Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği tarafından yayımlanan 2021 verilerine göre Türkiye’de Kimya Mühendisleri Odası kaydı bulunan 22 bin 749 kişi var. Ülkemizde kimya mühendisliği bölümü olan üniversite sayısı ise 35. Veriler kimya mühendisliğinin popülerliğine işaret edip kimya mühendisliğini cazip mühendislik dalı olarak gösterirken kimya mühendisi ne iş yapar merak konusu olmuştur. Kimya mühendisi unvanına sahip olma süreci ve kimya mühendisinin görevleri hakkındaki bilgileri sizin için derledik.
Kimya Mühendisi Nasıl Olunur?
Kimya mühendisi olmak için sayısal puan ile alım yapan kimya mühendisliği bölümünü okumak gereklidir. Dört yıllık eğitime ek olarak İngilizce hazırlık eğitimi almak ve staj yapmak zorunludur. Yüksek kimya mühendisi olmak için kimya alanında yüksek lisans yapmak gereklidir.
Kimya mühendisi olmak isteyen kişilerin şu kişilik özelliklerine sahip olmaları meslekte başarılı olmalarını sağlar:
- Pozitif bilimlere yatkın olmak,
- Dikkatli ve disiplinli olmak,
- Sabırlı olmak,
- Ezberi kuvvetli olmak,
- Problem çözme becerisine sahip olmak,
- Analitik düşünebilmek,
- Ekip çalışmasına uygun olmak,
- Sorumluluk bilincine sahip olmak.
Yurt dışında kimya mühendisi olmak için en az 1 yabancı dil bilmek, yurt dışında geçerli diplomaya sahip olmak ve oturma izni almak gerekir. Kamu sektörü, itibar görmek, daha kısa çalışma süresinin olması ve düzenli, sabit gelire sahip olmak açısından avantaj sağlar. Kimya mühendisliği eğitimi almak kamu sektöründe şu kurum ve kuruluşlarda çalışabilmeyi sağlar:
- Makine Kimya Endüstrisi Kurumu
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
- Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü
- Devlet Su İşleri
- İç İşleri Bakanlığı
- Toprak Mahsulleri Ofisi
- Türkiye Şeker Fabrikaları
- TÜBİTAK
- Türk Standartları Enstitüsü
Kimya Mühendisliği Mezunu Ne İş Yapar?
Kimya mühendisliği çok yönlü bir mühendislik dalıdır. Pek çok sektörde ve endüstride kimya mühendisliğine ihtiyaç duyulur. Kimya mühendisliğinde esas olan maddelerin kimyasal yapı, enerji içeriği ve fiziksel yapı bakımından değişikliğe uğradığı süreçleri geliştirme, uygulama ve yönetmedir. Bir kimya mühendisinin görevleri genel olarak şöyle sıralanabilir:
- Yeni ürün ve proses geliştirme,
- Proses tasarlama,
- Ürün optimizasyon işlemlerini gerçekleştirme,
- Kontrol ve otomasyon sistemlerini tasarlama,
- Proses performans iyileştirme ve sorun giderme,
- Veri toplama, analiz etme ve yorumlama,
- Sıvıların ve gazların bileşenlerini ayırma,
- Elektrik akımı üretimi için süreç geliştirme,
- Kalite kontrolü yapma,
- Tehlikeli kimyasallar için güvenlik prosedürleri oluşturma,
- Teknolojik çalışmalara destek olma,
- Verileri üretim süreçlerine uyarlama.
Bir kimya mühendisi görev ve sorumluluklarını yerine getirirken şu sorulara yanıt bulmakla yükümlüdür:
- Söz konusu ürünü elde etmek için hangi tepkime yolunu kullanmak gerekir?
- Kimyasal tepkime olması durumunda saflaştırma hangi yöntemle yapılmalıdır?
- Kimyasal tepkimeyle elde edilen yan ürünlerin miktarı nasıl azaltılır ve bu ürünler nasıl değerlendirilir?
- Zararlı atıklar nasıl bertaraf edilir?
- Süreç nasıl kontrol edilir?
- Kimyasal maddelerin kullanımı sırasında emniyeti sağlamak için ne yapmak gerekir?
- Ürün maliyetini azaltmak süreçte ne gibi değişiklikler yapılabilir?
- Enerji miktarı nasıl minimumda tutulur?
Kimya Mühendisi Nerede Çalışır?
Kimya mühendisliği çok yönlü bir mühendislik dalıdır. Dolayısıyla çalışma alanı geniştir. Kimya mühendisi çalışma alanları sektör olarak şöyle sıralanabilir:
- Petrokimya sektörü
- Çimento sektörü
- Boya sektörü
- Otomotiv sektörü
- Gıda sektörü
- İlaç sektörü
- Gübre sektörü
- Lastik ve kauçuk sektörü
- Seramik sektörü
- Tekstil sektörü
- Cam sektörü
- Kâğıt ve kâğıt ürünleri sektörü
- Savunma sanayii
- Metal ve kaplama sanayii
- Enerji üretim endüstrisi
- Temizlik malzemesi üretim endüstrisi
- Su arıtma endüstrisi
- Test ve analiz laboratuvarları
- Özel ve kamu proje büroları
- İthalat-ihracat büroları
Sektör bakımından kimya mühendislerinin iş alanı geniştir. Kimya mühendislerinin ilk istihdam alanı kimya laboratuvarlarıdır. Kimya mühendisleri üniversitelerde ve eğitim kurumlarında da çalışabilirler.
Kimya Mühendisi Ne Kadar Maaş Alır?
Kimya mühendisliğinde maaş skalası geniştir ve farklı etmenler doğrultusunda değişkenlik gösterir. Özel sektör ile kamu sektörü çalışanları maaşı aynı değildir. Özel sektörde minimum ve ortalama maaş 8000-9000 TL civarındadır. Maaş kurumların prensiplerine ve mühendisin deneyimine göre değişir.
Kamu sektöründe mühendisler teknik hizmetler sınıfında çalışırlar. Mühendisler diğer memurlardan aha yüksek maaş alırlar. Kamu sektöründe maaş Ocak ve Temmuz döneminde zamlı olarak alınır. Medeni durum ve çocuk sayısına göre en yüksek maaş 14.000 TL seviyesindedir.
Kimya Mühendisliği Hakkında SSS
Kimya mühendisliği ile eczacılık mesleği farklı sorumluluklar gerektirir. Maaş bakımından kimya mühendisliği öne çıkarken; iş bulma imkânı bakımından eczacılık öne çıkar. Çalışma alanı iki bölüm mezunları için geniş olsa da eczacıların eczane açma avantajları vardır.
Kimya eğitimi almak kimyager unvanıyla çalışmaya; kimya mühendisliği eğitimi almak ise kimya mühendisi olarak çalışmaya olanak tanır. İki meslek grubunun çalışma alanı örtüşse de iki meslek farklıdır. Kimya mühendisleri, üretime ek olarak hammaddenin tedarikçisinden son kullanıcıya ulaşmasına kadar olan süreci yöneten kişidir. Kimyagerlerin çalışmalarını ürüne dönüştüren kimya mühendisleri, laboratuvar önlüğü değil, büyük ölçekli üretimin göstergesi olan baret takarlar.
Tüm dünyada 5 Aralık’ta Mühendisler Günü kutlanır. Farklı mühendislik dalları için ayrı bir özel gün yoktur. 5 Aralık’ta, farklı şehirlerde Kimya Mühendisleri Odası tarafından seminerler gerçekleştirilir.
Özetle;
Sayısal alana yatkınlığı olup meslek seçim sürecinde olanlar için kimya mühendisliği mesleğini ele aldık. Kimya mühendisi ne iş yapar sorusunu yanıtlayarak mesleğe ilişkin diğer detaylara yer verdik. Bu sayede neden kimya mühendislerine ihtiyacımız vardır diye merak edenlerin de soru işaretlerini gidermiş olduk. En iyi mühendislik bölümleri yazımızı okuyarak mühendislik bölümlerine dair bilgi edinebilirsiniz.