Kameraman Kimdir?
Kameraman, görüntü araçları hakkında detaylı bilgiye sahip olarak bu araçları profesyonel amaçla kullanabilen kişilerdir. Kameramanlık sinemada veya televizyonda görüntü çekilmesi veya bağımsız kameralarla aktüel kameramanlık yapılmasıdır. Kameramanların görev ve sorumlulukları yerine getirirken dikkat etmeleri gereken pek çok nokta vardır. Profesyonel olarak kameramanlık yapabilmek için kameramanlık eğitimi almak gereklidir.
Kameramanlık Eğitimi Nedir?
Kameramanlık eğitimi, kameraman yetiştirmeyi amaçlayan kameramanlık kursu programlarında verilir. Eğitim daha çok kamera üreticileri ve haber kanalları tarafından verilir. Alanında uzman kişiler tarafından verilen eğitim sayesinde kursiyerlerin şu konular hakkında bilgi sahibi olmaları sağlanır:
- Video formatları
- Işık, ses ve renk ayarı
- Kamera araç gereçleri
- Temel kamera kavramları
Kursiyer kameramanlık eğitimi ile kamera hakkında sahip olması gereken tüm bilgileri öğrenmiş olur. Bu sayede görüntüyü̈ çekip kurgulayabilme ve fotoğraf çekip işleyebilme yetisine sahip olur. Kurs programıyla kursiyerlerin kamera kullanımına ek olarak şu konularda da beceriye sahip olmaları amaçlanır:
- Haber yazma
- Haberi ilgili yerlere gönderme
- Sosyal medyayı doğru ve etkin kullanma
Kameramanlık eğitimi sonunda düzenlenen sertifika sınavına konu olan ve mesleki yeterlilik kazandıran içerikler şöyledir:
- Kamera Çeşitleri
- Kameranın Parçaları
- Kamera Çekim Teknikleri
- Kamera Hareketleri,
- Kamera Altlıkları
- Çekim Planları
- Görüntülü̈ Haberde Hız, Işık ve Ses
- Görüntü Çekim Teknikleri
- Kurgu / Montaj
- Kameramanlık ve Kameraman Asistanlığı
- Habercilik Anlayışı ve Yayın İlkeleri
- Görüntü̈ İşleme Yöntemleri
Kameramanlık Kursuna Kimler Katılabilir?
Kameramanlık eğitimi meslek edindirme kursları arasında bulunan bir kurs programıdır; fakat diğer meslek kurslarından farklı olarak spesifik bir işi yapamaya yöneliktir. Alana ilgi duymak öncelikli koşuldur. Kameramanlık deneyimi kursa katılım için şart olmamakla birlikte kursiyerlerin daha önce kamera kullanmış olmaları beklenir.
Online Kameramanlık Kursu Var Mı?
Kameramanlık eğitimi profesyonel bir kameranın kullanımına odaklanır. Bu nedenle eğitimler genel olarak uygulamalı olarak verilir. Bununla birlikte kadraj bilgisi gibi temel bilgilerin online olarak aktarılması mümkündür. Bu nedenle kameramanlık kurs programı uzaktan eğitim olarak da düzenlenir.
Online Kameramanlık Eğitimi Faydalı Mıdır?
Online eğitim örgün eğitime göre ekstra bazı avantajlara sahiptir. Belirli zamanda belirli yerde eğitim alma zorunluluğu olmadığı gibi eğitim içeriklerine eğitim sürecinin sonunda da ulaşmak mümkündür. İçeriğin dijital ortamda olması çıktı, ulaşım gibi ek masrafları oradan kaldırır. Kameramanlık kursu ücretleri de online eğitimde daha uygun olur.
Kameramanlık Eğitimi Kazanımları
Kameramanlık eğitimi ile kursiyerlerin basın ve yayın sektöründe medya ve görsel iletişim alanında kameramanlık yapabilecek yeterliliğe sahip olmaları amaçlanır. Bu amaca yönelik olarak verilen eğitim sayesinde genel olarak şu sorular yanıt bulmuş olur:
- Kameramanlık yaparken iş sağlığı ve güvenliği açısından dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
- Kameramanların ve kameraman asistanlarının görev ve sorumlulukları nelerdir?
- Kameranın iç yapısı nasıldır ve çalışma prensibi nasıldır?
- Kamera hangi parçalardan oluşur?
- Kamera aksesuarları nelerdir?
- Görüntü çekim teknikleri nelerdir?
- Yayın ilkeleri nelerdir?
- Kameramanların yapım öncesinde nasıl hazırlıklar yapmaları gereklidir?
- Çekim işlemleri nelerdir?
- Yapım sonrasında hangi işlemler yapılır?
- Kamera nasıl tutulmalıdır?
Kameraman Olmak İçin Gerekenler
Mesleki faaliyetlerin yerine getirilmesi mesleki ve teknik eğitim alınmasını gerektirir. Kameraman mesleğini yapabilmek için de mesleki eğitim almak gereklidir. Kameramanlık için öncelikli olarak istihdam edilen kişiler üniversitelerin fotoğrafçılık ve kameramanlık bölümlerinden mezun olanlardır. Sertifika almak da mesleği icra etmek için yasal altyapıyı sağlar. Kameramanlıkta başarılı olmak isteyen kişinin sahip olmak gereken kişisel özellikler şunlardır:
- Güçlü gözlem yeteneğine sahip olmak,
- Sinema sektöründe veya habercilik alanında çalışmaya istekli olmak
- Yaratıcı ve eleştirel düşünce yeteneğine sahip olmak,
- Dikkatli ve titiz olmak,
- Güçlü görsel hafızaya sahip olmak,
- Görsel konularda yetenekli olmak,
- Ekip çalışması ve iş birliğine yatkın olmak,
- Yoğun çalışma saatlerine, uzun süre dışarda çalışmaya ve farklı ortamlarda çalışabilecek dayanıklılıkta olmak.
Kameramanlık İş İmkânı
Kameramanlık kursu eğitim programının sonunda verilen katılım belgesi veya sertifika bireyin kameraman olmak için gerekli bilgiye sahip olduğunu gösterir. Bu sayede kameraman mesleğini şu çalışma alanlarında icra etmek mümkün olur:
- Fotoğraf stüdyoları
- Film yapım şirketleri
- Dizi setleri
- Organizasyon firmaları
- Düğün salonları
- Televizyon ve haber kanalları
- Reklam ve haber ajansları
- Sosyal medya kanalları
- Belediyeler
Kameramanlık Sertifikası Nasıl Alınır?
Sertifika kurs bitirme belgesi niteliği taşıyan yasal bir evraktır. Sertifika sınavına girebilmek için kameramanlık eğitim programını başarıyla tamamlamak gerekir. Sertifika sınavında, önceden belirlenmiş olan geçerli puanı alan kursiyerler kameramanlık sertifikası almaya hak kazanmış olurlar. Sertifika almayı sağlayan geçerlilik puanı üniversite onaylı sertifikada 100 puan üzerinden en az 45 puan olarak belirlenmiştir. Kameramanlık eğitimleri sonunda genellikle katılım belgesi verilir.