihalesi için komisyonlarla beraber teknik şartname hazırlamak,
- Kantin ve Yemekhane Denetleme Komisyonu görevlerini yerine getirmek,
- Kurum diyetisyenleri ve uzmanları ile günlük ve aylık olarak yemek menüsünü oluşturmak,
- Gıda ürünleri içerisinde bulunan hammadde ve katkı maddelerini incelemek,
- Gıda yönetim sistemleri doğrultusunda üretim ve performans değerlendirmesinde bulunmak,
- Gıda ürünlerinin numunelerini almak ve test aşamasında geçirmek,
- Kurumda alınacak hijyen ve sanitasyon konusu ile ilgili görevlerde iş birliği içinde bulunmak.
Gıda mühendisleri; kimya, mikrobiyoloji ve istatistik alanlarında bilgi sahibi olarak gıda güvenliği ve sağlığı denetimlerini gerçekleştirirler. Bazı gıda mühendisleri, çalıştıkları firmanın iş hedeflerine uygun olarak satış ve pazarlama aşamasında da görev alır. Bu iş tanımına göre gıda ürünlerinin özelliklerine ve amaçlarına uygun olarak hangi teknik desteğin ve satış-pazarlama faaliyetlerin olması gerektiğinde bilgisini ve fikrini paylaşır.
Gıda Mühendisi Nerede Çalışır?
Gıda işletmelerinde çalışması zorunlu olan personellerden biri de gıda mühendisleridir. Buradan hareketle gıda mühendislerin, çoğu gıda üretim işletmesinde çalışması mümkündür diyebiliriz. Buna rağmen ülkemizde gıda mühendisi istihdamlarının karşılanmadığı da bilinir.
Gıda mühendisi, yurt içi ve yurt dışında çalışma olanağına sahiptir. Yurt içinde çalışan gıda mühendislerinin kamuda çalışabileceği başlıca kurum ise eski adı Tarım, Gıda ve Hayvancılık olan Tarım ve Orman Bakanlığıdır.
Kamuda çalışmak isteyen gıda mühendisliği mezunlarının KPSS şartını yerine getirmeleri beklenir. Bu yıl itibariyle (2022) Tarım ve Orman Bakanlığına atanan gıda mühendisi sayısı 136 olarak belirlenmiştir. Gıda mühendisliği alanından atananların aldıkları en düşük puan ise 86 puan olarak geçer. Ayrıca üniversitelerde de zaman zaman gıda mühendisi alımları mevcuttur. Kamudaki istihdam dışında özel sektöre bağlı gıda işletmelerinde de iş imkanı mevcuttur.
Gıda mühendisinin özel sektörde çalışması gereken iş alanları şöyledir:
- Gıda Üretim Tesisleri,
- Otel İşletmeleri,
- Okul Yemekhaneleri,
- Fabrika Yemekhaneleri,
- Gıda Laboratuvarları.
Türkiye’de gıda mühendisliği alanına baktığımız zaman genellikle mühendislerin üretim tesislerinde çalıştıklarını görürüz. Gıda laboratuvarlarında çalışan gıda mühendisliği mezunları ise kimyager ve biyologlar ile ortak çalışmalar yürütürler.
Gıda Mühendisi Maaşı Ne Kadardır?
Gıda mühendisliği hakkında merak edilen bir diğer soru ise alınan maaşlardır. Açıkçası pek çok meslekte olduğu gibi gıda mühendisliğinde de maaşlar sabit değildir. Çalışılan iş alanı, sektör ve deneyimin olup olmadığı gibi konular, maaşı doğrudan etkiler. Bununla birlikte şunu net olarak söyleyebiliriz ki gıda mühendisleri asgari ücret düzeyinde maaş almazlar.
Gıda mühendislerinin maaşı, kamu ve özel sektör nezdinde değişir. Kamuda çalışan bir gıda mühendisinin maaşı en az 10.000 TL’dir. Özel sektörde çalışan gıda mühendisi maaşları ise daha değişkendir. Genel olarak özel sektördeki gıda mühendisi maaşı 2022 itibariyle 7.000 TL’den başlar ve 10.000 TL’ye kadar yükselebilir. Verdiğimiz tüm maaş aralıkları, değişken nitelikte olup ortalama maaş bilgisini içerirler.
Gıda mühendisliğini mesleğini merkeze aldığımız içeriğin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Farklı meslekler ve işler hakkında detaylı bilgiler edinmek isterseniz meslekler yazı kategorimizi takibe alabilirsiniz.