Berber Kimdir?
Erkek kuaförü olarak da adlandırılan berber güzellik salonlarında erkeklerin saç ve sakalarını kesmek ve şekillendirmek görevini yapar. Berberler erkekler için güzellik ve saç bakım hizmetleri verirken müşterilerin taleplerine, aynı zamanda iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uygun davranmakla yükümlüdür. Berberlik yeteneğini geliştirmenin en sağlıklı yolu eğitim almaktır.
Berberlik Kursu Nedir?
Erkek kuaförü kursu olarak da adlandırılan berberlik kursu, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında düzenlenen bir eğitim programıdır. Güzellik ve kişisel bakım sektöründe kurumsal eğitim olarak da berberlik kursu düzenlenmesi mümkündür. Erkek berber eğitimi ile kursiyerlerin şu konularda bilgi sahibi olmaları amaçlanır:
- Berberlik hizmetlerinde iş sağlığı ve güvenliği
- Kuaförlük uygulamalarında kullanılan ekipmanlar ve kozmetik ürünleri
- Sakal ve bıyık tıraşı uygulaması
- Erkek saç kesimi teknikleri
- Saç renginin değiştirilmesi
- Erkek saçında perma
- Epilasyon uygulaması
Kurs programında alanında deneyimli eğitmenler tarafından tekniğine uygun kesimin nasıl yapılacağı, saç deri yapısının nasıl analiz edileceği, saç tasarım ilkeleri ve malzeme kullanımı konuları irdelenir. Kurs programının sonunda düzenlenen sertifika sınavına konu olan ve mesleki yeterlilik kazandıran ders içerikleri şöyledir:
- Kişisel Hijyen
- Müşteri Karşılama
- Saç Analizi
- Cilt Analizi
- Yüz ve Kafa Yapısı
- Sakal ve Bıyık Şekillendirme
- Erkek Saç Kesimi
- Saç Sakal Tıraşı
- Saç Masajı
- Yüz Masajı
- Ürün Satışı
Erkek kuaförlük kursu eğitim programının sonunda kurs bitirme belgesi niteliği taşıyan ve bireylere berber olarak çalışma fırsatı sunan sertifika verilir.
Berberlik Kursuna Kimler Katılabilir?
Berberlik kursu okuryazar herkesin katılabileceği bir meslek kursudur. En az ilkokul mezunu olmak kursa katılmak için yeterli olacaktır. Kursiyerlerin mesleği icra etmeye engel bir sağlık sorunu olmaması da önem taşır. Nitekim bazı iş yerleri sağlık raporu isteyebilir.
Online Erkek Berberlik Kursu Var Mı?
Erkek berber eğitimleri hem teorik hem uygulamalı ders içeriklerinden oluşur. Bu nedenle uzaktan eğitim ile berberlik kursu almak mümkün olsa bile eğitim saç kesim tekniklerinin verilmesinden öteye geçemeyecektir. Yalnızca tekniklerin paylaşıldığı uzaktan eğitim sonunda sertifika değil, katılım belgesi verilir.
Erkek Berber Eğitimi Kazanımları
Berberlik kursu sertifika programıile kursiyerlerin saç bakım ve el ayak bakımı yapabilecek yeterliliğe sahip olmaları sağlanır. Eğitim sayesinde şu sorular yanıt bulmuş olur:
- Bir berberin hizmet vermeden önce kişisel bakımı konusunda nelere dikkat etmesi gerekir?
- Berberlerin çalışma ortamında iş sağlığı ve güvenliği bakımından almaları gereken önlemler nelerdir?
- Saç ve saçlı deri analizi nasıl yapılır?
- Saç yıkama sırasında saçın sağlığını kaybetmemesi açısından nelere dikkat etmek gerekir?
- Saç kesiminin temel kavramları nelerdir?
- Sakal bıyık tıraşından sonra cilt bakımı nasıl yapılmalıdır?
- Erkek saç kesim teknikleri nelerdir?
- Saç boyası nasıl hazırlanır?
- Saç boyama sırasında nelere dikkat etmek gerekir?
- Erkek kuaförlüğünde kullanılan ekipmanlar nelerdir?
- Tıraşın batık çıkarma ve düzeltme işlemleri nasıl yapılır?
- Erkek saçında röfle ve balyaj nasıl yapılır?
- Epilasyon uygulamalarında prosedür nasıldır?
- Saça zarar vermeden fön nasıl çekilir?
Erkek Berberi Olmak İçin Gerekenler
Mesleki faaliyetlerin yerine getirilmesi mesleki ve teknik eğitim alınmasını gerektirir. Berber olmak için de mesleki eğitim almak gerekir. Kurumlar eğitim sonunda berberlik sertifika verir. Eğitim alındığını gösteren bu sertifika sayesinde berber dükkanlarında iş bulmak kolaylaşır.
Berberlik İş Olanakları
Son yıllarda erkek bakımı gittikçe popüler hale geldi. Bu sayede berberler için çalışma alanı genişlemiş oldu. Berberler kuaför salonlarının yanı sıra;
- Güzellik merkezlerinde,
- TV kanallarında,
- Sinema stüdyolarında,
- Kozmetik imalatçıları
Berberlik Sertifikası Nasıl Alınır?
Sertifika kurs bitirme belgesi niteliği taşıyan yasal bir evraktır. Sertifika sahibi olmak için berberlik sertifikası eğitim programını başarıyla tamamlamak gerekir. Sertifika sınavında, önceden belirlenmiş olan geçerli puanı alan kursiyerler sertifika almaya hak kazanmış olurlar. Sertifika sınavı geçerlilik puanı 100 puan üzerinden en az 45 puan olarak belirlenmiştir.
Berberlik Sertifikası Ne İşe Yarar?
Kurs programının sonunda alınan kurs bitirme belgesi, belge sahibinin mesleğin gereklerini yerine getirebileceğinin göstergesidir. Sertifika bireyin erkek kuaförü çalışabileceğini gösterir. Tüm sektörlerde mesleki eğitim alan bireyler öncelikli olarak istihdam edilir. Berberlik sertifikası olanlar sektörde istihdam edilme fırsatına sahip olurlar.
Berberlik Sertifikası Ne Kadar Süre Geçerlidir?
Milli Eğitim Temel Kanunu, iş yerleri için sertifika kabul etme zorunluluğu getirmiştir. Sertifikanın yasal nitelik kazanıp geçerli olmasını sağlayan üzerinde Millî Eğitim Bakanlığının veya herhangi bir üniversitenin onayı bulunmasıdır. Üniversite veya MEB onaylı berberlik sertifikası e devlet üzerinden sorgulanabilir.