Doğru analiz yapma becerisine sahipseniz ve dijital medya ile ilgileniyorsanız üniversitede okuyabileceğiniz bölümlerden biri de dijital medya ve pazarlama bölümüdür. Peki, dijital medya ve pazarlama bölümü nedir, bölüm hangi üniversitelerde var? Bölüme ilişkin merak edilen tüm detayları sizler için araştırdık.
Dijital Medya ve Pazarlama Bölümü Nedir?
Dijital medya ve pazarlama bölümü, dijital iletişim alanında uzman yetiştirmeyi amaçlayan bir ön lisans programıdır. Meslek yüksekokulları bünyesinde bulunan bölüm TYT puan türü ve sıralaması ile öğrenci alır. Öğretim dili Türkçedir. En az 120 AKTS’ye sahip öğrenciler, bölümden mezun olup ön lisans derecesi alabilirler. Bölümün bulunduğu üniversitelerde öğrencilerin mesleki niteliklerini geliştirmeleri amacıyla sektör buluşmaları organize edilmesi mümkündür.
Dijital Medya ve Pazarlama Bölümü Dersleri
Dijital medya ve pazarlama bölümü dijital pazarlama ağırlıklıdır. Bölümün amacı öğrencilerin web temelli yeni iletişim araçlarına tam anlamıyla hakim olmalarını ve dijital medya bilgi ve becerilerine sahip olmalarını sağlamaktır. Bu amaca yönelik olarak üzerinde durulan dersler şöyledir:
- Dijital Pazarlama ve Reklamcılık
- Yeni Medyaya Giriş
- Halkla İlişkiler ve Tanıtım Politikaları
- Görsel İletişim Tasarımı
- İş Sağlığı ve İş Güvenliği
- Medya İşletmeciliği
- Dijital Metin Yazarlığı
- İletişim Tarihi
- Bilişim Hukuku
- Görsel İletişim Tasarımı
- Marka Yönetimi
- Mobil Pazarlama
- E-ticaret
- Dijital Kampanyalar ve Tüketim
- Kültür ve Sanat
- Yeni Medya Kuramları
- İletişimde İkna ve Algı
- Tasarım ve Yaratıcı Düşünce
- Sosyal Medya
- Dijital Performans Analiz ve Ölçümleme
- Arama Motoru Optimizasyonu
Dijital Medya ve Pazarlama Bölümü Hangi Üniversitelerde Var?
Dijital medya ve pazarlama bölümü yeni sayılabilecek bir bölümdür. Bu nedenle kısıtlı sayıda üniversitede vardır. Henüz bir devlet üniversitesinde bölüm yoktur. Bölüm Ostim Teknik Üniversitesi ile İstanbul Kültür Üniversitesinde vardır. İki üniversite de vakıf üniversitesidir.
İstanbul Kültür Üniversitesi, bu bölümde öncü üniversitedir. Ostim Teknik Üniversitesi web sitesinde bulunan bilgiye göre programın adı 2020-2021 eğitim öğretim yılında e-ticaret ve pazarlama bölümü olarak güncellenmiştir. Bahsettiğimiz üniversitelere ek olarak, e- ticaret ve pazarlama bölümü olan üniversiteler şunlardır:
- Bingöl Üniversitesi
- Beykoz Üniversitesi
- Gaziantep Üniversitesi
- İstanbul Bilgi Üniversitesi
Yurt dışında okumak isteyenler için bölümün kardeş ülke Kıbrıs’taki Kıbrıs Üniversitesinde de olduğunun altını çizelim.
Dijital Medya ve Pazarlama Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları
Dijital medya ve pazarlama bölümüpuan ve başarı sıralaması 2022 yılında açıklanmıştır. Buna göre taban puanları ve başarı sıralaması öğrencinin burslu, %50, 72,25 indirimli olmasına göre değişir. Burslu öğrencileri baz aldığımızda en düşük taban puanı 288,53875; en yüksek taban puanı ise 306,15950 olmuştur.
Dijital Medya ve Pazarlama Bölümü Ücretleri
Dijital medya ve pazarlama bölümü iki vakıf üniversitesinde bulunmaktadır. Bölümü okumak isteyen öğrencilerden talep edilen eğitim ücreti her eğitim öğretim yılında değişir. Ücret Ostim Teknik Üniversitesinde KDV dâhil 49.000 TL’dir. İstanbul Kültür Üniversitesinde bölüm için talep edilen ücret henüz belli değildir.
Dijital Medya ve Pazarlama Bölümü Ne İş Yapar?
Bölüm dijital pazarlama uzmanı yetiştirir. Mezunlar şu unvanlara sahip olarak reklam ajanslarında, dijital ajanslarda veya kurumların ilgili birimlerinde çalışabilirler:
- Dijital Pazarlama Koordinatörü
- Dijital İletişim Uzmanı
- SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Uzmanı
- SEO Analisti
- İçerik Uzmanı
- Dijital Pazarlama Analisti
- Sosyal Medya Yöneticisi
- Sosyal Medya Uzmanı
- Sosyal Ağ Uzmanı
- E-Ticaret Uzmanı
- Mobil Pazarlama Uzmanı
- E-posta Pazarlama Uzmanı
- Dijital Reklam Uzmanı
- Dijital Reklam Yöneticisi
- Mobil Reklam Yöneticisi
- Web Editörü
- Web İçerik Uzmanı
- Dijital Medya Planlama Sorumlusu
Bölüm Hakkında Sık Sorulan Sorular
Dijital medya ve pazarlama bölümü 4 yıllık bir program değildir. Bölüm üniversitelerin iki yıllık eğitim veren meslek yüksekokullarında bulunur. Yani bölüm iki yıllık ön lisans programıdır.
Dijital medya ve pazarlama mezunları için çalışma alanı özel sektördür. Maaş çalışılan kuruma ve kişinin tecrübesine göre değişkenlik gösterir. Bir dijital pazarlama uzman yardımcısı ile uzman veya müdür maaşı arasında farklılık vardır.
Dijital medya ve pazarlama mezunları DGS ile lisans programlarına geçiş yapma hakkına sahiplerdir. Geçiş yapılan bölümler şunlardır: Basın ve Yayın, Gazetecilik, Görsel İletişim Tasarımı, İletişim, İletişim Tasarımı ve Yönetimi, İletişim ve Tasarımı, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, İşletme, Medya ve İletişim, Pazarlama, Reklam Tasarımı ve İletişimi, Reklamcılık, Yeni Medya, Yeni Medya ve İletişim.
Özetle;
Dijital medya ve pazarlama bölümü, Türkiye’de ilk defa 2019 yılında açılmış bir ön lisans programıdır. Nispeten yeni olması nedeniyle birçok öğrenci için merak konusudur. Biz de dijital medya ve pazarlama bölümü nedir sorusunu yanıtlayarak bölüme ilişkin merak edilenlere değindik. Bölümler sayfamızı takip ederek farklı 2 yıllık ve 4 yıllık üniversite programlarına dair bilgi edinebilirsiniz.