Jimnastik Ne Demek?
Jimnastik, aletli veya aletsiz olarak yapılan ve farklı çeşitleri bulunan bir spor dalıdır. Jimnastik sporu, gösteri amacıyla da yapılsa da asıl amaç vücuda esneklik kazandırıp fiziksel yapıyı güçlendirmektir. Vücut esnekliği kazandıran jimnastik sporunun ritmik jimnastik, artistik jimnastik, aerobik jimnastik ve pasif jimnastik olmak üzere dört farklı türü vardır.
Ritmik jimnastik nedir?
Ritmik jimnastik, bale, oyunculuk, pandomim ve müzik eşliğinde yapılan jimnastik türüdür. İsveç kökenli bu jimnastik türü yalnızca kadınlar tarafından yapılır. Ritmik jimnastik, 1983 yılında olimpiyatlarda jimnastik dalları arasında yerini almıştır. Kendine özgü kurallardan oluşan ritmik jimnastik daha çok Kuzey ve Doğu Avrupa ülkelerinde yaygındır.
Artistik jimnastik nedir?
Sanat jimnastiği olarak da adlandırılan artistik jimnastik, aletli jimnastik türüdür. Bu jimnastik türünde kadınlar beş, erkekler altı aletle yarışır. Artistik jimnastiğin farklı aletleri mevcuttur. Atlama masası, halka, barfiks gibi aletlerin kullanıldığı bu jimnastik türü en yaygın jimnastik türüdür.
Aerobik jimnastik nedir?
Aerobik jimnastik, jimnastik sporunun hem eşli hem de bireysel yapılabilen türüdür. Bu jimnastik türünde güç ve esneklik ön plandadır. Aerobik jimnastik de ritmik jimnastik gibi müzik eşliğinde yapılır.
Pasif jimnastik nedir?
Pasif jimnastik, kas güçlendirme ve zayıflama tedavisi olarak uygulanır. Kilo kaybı sonucu oluşan sarkmaları önleyebilmek için düşük voltajlı elektrik dalgalarından yararlanılır.
Jimnastik Kursu Nedir?
Jimnastik kursu, başarılı sporcular veya akademisyenler tarafından jimnastik eğitimi verilen kurs programıdır. Hobi kursları arasında çok tercih edilen jimnastik kursu, spor okulları ve dans okullarında düzenlenir. Kurs programlarının asıl amacı çocukların sporla küçük yaşlarda tanışmalarını sağlamaktır. Bununla birlikte yetişkin jimnastik kursu olarak eğitim veren kurslar da vardır. Hem çocukların hem de yetişkinlerin jimnastik okulu kurs programı sayesinde
- Daha estetik olmaları,
- Profesyonel bir sporcu olmaları,
- Pozitif etki oluşturabilecek bir hobi edinmeleri,
- Yeteneklerini keşfetmeleri hedeflenir.
Jimnastik hareketleri ve jimnastiğin estetik unsurları üzerinde durulan eğitimlerin sonunda kursiyerler;
- Esneklik,
- Denge,
- El göz koordinasyonu,
- Sinir kas koordinasyonu,
- Bedeni bilinçli kullanabilme yetisi kazanır.
Profesyonel jimnastik kursu, çocuk ve yetişkin gruplarında eğitim verir. Erkek ve bayan grubu da ayrıdır. Ritmik jimnastik, yalnıza kadınlar tarafından yapılabilen bir jimnastik türü olduğundan erkekler için ritmik jimnastik kursu açılmaz. Jimnastik eğitimi kurs programına kayıt sırasında şu belgeler istenir:
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Biyometrik fotoğraf
- Sağlık raporu (herhangi bir sağlık problemi olması durumunda antrenöre sözlü olarak bildirmek de önem taşır)
Jimnastik Kursu Ders İçerikleri
Jimnastik dersleri eğitim içeriği yetişkinler ve çocuklar için farklılık gösterir. Çocuklar için açılan gruplarda çocukların jimnastik sporu hakkında tüm detayları en başından öğrenmeleri sağlanır. Jimnastik kursu ders içeriği şöyledir:
- Doğru Duruş ve Duruş Bozuklukları
- Duruş Bozukluklarının Düzeltilmesi
- Bedensel Farkındalık
- Nefes ve Hareket Koordinasyonu
- Bedeni Esnetme
- Boyun ve Arka Bacak Kaslarını Esnetme
- Isınma ve Soğuma Hareketleri
- Nefesi Dengeleme
- Jest ve Mimik Çalışmaları
- Omurga Esnetme Hareketleri
- Jimnastik Koreografi
- Jimnastik Sporunda Beden Dili
Jimnastik Kurslarına Kimler Katılabilir?
Yapılan araştırmalar erken yaşta jimnastik sporu ile tanışanların bilişsel, psikomotor ve duyuşsal olarak daha hızlı gelişim gösterdiğini ortaya koymuştur. Bununla birlikte pek çok otorite jimnastiğe başlama yaşını 6 olarak belirlemiştir. Nitekim kurs programları da bu yaş aralığında açılır. Yetişkinler için açılan kurs programlarında yaş sınırlaması yoktur.
Jimnastik Kursu Ücretsiz Verilir Mi?
Jimnastik eğitimi, belediyeler ve gençlik ve spor il müdürlükleri tarafından ücretsiz olarak düzenlenir. Ücretsiz Jimnastik eğitimi alma fırsatı yalnızca çocuk jimnastik kursu için geçerlidir. Genellikle 4-8 yaş grubunda olan çocuklara eğitim verilir. Jimnastik ve benzer sporlarda ücretsiz eğitim almak için farklı şehirlerdeki büyükşehir belediyesi web sitelerini takip etmek faydalı olur. Yetişkinler genellikle kas ve kemik erimesi gibi sağlık sorunlarını önlemek amacıyla müzik eşliğinde yapılan ritmik jimnastik kurslarına katılım sağlar.
Jimnastikçi Olmak İçin Ne Gerekli?
Spora ilgisi olan herkes jimnastikçi olabilir. Jimnastik kursu eğitim programına katılmak jimnastikçi olmak için öncelikli koşuldur. Eğitim sonrasında jimnastik türleri konusunda uzmanlaşmak üzere eğitim almaya devam etmek mümkündür. Örneğin, ritmik jimnastik için ayrıca düzenlenen kurs programları vardır. Jimnastik dahil her sporda, profesyonel sporcuların yılda en az bir defa genel sağlık kontrolü yaptırması faydalı olur. Özellikle de EKG, kan tahlili, akciğer filmi gibi tetkikler yapılmalıdır.