Ana SayfaKurslarMEB OnaylıCNC Operatörü Kursu Eğitim Programı

CNC Operatörü Kursu Eğitim Programı

CNC Operatörlüğü Nedir?

CNC operatörlüğü ile ifade edilen meslek torna ve tezgah CNC operatörlüğüdür. Meslek elemanları, CNC makineleri aracılığıyla malzemenin delme, frezeleme, talaş kaldırma ve büküm işlerini yerine getirirler. CNC açılımı itibariyle Computer Numerical Control adını taşır. Yani CNC, bilgisayar desteği alarak malzeme kontrol işlemlerinin yapılmasını sağlar. CNC operatörü de bilgisayar destekli sistem aracılığıyla malzemenin işlemleri ile ilgili gerekli girer. Tezgahta işlenecek imalat malzemesinin nasıl ve ne şekilde olması gerektiğine karar vererek gerekli işlemleri yerine getirir. CNC operatörlerinin bilgi kaynaklarından biri ise CNC operatörlüğü kursudur.

CNC Operatörü Kursu Nedir?

CNC operatörü kursu, meslek liselerinde ve meslek yüksekokullarda teknik eğitim görmeyenlere yöneliktir. CNC operatörlüğü kursu, CAD-CAM CNC operatörlüğü eğitimi olarak da geçer. Kurs, CNC tezgah makinelerinin kullanımı ile CNC torna-tezgah operatörünün işlerini konu edinir. Ayrıca kurs sürecinde, teknik resim bilgisini temel alan unsurlara yönelik de bilgiler sunulur.

Genel olarak cnc operatörü kursunun dersleri şu şekildedir:

  • CNC Çalışma Sistemi
  • Temel Teknik Resim Bilgisi
  • CNC-CAM-CAD Uygulamalarında İş Sağlığı ve Güvenliği
  • CNC Torna ve Freze Programcılığı
  • İmalat Makineleri ve İşlevleri
  • Ölçme ve Kontrol Aletleri
  • CNC Makineleri Bilgisi
  • Kesici Takımların Kullanım Bilgileri
  • Bilgisayar Destekli CNC Programlama
  • CNC Dik İşleme Uygulamaları Nelerdir?
  • CNC Torna Uygulamaları Nelerdir?

Kurs içeriklerinin sona ermesiyle kursiyerin bilgi kazanımını ölçen sertifika sınavına geçilir. Yapılan sertifika sınavı, genellikle çoktan seçmeli sınav formatında uygulanır. Geçme notu ise en az 45 puandır. Sınavdan geçer not alan katılımcılara CNC katılım belgesi veya kurs bitirme sertifikası verilir.

CNC Operatörlüğü Kursu Eğitim Süresi

Kursu veren çoğu eğitim merkezi en az 40 saatlik ders süreci sunar.

CNC Operatörlüğü Kursuna Kimler Katılabilir?

CNC operatörlüğü eğitimine, bilgisayar bilgisini ilerletmeye hazır herkes katılabilir. CNC operatörü, çoğunlukla bilgisayarla çalışacağı için meslekte yer almak isteyenlerin de ileri düzey bilgisayar bilgisine sahip olmaları gerekir. Yine işe alımlarda öne çıkmak için en az lise mezunu olmak lazımdır.

CNC Operatörü Belgesi Nasıl Alınır?

CNC belgesi olarak ifade edilen belge, alınan eğitimin sonunda kazanılan sertifikadır. Kursiyerler, katıldıkları eğitim kurumunun anlaşmaları doğrultusunda MEB, üniversite veya kurum onaylı sertifika alırlar. CNC operatörü belgesi almak için kursiyerin eğitim sürecindeki ders içeriklerini tamamlaması gerekir. Ders içeriklerini tamamlayan kursiyer, düzenlenen sertifika sınavından da en az 45 puan alarak CNC operatörü belgesi almaya hak kazanır. Kimi kurs merkezlerinde ise sınav yerine proje sunumu uygulaması yer alır.

Online CNC Operatörlüğü Kursu Var Mı?

CNC operatörlüğü eğitimi, yüz yüze ve online eğitim seçeneklerine sahiptir. CNC makinelerinin kullanımı ve operatörlük mesleğinin standartlarını konu alan eğitim, online kurs aracılığıyla da verilir. Bununla beraber online CNC operatörlüğü kursu, yeterli katılımcının olması durumunda açılır. Açılan online CNC operatörü eğitimi, iş hakkında ön bilgiler edinmeye amacındadır. Açılan eğitimler, ön bilgiler ile birlikte sertifika verme amacı taşır. Genel olarak online CNC operatörlüğü programı mesleğe yönelik ön bilgiler edinip yetkinliğini göstermek isteyenlere uygun bir eğitim seçeneğidir.

Online CNC Operatörü Eğitimi Faydalı mıdır?

Online CNC operatörlüğü kursu, zaman ve mekân sınırlaması olmadan ön bilgiler edinmek isteyenlere göredir. Kursa katılmak isteyenler video veya PDF içerikler aracılığıyla operatörlük mesleğinde dikkat edilmesi gerekenleri ve iş sağlığı-güvenliği önlemlerini öğrenmiş olurlar. Bu bakımdan online CNC operatörlüğü programı, yararlı bir eğitim seçeneğidir.

 CNC Operatörü Kursu Kazanımları

CNC operatörlük eğitim programını başarıyla bitiren kursiyerler;

  • Bilgisayarlı makine öğrenimimin nasıl gerçekleştiğini,
  • CNC makinelerinin çalışma mantığını,
  • İmalat aşamasında CNC operatörünün yapması gereken işlemleri,
  • CNC operatörünün alması gereken iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini,
  • CNC dik işleme ve torna uygulamalarının neler olduğunu,
  • Kesici takım aletlerinin nasıl kullanılması gerektiğini öğrenmiş olurlar.

CNC Torna-Tezgah Operatörü Ne İş Yapar?

CNC operatörleri, ilgili iş yerlerinde CNC tezgahlarının hazırlık aşamalarında görev alır. İşlenmeye hazırlanan imalat malzemesinin gerekli komutlarını sisteme girerek operatörlük mesleğini yerine getirir. Başlıca görevi olan sisteme komutları girme görevi ile birlikte diğer tüm görevlerde iş sağlığını ve kalite kontrol standartlarını uygular.

CNC Operatörü Sertifikası Ne İşe Yarar?

Kursiyerin aldığı sertifika, CNC operatörlüğü mesleğine aşina olunduğunu gösterir. Kursiyer edindiği sertifikayı ilgili iş yerlerinde öne çıkmak adına gösterme imkânına sahip olur. Ayrıca alınan belge, mesleki yeterlilikler arasında gösterilen eğitim şartının da tamamlandığını kanıtlar.

CNC Operatörlüğü Belgesi Ne Kadar Süre Geçerlidir?

Alınan CNC operatörlüğü belgesi; MEB, üniversite veya kurum onaylı olabilir. Genellikle MEB veya üniversite onaylı sunulan belgeler, e-devlet üzerinden de sorgulanabilir özelliğe sahiptir. Belgeyi alan kişiler, mesleği yerine getirmek için lazım olan niteliklerden birini karşılar.

Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.
İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Kurslar

Editörlük Eğitimi

Barmenlik Kursu

Tekvando Kursu

Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.