Ana SayfaBlogEğitimFarabi Değişim Programı Nedir? Hangi Üniversitelerde Farabi Var?

Farabi Değişim Programı Nedir? Hangi Üniversitelerde Farabi Var?

Üniversite öğrencilerine yönelik üniversite değişikliği fırsatlarından biri de Farabi programıdır. Yurt içi yükseköğretim kurumlarını kapsayan Farabi değişim programı, kendi üniversitesi dışındaki üniversiteleri de merak edenler için işe yarar bir değişim yaratıyor. Peki esasen Farabi değişim programı nedir, ne işe yarar ve neden üniversite öğrencilerine önerilir? Yazımızda Farabi programının şartlarına göz atarak bu önemli soruları yanıtsız bırakmayacağız.

Farabi Değişim Programı Şartları Nelerdir?

Farabi değişim programının ilk bakışta yalnızca üniversite lisans öğrencilerine yönelik olduğu düşünülür. Halbuki Farabi programı, öğrenci veya öğretim üyelerinin yurt içinde olmak şartıyla başka bir üniversitede yer almasıdır. Yalnız burada bilinmesi gereken önemli bir detay mevcuttur. Üniversitede yer alan öğretim üyeleri, yüksek lisans veya doktora öğrencisi olmaları durumunda Farabi’den yararlanabilirler.

Buradan hareketle diyebiliriz ki Farabi değişim programına başvurmanın ilk şartı, üniversitede aktif öğrenci olmaktır. Yine sık sorulan sorulardan biri olarak ön lisans öğrencilerinin de Farabi programından yararlanıp yararlanmayacağı meselesi vardır. Meslek yüksekokullarında eğitim gören ön lisans öğrencileri, hazırlık ve 1. sınıf öğretim süreci hariç Farabi değişim programına başvurma hakkına sahiptirler. Bu şart aynı zamanda lisans ve lisansüstü eğitim görenler için de geçerlidir.

YÖK tarafından belirlenen Farabi değişim programının belirlenen genel şartları şöyledir:

  • Ön lisans ve lisans öğrencilerinin akademik genel not ortalamalarının en az 2.0/4 olması,
  • Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin akademik genel not ortalamalarının en az 2.5/4 olması,
  • Öğrencinin ilgili üniversitede aktif öğrencilik kaydının bulunması,
  • Öğrencinin tutuklu veya hükümlü durumda olmaması,
  • Hazırlık veya bilimsel hazırlık sürecinde olmamak.

İlgili şartları yerine getirenler, en az 1 yarıyıl en fazla ise 2 yarıyılı kendi üniversiteleri dışında bir yükseköğretim kurumunda geçirebilirler. YÖK’ün Yükseköğretim Kurumları Arasında Öğrenci ve Öğretim Üyesi Değişim Programına İlişkin Yönetmeliğinde yer alan bazı maddeler, Farabi değişim programının başvuru ve değerlendirmesi hakkındadır. Buna göre Farabi’ye başvurmak için öncelikle üniversitenin Farabi öğrenci gidiş-geliş takvimini takip etmek gerekir.

Genel olarak Farabi değişim programının başvuru tarihi, Mart ayı içerisindedir. Programa başvurmak isteyenler, zorunlu tutulan evrakları üniversite öğrenci işlerine teslim ederek resmi olarak programa başvurma haklarını kullanmış olurlar. Farabi’ye bir kez başvurup kabul alan öğrencilerin tekrar programa başvurma hakları yoktur. Fakat başvuru yapıp kabul almama durumunda, tekrar başvuru hakkı kullanılabilir. Şimdi Farabi değişim programı kapsamında sorulan bir soruya yanıt verelim: Farabi’ye kabul alan öğrencilere burs veriliyor mu?

Farabi Değişim Programında Burs Veriliyor mu?

Bu sorunun kısa yanıtını hemen verelim: Evet, programa başvuranlara YÖK bursu verilir. Yükseköğretim Kurumları Arasında Öğrenci ve Öğretim Üyesi Değişim Programına İlişkin Yönetmelikte, programa katılan öğrencilere ödenek verileceğini bilgisi yer alır. Farabi değişim programı öğrencisi, karşılıksız burs kapsamında YÖK Yürütme Kurulunun her yıl belirlediği burs parasını almaya hak kazanır.

Genel olarak verilen burs miktarı, bir önceki yıl verilen bursun 1,5 katı olacak şekilde belirlenir. Değişim programına katılan öğrencilere verilecek burs, kendilerine açılacak hesap aracılığıyla verilir. Ayrıca Farabi değişim programına katılan öğrencilerinin, aldıkları mevcut burs ve krediler de devam eder. Programa başvuran öğretim üyelerine ise ek ders bursu verilir. Öğrencilerin kabul almaları durumunda başvuru belgeleri diğer eğitim kurumuna gönderilir. Farabi değişim öğrencisi belirlenen eğitim-öğretim takvimine uygun olarak eğitim kurumunda eğitim ve öğretim faaliyetlerine katılır. En fazla 1 yıllık olan süreçte de aldığı dersleri tamamlayarak diğer üniversitesinde bir üst sınıfa geçer.

Farabi Değişim Programı Hangi Üniversitelerde Var?

Hangi üniversitelerden hangi üniversitelere geçileceği, okuduğunuz üniversitenin iş birliklerine göre belirlenir. Çoğu devlet ve vakıf üniversitesinde Farabi değişim programı imkânı mevcuttur. Birkaç örnek vermek gerekirse Farabi değişim programına yer veren üniversiteler şöyledir:

  • Ankara Üniversitesi
  • Atılım Üniversitesi
  • Akdeniz Üniversitesi
  • Afyon Kocatepe Üniversitesi
  • Anadolu Üniversitesi
  • Aksaray Üniversitesi
  • Bartın Üniversitesi
  • Bayburt Üniversitesi
  • Boğaziçi Üniversitesi
  • Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  • Çankırı Karatekin Üniversitesi
  • Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi
  • Dicle Üniversitesi
  • Dokuz Eylül Üniversitesi
  • Ege Üniversitesi
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  • Galatasaray Üniversitesi
  • Gazi Üniversitesi

Üniversiteler çeşitli anlaşmalar doğrultusunda, diğer üniversite ile gelen ve giden öğrenci değişimlerini uygularlar. Değişim programı öğrencisinin gideceği üniversiteleri belirleyen ana kriterlerden biri ise bölüm eş değerliliğidir. Öğrenci kendi üniversitesinin anlaşmalı olduğu üniversitelere başvururken bölüm eş değerliğine de dikkat eder. Şöyle ki aynı okuduğunuz bölüm, farklı bir adla bir başka üniversite yer alabilir. Bu kapsamda hangi üniversiteleri tercih edebileceğinizin bilgisini üniversitenin Farabi sayfasından görebilirsiniz.

Farabi Değişim Programına Neden Katılmalısınız?

İlgili şartları karşılayan çoğu öğrenci, Farabi programına öyle ya da böyle başvurmayı düşünecektir. Peki Farabi programından henüz yeni haberi olanlar, neden Farabi programını başvurmayı düşünmeliler?

Öncelikle Farabi programına 1. sınıfta başvuramayacağınız için ilk sınıfta ortalama yükseltmeye çalışmalısınız. İlgili şartları yerine getirmeniz durumunda ise mutlaka programa başvurmanızı öneririz. Çünkü kendi üniversiteniz dışında bir başka üniversite eğitimi ile tanışmanız, doğrudan alan bilgilerini geliştirme fırsatı sunar.

Ayrıca farklı bir üniversite kültürü ve çevresi ile tanışmak da unutulmaz üniversite hatıralarına bir yenisini eklemenizi sağlar. Yine kendi üniversitesinin eğitim sürecinden memnun olmayanlar için de Farabi kurtarıcı programlar arasındadır. Yatay geçiş yapamayan öğrenciler, en azından Farabi aracılığıyla istedikleri üniversite eğitimini 1 yıl süreyle almış olurlar. Kısacası Farabi, farklı bir üniversite kültürü ve alan eğitimi tercih etmek isteyenlerin mutlaka başvurmaları gereken bir programdır.

Farabi değişim programı nedir, programa nasıl başvurulur ve neden başvurulmalı sorularını yanıtladık. Bir başka öğrenci değişim programı hakkında da bilgi almak isterseniz Mevlana değişim programı nedir adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.