Isıtma Tesisatçılığı Nedir?
Binaların ısınma ihtiyacını karşılamak için ısıtma tesisatı kurulumu yapılır. Isıtma tesisat kurulumunu ve onarımının gerekli aşamalarında yer alan personeller ise sıhhi ve ısıtma tesisatçısı olarak adlandırılırlar. Meslek elemanları, ısıtma sistemleri hakkında geniş bilgilere sahip olarak mesleklerini icra ederler. Isıtma tesisatçılarının bilgi kaynaklarından biri ise ısıtma tesisatı kursudur.
Isıtma Tesisatı Kursu Nedir?
Kurs programı, ısıtma tesisatlarının kurulumunu ve bakım-onarım işlemlerini konu edinir. Bu kapsamda da ısıtma tesisatçısı ne iş yapar sorusu yanıtlanır. Isıtma tesisatı kursu genel olarak tehlikeli işlere yer veren eğitim merkezleri tarafından ilgili kişilere ulaşır.
Genel olarak ısıtma tesisatı kursunun dersleri şu şekildedir:
- Isıtma Tesisatı Nasıl Çalışır?
- Isıtma Tesisatının Kurulumu
- Isıtma Sistemlerinin Çeşitleri
- Isıtma Tesisatlarının Montaj İşlemleri
- Isıtma Tesisatlarında Kullanılan Ekipmanlar
- Isıtma Tesisatı İş Sağlığı ve Güvenliği
Derslerin tamamlanmasıyla kursiyerlerin bilgi kazanımlarını ölçen sertifika sınavına geçilir. Hazırlanan sertifika sınavı genellikle çoktan seçmeli format eşliğinde kursiyere sunulur. Kursiyer, sertifika sınavından en az 45 puan alması durumunda katılım belgesi veya kurs bitirme sertifikası almaya hak kazanır.
Isıtma Tesisatı Kursu Eğitim Süresi
Kursu veren çoğu eğitim merkezi, en az 40 saatlik ders süreci sunmaktadır.
Isıtma Tesisatı Kursuna Kimler Katılabilir?
Isıtma tesisatı ile ısıtma sistemleri hakkında bilgi edinmek isteyen herkes
Online Isıtma Tesisatı Kursu Var Mı?
Isıtma tesisatı eğitimi, yüz yüze ve online eğitim seçeneklerine sahiptir. Bununla beraber kursun açılması ancak yeterli talebin olması durumunda gerçekleşir. Tehlikeli işlere yer veren kimi kurs merkezi de online eğitim aracılığıyla ısıtma tesisatı derslerine yer verir.
Tesisatlarının kontrol ve kurulumu ile mesleki standartları konu alan eğitim, online kurs aracılığıyla da verilir. Bununla beraber online ısıtma tesisatı kursu, yeterli katılımcının olması durumunda açılır. Açılan online ısıtma tesisatı eğitimi, iş hakkında ön bilgiler edinmeye yöneliktir. Açılan eğitimler de ön bilgiler ile birlikte sertifika verme amacı da taşır. Genel olarak online ısıtma tesisatı kursu, mesleğe yönelik ön bilgiler edinip yetkinliğini göstermek isteyenlere uygun bir seçenektir.
Online Isıtma Tesisatı Eğitimi Faydalı mıdır?
Online ısıtma tesisatı kursu, zaman ve mekân sınırlaması içermeden alan hakkında ön bilgiler edinmek isteyenlere göredir. Kursa katılmak isteyenler hazırlanan video veya PDF içerik aracılığıyla kurulum aşamasında dikkat edilmesi gerekenleri ve alınması gereken iş sağlığı-güvenliği önlemlerini öğrenmiş olurlar. Bu bakımdan online ısıtma tesisatı kurs programı, yararlı bir eğitim seçeneği olarak görülebilir.
Isıtma Tesisatı Kursu Kazanımları
Isıtma tesisatı eğitimini başarıyla bitiren kursiyerler;
- Isıtma ve sıhhi tesisatlarının ne işe yaradığını,
- Isıtma tesisatlarının kurulum aşamasında hangi işlemlerin yapıldığını,
- Isıtma tesisatlarında arıza tespitinin nasıl yapılacağını,
- Isıtma tesisatçılarının uyması gereken iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini,
- Isıtma sistem çeşitlerinin neler olduğunu öğrenmiş olurlar.
Isıtma Tesisatçısı Ne İş Yapar?
Isıtma tesisatçısının başlıca görevi, ısıtma sistemleri bilgisine sahip olarak bina ısıtma sistemlerini ele almaktır. Meslek elemanları bu kapsamda, merkezi ve yerel ısıtma tesisatının kurulumu ve bakımı işiyle uğraşır. Meslek elemanları görevlerini icra etme sırasında kalite kontrol ve iş sağlığı-güvenliği önlemlerini alırlar.
Isıtma Tesisatı Sertifikası Ne İşe Yarar?
Kursiyerin aldığı sertifika, ısıtma ve sıhhi tesisatçı mesleğine aşina olduğunu gösterir. Kursiyer edindiği sertifikayı ilgili iş alanlarında öne çıkmak adına gösterebilir. Ayrıca alınan belge, mesleki yeterlilikler arasında gösterilen eğitim şartının da tamamlandığını kanıtlamış olur.
Isıtma Tesisatçısı Belgesi Ne Kadar Süre Geçerlidir?
Alınan ısıtma tesisatçısı kurs belgesi, Milli Eğitim Bakanlığı, üniversite veya kurum onaylı olabilir. Genellikle MEB veya üniversite onaylı sunulan belgeler, e-devlet üzerinden de sorgulanabilir özelliğe sahiptir. Belgeyi alan kişiler, mesleği yerine getirmek için lazım olan niteliklerden birini karşılar.