Bölümler hakkında hazırladığımız yazı dizimize, ismini pek de fazla duymadığınızı düşündüğümüz bir bölümle devam edeceğiz. Fotonik bölümü kapsamında; bölüm dersleri nelerdir, bölüm kimlere uygundur ve taban puan ile sıralamaları ne durumdadır sorularını yanıtlayacağız.
Fotonik Bölümü Nedir?
Fotonik bölümü, bir SAY bölümü olarak ışık bilimi ile ilgilenen 4 yıllık lisans programlarından biridir. Işığın üretiminden başlamak üzere ışık şiddeti, rengi ve ışığın ölçümü gibi ışık bilimi ve teknoloji konuları, fotonik disiplinince ele alınır. Bu disiplini tanıtan bölüm de fotonik bölümü olarak adlandırılır.
Lisans eğitimi olarak fotonik bölümünün eğitim süresi de 4 yıllıktır. Öğrenciler 4 yıllık süreçte, fotonik nedir sorusundan hareketle fotoniğin kullanım alanlarına dair bilgi edinirler. Şu anda ülkemizde fotonik alanına dair disiplinlerarası eğitim sunan iki üniversite yer almaktadır. Fotonik bölümü nezdinde lisans eğitimi ile öne çıkan üniversite ise Gazi Üniversitesidir.
Gazi Üniversitesi, Fotonik Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde fotonik alanına dair teorik ve uygulamalı araştırmalar yürütüyor. Söz konusu araştırmaları, lisans eğitimi olarak da sunan Gazi Üniversitesi, 2020 yılında fotonik bölümünü açarak bu araştırmaları genişletmiştir. Fotonik bölümü ile ilgili merak edilen bir diğer konu ise bölümün 4 yıllık süreçteki ders içerikleridir. Şimdi bu merak edilen soruyu cevaplandıralım.
Fotonik Bölümü Dersleri Nelerdir?
Fotonik bölümü, lisans 4 yıllık eğitim sürecinde bu bilim ve teknoloji dalını tanıtıcı içeriklere yer verir. Bölümde yer alan ders içerikleri, fotonik alanını etkileyen diğer bilim dallarını da kapsayacak şekilde öğrencilere sunulur. Bölümde, fotonik alanı ile ilgili zorunlu dersler dışında alan içi ve alan dışı seçmeli dersler de bulunur.
Genel olarak bölümde yer alan dersler şöyledir:
- Fotoniğe Giriş
- Renk Teorisi
- Fotonik Laboratuvarı
- Optik ile Fotonoğin Temelleri
- Genel Fizik
- Genel Kimya
- Fotonik Laboratuvarı
- Modern Fizik
- Aydınlatma Teknolojisi
- Temel Analiz
- Fotonikte Matematiksel Yöntemler
- Dalga Optiği
- Optik Camlar
- Mühendislikte Matematik Metotları
- Kuantum Fotoniğin Temelleri
- Elektrodinamik
- Moleküler Fotonik
- Fotonikte Sayısal Yöntemler
- Biyofotoniğe Giriş
Zorunlu ve seçmeli alan dersleri haricinde, tüm bölümlerde geçerli olan Türk Dili, İletişim Teknolojileri ve Genel İngilizce derslerine de yer verilir.
Fotonik Bölümü Olan Üniversiteler
Bölüm şu anda sadece 2 üniversitede mevcuttur. Biri devlet diğeri vakıf üniversitesi olmak üzere 2 üniversitede bulunan bölüm, fen fakültesinde yer alır. Gazi Üniversitesinde yer alan fotonik bölümü ise uygulamalı bilimler fakültesinde bünyesindedir.
- Gazi Üniversitesi
- İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
Bölüm, diğer bölümlere göre daha geç açılmış olsa da yer aldığı iki üniversite de fotonik üzerinde araştırmalar yürüten üniversitelerdir. İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi, teorik ve uygulamalı derslerle beraber fotonik alanında çalışmanın önüne açacak İngilizce dil yetkinliğini de geliştirme olanağı sunar. Bölüm, İngilizce dilinde eğitim vererek fotonik öğrencilerinin dil yetkinliğini geliştirici bir süreç yaratır. Gazi Üniversitesinde ise fotonik alanında araştırma yapma ve bilgi edinme amacı taşıyan bir merkeze sahiptir. Üniversite bu merkez aracılığıyla fotonik alanındaki son çalışmaları ve bilgilendirici sempozyumları öğrencilerinin ilgisine sunar.
Fotonik Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları
Bölüm, SAY puan türünden öğrenci alan sayısal odaklı alanlardan biridir. Bölümü tercih etmek isteyenler, TYT ile beraber AYT sayısal alanın da testlerini çözmek durumundalardır. Öğrencilerin fotonik bölümünü tercih etmek için ise fazla alternatiflerini mevcut değildir. Bölüm, biri Ankara’da diğeri ise İzmir’de yer alan iki üniversitede bulunur. Bölümün açıklanan son yerleştirme verilerine göre taban puan ve sıralama değerleri ise şu şekildedir:
Üniversite | Taban Puan | Başarı Sıralaması |
Gazi Üniversitesi | 258,19 | 264.484 |
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü | 232,19 | 362.674 |
Görüldüğü üzere bölüm, çalışkan bir sayısal öğrencisinin tercih edebileceği puan ve sıralama değerlerine sahiptir. Bölüm, şu anda yeni açılan bir program olmasına rağmen mezunlara geniş istihdam alanları yaratmasıyla önümüzdeki yıllarda diğer üniversitelerde de açılması öngörülüyor.
Fotonik Bölümü İş İmkanları
Fotonik, ışık bilimi ve mühendisliği alanı olarak bilindiği için ışığı ele alan çoğu sektörde çalışma imkânı mevcuttur. Mezunların kendilerini geliştirmeleri ve hatta fotonik yüksek lisansını bitirmeleri durumunda sağlık, savunma, enerji aydınlatma, iletişim ve haberleşme alanlarında çalışma olanakları vardır. Ayrıca bölüm mezunları uzmanlaşma alanlarına göre de söz konusu sektörlerde uzman ve senior pozisyonunda yer alabilirler. Genel olarak mezunların çalışma alanları şu şekildedir:
- Aydınlatma Sanayi
- Elektro-optik Sanayi
- Cam ve Seramik Sanayi
- Yenilenebilir Enerji Sanayisi
- Savunma Sanayi
- Beyaz Eşya Sanayisi
- Ar-Ge Merkezleri ve Birimleri
- Uzay Sanayisi
- Hava Araçları ve Uçak Sanayi
İstatistiklerle Fotonik Programı
- Bölümün Yer Aldığı Üniversite Sayısı: 2
- Bölümün Toplam Kontenjanı: 82
- Bölüme Yerleşen Kişi Sayısı: 82
Bölüm ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Fotonik Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Bölüm mezunları, kendi bilgi birikimlerini geliştirmeleri durumunda optik ve fotonik mühendisi olarak çalışabilirler. Mezunlar genellikle AR-Ge şirketlerine ve sanayi kurumlarına bağlı çalışarak ışık üretimi ve enerjisi ile ilgili süreçlerde yer alırlar.
Fotonik Bölümünün Açıköğretim ve İkinci Öğretim Eğitimi Var Mı?
Fotonik bölümünü açıköğretim veya ikinci öğretim eğitimi bulunmamaktadır. Bununla beraber 4 yıllık fotonik bölümünü bitirenlerin tercih edebileceği optik ve fotonik yüksek lisans seçeneği mevcuttur.
Fotonik bölümü nedir, fotonik bölüm mezunları ne iş yapar gibi bölüm nezdinde merak edilen sorulara yer verdik. Farklı ve merak uyandıran diğer bölümler hakkında da bilgi almak isterseniz bölümler yazı kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.