Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Nedir?
Aromatik ve tıbbi bitkiler; tıp, kozmetik ve gıda alanında kullanılan botanik hammaddelerdir. Her bir aromatik ve tıbbi bitkilerin yetiştirilme süreci birbirinden farklıdır. Bundan dolayı da tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği ve üretimi konusunda geniş bilgilere sahip olmak gerekir. Buna dayalı olarak sunulan eğitim seçeneklerinden biri ise tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği kursudur. Kurs programı bitki yetiştirmeyi etkileyen faktörler ile bitkilerin yetiştirilme yolculuğunu konu edinir.
Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Kursu Nedir?
Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği kurs programı, tarım ve bahçecilik alanında çalışmak isteyenlere yöneliktir. Kursu, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı enstitüler tarafından verildiği gibi sürekli eğitim merkezleri tarafından da kursiyerlere sunulur. Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, devlet tarafından da teşvik edilen bir alan olduğu için bu alana yönelik kursları bulmak mümkündür. Kursların genel amacı da tıbbi ve aromatik bitki yetiştirme sürecinde dikkat edilmesi gerekenleri aktarmak ve kursiyerlerin doğru yöntemleri uygulamalarına vesile olmaktır.
Genel olarak tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği kursunun dersleri şöyledir;
- Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Nelerdir?
- Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Özellikleri
- Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretim Süreci
- Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Yetiştirilme Teknikleri
- Çiçeğinden ve Tohumundan Yararlanılan Bitkiler
- Yaprağından Faydalanılan Bitkiler
- Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinde İş Sağlığı ve Güvenliği
- Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinde Hastalık ve Zararlılar
Derslerin tamamlanmasıyla kursiyerlerin bilgi kazanımlarını belgeleyen sertifika sınavı uygulanır. Uygulanacak sınav çoğunlukla çoktan seçmeli formatta yapılır. Kimi kurs merkezi ise proje ve uygulama yoluyla kursiyerin bilgi kazanımını ölçer. Yapılan sınan veya proje sonunda başarılı olan kursiyerlere de katılım belgesi veya tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği sertifikası verilir.
Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Kursu Ders Süresi
Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği eğitimine yer veren çoğu kurum en az 70 saatlik ders süresi içermektedir.
Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Kursuna Kimler Katılabilir?
Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği eğitimi genel olarak bitkiler hakkında bilgi sahibi olmak isteyen herkese açıktır. Bununla birlikte tıbbi ve aromatik bitki yetiştirme alanında üretim yapmak isteyen genç çiftçiler ve girişimciler kursun asıl hedef grubudur. Genel olarak tıbbi ve aromatik bitki üretimi ile ilgilenenler eğitim aracılığıyla yetiştirme sürecinde dikkat edilmesi gerekenleri öğrenmiş olurlar.
Online Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Kursu Var Mı?
Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği eğitimi, yüz yüze ve uzaktan eğitim seçeneklerine sahiptir. Bitki yetiştirme sürecini ve mesleki standartları konu alan eğitim, online kurs aracılığıyla da verilir. Bununla beraber online tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği kursları, yeterli katılımcının olması durumunda açılır. Açılan online tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği eğitimi, iş hakkında ön bilgiler edinmeye yöneliktir. Açılan eğitimler de ön bilgiler ile birlikte sertifika verme amacını da taşır. Genel olarak online tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, mesleğe yönelik ön bilgiler edinip yetkinliğini göstermek isteyenlere uygundur.
Online Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Eğitimi Faydalı mıdır?
Online tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği kursu, zaman ve mekân sınırlaması olmadan ön bilgiler edinmek isteyenlere göredir. Kursa katılmak isteyenler hazırlanan video ya da PDF içerikler aracılığıyla yetiştirme sürecinde dikkat edilmesi gerekenleri ve iş sağlığı-güvenliği önlemlerini öğrenmiş olurlar. Bu bakımdan online tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği programı, yararlı bir eğitim seçeneğidir.
Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Kursu Kazanımları
Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği eğitimini başarıyla bitiren kursiyerler;
- Tıbbi ve aromatik bitkileri,
- Tıbbi ve aromatik bitkilerin genel özelliklerini,
- Tıbbi ve aromatik bitkilerden faydalanma yollarını,
- Tıbbi ve aromatik bitkilerini hangi alanlarda, nasıl kullanıldığını,
- Tohumundan, çiçeğinden ve yaprağından faydalanılan bitkiler,
- Aromatik ve tıbbi bitkilerin yetiştirilmesi kullanılan teknikleri,
- Aromatik ve tıbbi bitkilerinin üretiminde dikkat edilmesi gereken aşamaları,
- Bitki dikimi öncesinde yapılması gerekenleri,
- Bitkilerin hasat ve kurutma işlemlerinin nasıl yapılması gerektiğini,
- Bitki üretimi ve yetiştirilmesinde karşılaşılan hastalık ve zararlılar,
- Bitki üretimi ve yetiştirilmesinde zararlılar ve hastalıklar ile mücadele yöntemlerini,
- Aromatik ve tıbbi bitki yetiştirmede kullanılan ekipmanları,
- Aromatik ve tıbbi bitki yetiştiriciliğinde bitki bakımının nasıl yapılması gerektiğini,
- Tıbbi ve aromatik bitkilerin bakımı, hasat harman ve depolanma işlemlerini öğrenmiş olurlar.
Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiricisi Ne İş Yapar?
Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiricisinin başlıca görevi, kalite ve iş sağlığı-güvenliği standartlarına uygun yetiştirilmesi tekniklerini uygulamaktır. Meslek elemanları bu kapsamda tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gerekenleri bilerek yetiştirme sürecini ele alırlar. Tarımsal arazi veya bahçede bitkilerin yetiştirilme tekniğine uygun olarak üretimini gerçekleştirirler. Ayrıca bitki yetiştiriciliğinde bilinmesi gereken hastalıklar ve zararlılar hakkında da bilgi ve fikir sahibidirler. Bunun farkında olarak bitki bakımının mevsime ve bitki türüne uygun şekilde yapılmasını sağlarlar.
Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Sertifikası Ne İşe Yarar?
Kursiyerin aldığı sertifika, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiricisi mesleğine aşina olduğunu gösterir. Kursiyer edindiği sertifikayı ilgili iş alanlarında öne çıkmak adına gösterebilir. Ayrıca alınan belge, mesleki yeterlilikler arasında gösterilen eğitim şartının da tamamlandığını ispatlayan unsurlar arasındadır.
Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Belgesi Ne Kadar Süre Geçerlidir?
Alınan tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği kurs belgesi; Milli Eğitim Bakanlığı, üniversite veya kurum onaylı olabilir. Genellikle Milli Eğitim Bakanlığı ya da üniversite onaylı sunulan belgeler, e-devlet üzerinden de sorgulanabilir özelliğe sahiptir. Belgeyi alan kişiler, mesleği yerine getirmek için lazım olan niteliklerden birini karşılar