PVC Nedir?
PVC polivinil klorür kelimelerinin baş harflerinden oluşur ve katı plastik anlamına gelir. Bileşenleri chlorine (tuz) ve ethylene (ham petrol) olan PVC, geniş kullanım alanına sahiptir. Daha çok yapı sektöründe kullanılır. PVC doğramacı ise gerekli ekipmanları kullanarak PVC ürün imalatı ve montajı yapan kişidir.
PVC Doğramacı Kursu Nedir?
PVC doğramacı kursu, inşaat sektöründe tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfında yer alan işletmelerde PVC doğramacı unvanıyla çalışabilecek meslek elemanı yetiştirme amacıyla düzenlenen sertifika programlarıdır. PVC eğitimi, inşaat alanında uzman kişiler tarafından verilir. Eğitim sonunda kişiler şu yeterliliklere sahip olur:
- PVC doğramacılığı mesleğinin gerektirdiği bilgi ve becerileri kazanma
- İnşaat sektörü için gereken temel yeterliliklere sahip olma
- PVC unvanının gerektirdiği mesleki niteliklere sahip olma
- İş güvenliği ve işçi sağlığı konularında bilgi sahibi olma
PVC Doğramacı Kursu Ders İçerikleri
PVC doğramacı unvanına sahip kişiler iş sağlığı ve iş güvenliği çerçevesinde mesleki etiğe göre görev yaparlar. Buna göre PVC doğramacı kursu eğitim programında mesleki bilgilerin yanı sıra iş sağlığı ve iş güvenliği, meslek etiği, iş planımı, kariyer gelişimi, iş hayatında iletişim gibi konular üzerinde de durulur. Meslekle ilgili olarak öğretilen konu başlıkları şöyledir:
- Ölçek ve Çevre Hesaplamaları
- Hacimsel ve Fiziksel Hesaplamalar Yapma
- Temel Geometrik Çizimler Yapmak
- Perspektif Çizimi
- Temel PVC İşlemleri
- Conta ve Aksesuar Yapımı
- Cam ve Cam Çıtası Takılması
PVC Doğramacı Kursuna Kimler Katılabilir?
PVC doğramacı sertifikası eğitim programına kayıt olmak için özel bir koşul yoktur, ilkokul mezunu olmak yeterlidir. İnşaat ve yapı sektörüne ilgili olup en az ilkokul mezunu olduğunu belgeleyen kişiler PVC doğramacı eğitimi için kursa kaydolabilirler. Kursa kaydolacak kişilerin zihinsel ve fiziksel açıdan mesleği yerine getirebilecek bilgi ve beceriye sahip olması da önem taşır.
PVC Doğramacı Sertifikası Ne İşe Yarar?
Mesleki eğitim istihdam için öncelikli koşuldur. Bu nedenle mesleki eğitim sonunda verilen PVC doğramacı sertifikasının en önemli avantajı istihdama imkân tanımasıdır. PVC doğramacı sertifikası sayesinde sektörde iş bulmak mümkündür. Sertifikadaki onay, mesleği yapabilecek bilgi ve beceriye sahip olunduğunu ve her yerde mesleğin yapılabileceğini gösterir.
PVC doğramacı sertifikası, meslekte ilerlemek için gerekli alt yapıyı da oluşturmuş olur. Sertifika alan kursiyerler kalfalık veya ustalık beceri sınavlarına katılabilirler. Bu sayede mesleki gelişime göre beceri ve yeterlilikler doğrultusunda üst statüde çalışmak mümkün olur.
PVC Doğramacı Nerede Çalışır?
PVC doğramacı sertifikası sahibi olan kişiler yapı ve inşaat sektöründe çalışabilirler. PVC doğramacıların çalışma alanları şöyledir:
- Devlet Demir Yolları
- Devlet Su İşleri
- Belediyeler
- İller Bankası
- Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi
- Türk Telekom
- Mimarlık Büroları
- İnşaat Şirketleri
- Yapı Denetim Firmaları
PVC doğramacıların genel sorumlulukları ise şöyledir:
- Ölçü alma
- Fiyat tespit etme
- Malzeme listesi çıkarma
- Sızdırmazlık kontrolü yapma
- Ürünü monte edileceği yere nakletme
- Ürünü monte ederek izolasyon işlemi yapma
PVC Doğramacı Olmak İçin Gerekenler
Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği kapsamında iş yerlerinde mesleki eğitim alan kişiler öncelikli olarak istihdam edilirler. Dolayısıyla PVC doğramacı olmak için öncelikli koşul eğitim almaktır. Mesleği yapmak için sektör ilgi duymak ve mekanik yeteneğe sahip olmak da önemlidir. Dikkatli ve sabırlı olmayan kişilerin mesleği icra etmeleri mümkün olmayacaktır.
PCV doğramacı eğitimi almadan önce mesleğin şu dezavantajlarını da göz önünde bulundurmak gereklidir:
- Çalışma ortamı kimi zaman atölye dışında inşaatlardır.
- Çalışma ortamında yoğun gürültü olur.
- Çalışırken çok sayıda insanla etkileşimde bulunmak ve ekipman, makine kullanmak gerekir.
PVC doğramacı kursu, yapı sektörüne ilgi duyup yeni meslek arayışında olanlar için iyi bir eğitim seçeneği olabilir.