İçinde yaşadığımız dönemi özetleyen en kısa tanımlamalardan biri de bilgi çağı toplumudur. Buradan hareketle bilgi edinmenin ve bilgiyi paylaşmanın ne kadar önemli ve geliştirici olduğunu görebiliriz. Bilgiyi başkalarıyla paylaşmak bir yana var olan bilgiyi anlama ve anlamlandırma, kişisel gelişim dediğimiz kavramın ta kendisidir. Biz de bu gerçekten hareket ederek 2022 yılında kendini, tarihi ve kültürü anlamak ve yeniden keşfetmek isteyenler için faydalı ve okunması gereken 10 genel kültür kitabı listeleyeceğiz.
Genel Kültürü Artırmak İçin Okunması Gereken Kitaplar
Okunması gereken genel kültür kitapları listesine geçmeden önce birkaç tavsiyede bulunalım. Öncelikle genel kültür kavramının ele alınışına bir göz atmamız gerekir. Genel kültür, yalnızca eğitim yoluyla gelişmez. Deneyim ve çoklu bilgi kaynaklarına göz atmak, genel kültürü geliştirmenin diğer yollarıdır. Bu bakımdan okunan kitaplar da yaşamı ve yaşamı çerçeveleyen tüm durumları anlama ve aktarma olanağı sağlar. Genel kültürünüzü artıracak kitaplar, tek bir kategoriye de hapsedilemez. Genel kültür bilgisi, sosyoloji ile yakından ilişkili olarak kültür, tarih, bilim, dil ve edebiyat gibi kaynakları içine alır. İçeriğimizde de bu türlere yönelik genel kültür bilgisini artıran kitapları listelemiş olacağız.
Herkes İçin 101 Serisi
Listemizde yer vereceğimiz ilk kitap, her alanda genel ama duymadığınız bilgileri kapsayan bir seri kitaplar olacak. SAY yayınları tarafından yayımlanan 101 Serisi, seçeceğiniz herhangi bir konuda temel ve gerekli bilgileri edinmenize yardımcı oluyor. Üstelik 101 Serisi dahilinde ele alınan konular, görsellerle de desteklenerek rahat ve ilgi çekici bir okuma deneyimi sunuyor. 101 serisi dahilinde yer verilen konulardan bazıları ise şöyledir: anatomi, ekonomi, dinler tarihi, mitoloji ve para yönetimi.
Türk Demokrasi Tarihi- Kemal Karpat
Türkiye Cumhuriyeti’nin temel prensiplerini anlamak ve bir yandan da bugünü yorumlamak için okunması gereken kitaplardan biri de Türk Demokrasi Tarihi. Genç cumhuriyete giden yolu özetleyen kitap, çok partili demokrasiye geçişte yaşananları ve Türk siyasi tarihine damga vuran düşünceleri de tek tek ele alıyor. Türk demokrasi anlayışı ile demokrasi anlayışında öne çıkan ideolojiler hakkında kapsamlı bir çalışma arıyorsanız ilk adreslerinden biri Türk Demokrasi Tarihi olmalı.
Genç Okurlar İçin Kısa Bir Dünya Tarihi- E.H Gombrich
Biliyoruz tarihe ne kadar ilginiz olsa da lise tarih derslerinden dolayı tarihi olay ve bilgilere biraz mesafelisiniz. Fakat listemizde yer vereceğimiz söz konusu kitap, dünya tarihini keyifli bir şekilde öğrenmenizi kaynak olacak. Üstelik kitap, genç okurları hedefleyerek gayet kolay şekilde anlamanızı sağlayacak bir dil ve anlatım özelliğine de sahip.
Genç Okurlar İçin Kısa Bir Dünya Tarihi kitabı, ilk çağlardan başlayarak 20.yy’nın sonuna kadar sizi tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. Kitabın dezavantaj olarak görülebileceği özelliği ise 1935 yılına kadar olan tarihi olayları gündeme alması. Yine de ilk çağlardan başlamak üzere 1930’lu yıllara kadar akıcı bir tarih anlatısıyla karşılaşmak isterseniz edinmeniz gereken ilk kitaplardan biri bu olacaktır.
Bin Dokuz Yüz Seksen Dört- George Orwell
Çeşitli ortamlarda hâlâ 1984’i okumadın mı sorusuna maruz kalmamak için bir başka kitap önerimiz 1984. Bu bir yana distopik romanlar arasında parmakla gösterilen bir kitabı okumak ve aslında günümüzü yorumlamak için 1984’ü şiddetle tavsiye ediyoruz. Kitabın genel kültür bilginize olacak düşünme etkisini de kitaptaki şu cümleyle aktarıyoruz: “Bağlılık, düşünmemek demektir; düşünmeye gerek duymamak demektir. Bağlılık bilinçsizliktir.”
Hemen Her Şeyin Kısa Tarihi- Bill Bryson
Popüler bilim kitaplarından biri olan Hemen Her Şeyin Kısa Tarihi, akıp giden anlatımı dahilinde kozmosu ve dünyayı ele alıyor. Evren tasarımı ve yaratımı üzerinden duran kitap, insanın tarihi de göz atmayı ihmal etmiyor. Yer yer mizahi bir anlatım da üstlenen kitap, bilim ve dünya tarihi konusunda genel kültürünüzü geliştirme fırsatı sunuyor.
Siyasi Tarih 1918-1994- Oral Sander
Tarihi olay ve gelişmeleri bir çırpıda okumak isteyenler için ise sizi 1918’den 1994’e götüren Oral Sander’in kitabını öneririz. Siyasi tarih kitapları arasında son derece önemli bir yere sahip olan iki ciltlik Siyasi Tarih Serisi, iki savaş arası dönemde ülkelerin durumlarını ve tarih arenasında iz bırakan olayları ele alıyor.
Özellikle siyasi tarih meraklısı olup bu alandaki başlangıç kitaplarını okumak isteyenlere Oral Sander ismini şiddetle tavsiye ederiz. Yine soğuk savaş döneminin çekişmelerini ve gerginliği yükselten gelişmelerini yalın bir anlatımla öğrenmek isteyenler de başlangıç için Siyasi Tarih kitabı gönül rahatlığıyla edinebilirler.
Dost Kitapevi Kültür Kitaplığı Serisi
Kitap öneri listemize tam anlamıyla genel kültürünüzü geliştirme imkânı sunan Dost Kitapevi serisiyle devam ediyoruz. Ankara’nın en çok ziyaret edilen kitapevi olan Dost, yayıncılık işini de kapsamlı bir çalışmayla yerine getirmeyi başarıyor. Kültür Kitaplığı Serisi dahilinde sunulan birbirinden ilgi çekici kitaplar, ilgi alanınıza göre kişisel bilgi edinmenizi de kolaylaştırıyor. Seri kapsamında, farklı konular, bilim dalları, kavramlar ve tarihi kişilikler, daha önce duymadığınız bilgiler barındırıyor ve okuyucuya sade bir anlatımla aktarılıyor. Seriden ilginize çekecek bir kitabın mutlaka çıkacağını düşünüyoruz. İşinizi kolaylaştırmak için de Kültür Kitaplığı Serisinde yer alan birkaç kitabı da aşağıda listeliyoruz. Araştırmanın devamı da sizde.
- Avangard
- Aşk
- Sosyoloji Tarihi
- Hollywood
- Laiklik
- Etik
- Gezegenler
- Soyut Sanat
- Antik Felsefe
- Tıp Tarihi
- Mit
- İdeoloji
- Modern Çin
- Heidegger
- Jung
- Marx
- Ergen Depresyonu
- Keltler
- Feminizm
- ABD Tarihi
- Beat Kuşağı
- Bilim Tarihi
- Cadılık
- İnsan Evrimi
Hesap Lütfen- Özgün, Dengeli ve Lezzetli Bir Yaşamın Peşinde- Vedat Milor
Yemek gurmeliğiyle tanınan Vedat Milor, sosyoloji mezuniyet derecesini tam anlamıyla söz konusu kitabında gösteriyor. Yemek kültürü ile toplum psikolojisini bağdaştıran Milor, kişisel gelişimin gerçek anlamını merak edenlere yol gösterici bir kılavuz sunuyor. Özgün, Dengeli ve Lezzetli Bir Yaşamın Peşinde, daha önce keşfetmediğiniz bir bakış açısı edinmenizi desteklerken insan ve topluma dair göz açan tespitleri de eksik etmiyor. Son olarak ise Vedat Milor, kendisine sıkça yöneltilen bir soruyu da yanıtlayarak hayatını etkileyen 10 kitabı okuyucusu ile paylaşıyor.
21.Yüzyıl İçin 21 Ders- Yuval Noah Harari
Genel kültürü artırmak için kitap öneri listemize Yulav Noah Harari’nin 21.yüzyılı temel alan kitabıyla devam ediyoruz. Yayımlandığı andan itibaren yoğun bir ilgiyle karşılaşan kitap, içinde yaşadığımız dönemi ve olayları ele alarak çağın insanının ne yapması ve ne yapmaması gerektiğini özetliyor. Homo Sapiens’in 21.yüzyıldaki macerasına odaklanan 21. Yüzyıl İçin 21 Ders, çağımızı özetleyen kavramları da açıklamaktan geri durmuyor. Netice olarak ise 21. Yüzyılda yani bilgi çağında insan ne ölçüde gelişti ve gelişemedi sorunsalını merkeze alarak çağımızın insanına bakmayı tercih ediyor.
Say Yayınları- A’dan Z’ye Serisi
Genel kültür kitap listemizin son sırasında ise yine SAY yayınlarından bir seri yer alıyor. Farklı konu ve alanlarda bilgi birikimini genişletmek isteyenlere özel tasarlanan seride, konu dahilinde A’dan Z’ye öğrenilecek temel başlıklar bulunuyor. Şu anda tamamlanmayan seride yer alan kitaplar şu şekilde: A’dan Z’ye Psikoloji, A’dan Z’ye Fotoğraf, A’dan Z’ye Sanat Tarihi, A’dan Z’ye Dünya Mitolojileri Tarihi, A’dan Z’ye Felsefe, A’dan Z’ye Dinler Tarihi ve A’dan Z’ye Bilim. Söz konusu başlıklar eşliğinde okuyucuyu sıkmadan keyifli bir okuma deneyimi sunan seri, genel kültürünüzü de artıracak kısa ve net bilgileri barındırıyor.
Kişisel bilgi haznenizi dolduracak en kolay okunan genel kültür kitaplarına yer verdik. Kitap okumayı bir alışkanlık hâline getirdiyseniz ve kitap önerisi almaktan da keyif alıyorsanız kitap tavsiyeleri yazı dizimizi takibe alabilirsiniz.