Süsleme Restorasyonu Nedir?
Restorasyon kelimesi, aslını bozmadan yenileme anlamına gelir. Restorasyon genellikle restorasyon alanında yüksek lisans eğitimi alan mimarlar ve sanat tarihi bölümünden mezun olan uzmanlar tarafından yapılır. Süsleme restorasyonu kursuna konu olan meslek elemanı mimari restorasyon bölümü mezunları arasından belirlenir. Süsleme restorasyonu elemanı kursu da meslek elemanı ihtiyacını karşılar.
Süsleme Restorasyonu Elemanı Kursu Nedir?
Süsleme restorasyonu elemanı, bezemeli ya da vitray ve çinili eserlerin bakım onarım ve korunmasından sorumlu kişidir. Süsleme restorasyonu elemanı kursu da bu meslek elemanını yetiştiren kurs programıdır. Kursiyerler kurs sonunda şu soruları kapsamlı olarak yanıtlayabilirler:
- Yaprak ve çiçek motifleri nasıl çizilir?
- Efsanevi, tabiat kaynaklı ve rumi motifler nasıl çizilir?
- Çokgen ve dairesel motif nasıl çizilir?
- Raspa nasıl yapılır?
- Kuru ve yaş sıvanın üzerine fresko nasıl yapılır, nelere dikkat etmek gerekir?
- Eserlerin bakım ve onarımı nasıl yapılır?
- Çini boyama ve sırlama işlemleri nasıl yapılır?
- Altın ve gümüş varak nedir, nasıl yapılır?
- Altın varaklı ve gümüş varaklı eserler için bakım ve onarım süreci nasıldır?
- Cam nasıl kesilir?
- Tek ve çift taraflı alçı vitray nasıl yapılır?
- Boya nasıl hazırlanır?
Süsleme Restorasyonu Elemanı Kursu Ders İçerikleri
Süsleme restorasyonu uzun bir süreçtir ve bu süreçte eserin hangi döneme ait olduğunun araştırılmasından eserin mevcut durumunun saptanmasına pek çok konu üzerinde durulur. Dolayısıyla süsleme restorasyonu elemanı kursu ders içeriğinde bu konular detaylı olarak ele alınır. Konu başlıkları ise şöyledir:
- Ölçü ve Ölçekler
- Geometrik Hesaplar
- Geometrik Çizimler
- Bitki Motifleri
- Hayvansal Motif ve Figürler
- Geometrik Motifler
- Duvar ve Ahşap Bezeme
- Fresko
- Bezemeli Eserlerin Bakım Onarım ve Korunması
- Çini Restorasyonu
- Varak Sanatı
- Kurşun ve Tiffany Vitray Restorasyonu
- Mozaik Vitray Restorasyonu
- Cam Boyama
Süsleme Restorasyonu Elemanı Kursuna Kimler Katılabilir?
Süsleme restorasyonu elemanı kursu katılım koşulu en az ilköğretim mezunu olmaktır. Kurs kayıt sırasında nüfus cüzdanına ek olarak diploma fotokopisi de istenir. Bazı kurslarda sağlık raporunun istenmesi ve kurs başvuru formu doldurulması talep edilebilir. Kursa katılanların mesleği yapmak için gereken fiziksel ve zihinsel yeterliliğe sahip olmaları da önemlidir.
Süsleme Restorasyonu Sertifikası Ne İşe Yarar?
Süsleme restorasyonu eğitimi sonunda kursiyerlere sınav yapılır. Sınavda geçerli puanı alarak eğitim sürecini başarıyla tamamlayanlar onaylı sertifika almaya hak kazanır. Sertifikadaki onay, sertifikanın her yerde geçerli olduğunun ve e-devlet üzerinden sorgulanabildiğinin göstergesidir. Türkiye’de ilgili kanun ve yönetmelikler gerekli istihdam için mesleki eğitim alınmış olması zorunludur. Bu bağlamda sertifikanın en önemli faydası iş bulmayı kolaylaştırmasıdır.
Süsleme Restorasyonu Elemanı Nerede Çalışır?
Süsleme restorasyonu kursu ile süsleme restorasyonu, çizim teknikleri ve restorasyon yapma hakkında bilgi edinen kursiyer eğitim sonunda sertifika alırlar. Sertifika sayesinde şu işlerde görev alabilirler:
- Tarihi ahşap bina restorasyonu
- Süsleme elemanlarının bakımı ve onarımı
- Mimari binalarda rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin çizilmesi
Süsleme Restorasyonu Elemanı Olmak İçin Gerekenler
Süsleme restorasyonu elemanı olmak için mesleki eğitim alındığının belgelenmesi gerekir. Bu da sertifika için eğitim programına kaydolmak gerektiği anlamına gelir. Yasal açıdan süsleme restorasyonu elemanı olmak için sertifika sahibi olmak yeterlidir. Meslek elemanlarının mesleki niteliklerine uygun kişisel özelliklere sahip olması da önemlidir. Bu özellikler dikkatli olmak, sabırlı olmak ve yüksek sorumluluk bilincine sahip olmak şeklinde sıralanabilir.