Yaşam Koçluğu Ne Demek?
Yaşam koçu insanların kendilerini keşfetmelerine ve yüksek motivasyonla hayatlarını sürdürmelerine yardımcı olur. Hedeflere ulaşmak isterken karşılaştıkları olumsuzluklar ve stresle baş edemeyenler, değişime ihtiyacı olanlar, hayatına yenilik katmak isteyenler yaşam koçluğu hizmeti alırlar. Yaşam koçluğu hizmeti almak için yaş sınırı 12’dir. 12 yaşını tamamlayan herkes bu hizmetten faydalanabilir.
Yaşam Koçluğu Eğitimi Nedir?
Yaşam koçluğu eğitimi kurs programı meslek edindirme kurslarından biridir ve yaşam koçu olmak isteyen kişilere yönelik olarak düzenlenir. Eğitim alanında uzman kişilerce verilir. Eğitim kurumlarından ve üniversitelerden alınan yaşam koçluğu eğitimi ile kursiyerlere koçluk yapma becerisi kazandırmak amaçlanır. Eğitim sonunda düzenlenen yaşam koçluğu sertifika sınavına konu olan ve mesleki yeterlilik kazandıran ders içerikleri şöyledir:
- Temel Koçluk Uygulamaları
- Koçlukta İleri Düzey Beceriler
- Koçlukta Ustalık Becerileri
- EFT (Emotional Freedom Techniques/Duygusal Özgürlük Teknikleri)
- NLP (Neuro Linguistic Programming/ Nörolinguistik Programlama)
- Yaşam Koçluğunda Seans Hazırlığı
- Yaşam Koçluğunda Soru Teknikleri
- Yaşam Koçluğunda Kullanılabilecek Teknikler
- Koçlukta Beden Dili
Yaşam Koçluğu Kursuna Kimler Katılabilir?
Yaşam koçluğu eğitimine genellikle öğrenci koçluğu veya yaşam koçluğu yapmak isteyenler katılır. Eğitimin hitap ettiği hedef kitlesi de yaşam koçluğu mesleğini yapmak isteyenlerdir. Yaşam koçluğu eğitim programına katılımda özellikle mezun olunması gereken bir bölüm yoktur, farklı bakış açısını görmek ve değişim başlatmak isteyenler de kursa katılabilir. Meslek olarak koçluk yapmak isteyenlerin üniversite mezunu olup ruh sağlığı ile ilgili bölümlerden mezun olmaları gerekir. Yaşam koçluğu kursu eğitim programına daha çok şu meslek gruplarından olan kişiler katılırlar:
- Ruh sağlığı uzmanları (psikologlar, psikolojik danışmanlar, sosyal hizmet uzmanları, aile danışmanları)
- Emniyet çalışanları
- Eğitimciler
- Yöneticiler
Yaşam Koçluğu Eğitimi Ücretsiz Olur Mu?
Yaşam koçluğu eğitimi veren üniversiteler ile eğitim kurumları sertifika ücreti dahil olmak üzere eğitim ücreti talep ederler. Yaşam koçluğu eğitiminin ücretsiz olması mümkün olsa bile ücretsiz eğitimlerin sonunda alınacak belge sertifika değil, katılım belgesi olacaktır. Ücretsiz eğitim genellikle koçluk eğitimidir. Bu eğitimlerde ders içeriği koçluk nedir ve koçluk türleri nelerdir gibi soruların yanıtlanmasıyla sınırlıdır.
Uzaktan Eğitim Yaşam Koçluğu Kursu Var Mı?
Teknolojideki gelişmelerin eğitim sektörüne yansımasıyla pek çok eğitim uzaktan eğitime uyarlanmıştır. Yaşam koçluğu eğitimi de online eğitim programlarına dahil olan eğitimlerden biridir. Online yaşam koçluğu kursu yeterli katılımcı sayısına ulaşılması durumunda açılır. Bilgisayara ve internet bağlantısına sahip olan herkes online eğitim alabilir.
Online Yaşam Koçluğu Eğitimi Faydalı Mıdır?
Online eğitim ile örgün eğitim arasındaki tek farklılık eğitimin şeklidir. Ders içeriğinin aynı olması nedeniyle kurstan alınan verim farklı değildir. Online eğitim örgün eğitime göre ekstra bazı avantajlara sahiptir. Belirli zamanda belirli yerde eğitim alma zorunluluğu olmadığı gibi eğitim içeriklerine eğitim sürecinin sonunda da ulaşmak mümkündür. İçeriğin dijital ortamda olması çıktı, ulaşım gibi ek masrafları oradan kaldırır.
Yaşam Koçluğu Eğitimi Kazanımları
Yaşam koçluğu eğitimi ile kursiyerlerin yaşam koçu olarak insanlarla ortak bağ kurabilecek donanıma sahip olmaları amaçlanır. Bu amaca yönelik olarak verilen eğitim sayesinde şu sorular yanıt bulmuş olur:
- Koçluk nedir, koçluk türleri nelerdir?
- Koçluk hizmeti neden alınır?
- Bir yaşam koçu hangi özelliklere sahip olmalıdır?
- Yaşam koçluğunda hangi teknikler kullanılır?
- EXACT model ne demek?
- Yaşam koçları bireyler ile iletişim kurarken nelere dikkat etmelidir?
- Yaşam koçlarının görev ve sorumlulukları nelerdir?
- Etkin soru sorma teknikleri nelerdir?
- NLP nedir, NLP yaşam koçluğunda nasıl kullanılır?
- Temel psikoloji ilkeleri nelerdir?
Yaşam Koçu Nasıl Olunur?
Mesleki faaliyetlerin yerine getirilmesi mesleki ve teknik eğitim alınmasını gerektirir. Yaşam koçu olmak için de mesleki eğitim alındığını ispat eden sertifikaya sahip olmak gereklidir. Sertifika almak mesleği icra etmek için yasal altyapıyı sağlar. Mesleği icra etmek için meslekle uyumlu kişisel özelliklere sahip olmak da avantaj sağlar. Yaşam koçlarının sahip olmaları gereken kişisel özellikler şöyledir:
- İyi bir dinleyici olmak
- Farklı bakış açılarına açık olmak
- Yüksek sorumluluk bilincine sahip olmak
- Empati yapabilmek
- Hoşgörülü olmak
- Duyarlı olmak
- Psikoloji bilimine ilgi duymak
Yaşam Koçu Sertifikası Nasıl Alınır?
Sertifika kurs bitirme belgesi niteliği taşıyan yasal bir evraktır. Sertifika sahibi olmak için koçluk sertifika programını başarıyla tamamlamak gerekir. Sertifika sınavında, önceden belirlenmiş olan geçerli puanı alan kursiyerler üniversite onaylı sertifika almaya hak kazanmış olurlar. Sertifika sınavı geçerlilik puanı 100 puan üzerinden en az 45 puan olarak belirlenmiştir.
Yaşam Koçluğu Sertifikası Ne İşe Yarar?
Kurs programının sonunda alınan kurs bitirme belgesi, belge sahibinin mesleğin gereklerini yerine getirebileceğinin göstergesidir. Yaşam koçluğu sertifikası, bireyin koçluk becerilerine sahip olduğunu gösterir. Tüm sektörlerde mesleki eğitim alan bireyler öncelikli olarak istihdam edilir. Üniversite onaylı yaşam koçu sertifikası olanlar sektörde istihdam edilme fırsatına sahip olurlar.
Yaşam Koçluğu Sertifikası Ne Kadar Süre Geçerlidir?
Milli Eğitim Temel Kanunu, iş yerleri için sertifika kabul etme zorunluluğu getirmiştir. Sertifikanın yasal nitelik kazanıp geçerli olmasını sağlayan üzerinde Millî Eğitim Bakanlığının veya herhangi bir üniversitenin onayı bulunmasıdır. Üniversite veya MEB onaylı yaşam koçluğu sertifikası e devlet üzerinden sorgulanabilir.