At Biniciliği Nedir?
Hobi ve bir meslek olarak değerlendirilen at biniciliği, atın hareketlerini bilerek biniciliği ele almayı ifade eder. Daha çok hobi kapsamında görülen at biniciliği, at antrenörlüğü mesleğine de kapı açar. Gerekli eğitim ve yeterli deneyim sonrasında, at antrenörü olarak çalışmak da mümkündür. At biniciliğini hobi olarak ele almak isteyenler için ise binicilik dahilinde at biniciliği kurslarına göz atabilirler. At biniciliği kursları, biniciliğin gerekli bilgilerini edinmek ve profesyonel olarak bu alanda ilerlemek isteyenlere yöneliktir.
At Biniciliği Kursu Nedir?
At biniciliği eğitimleri, genel olarak binicilik kulüpleri tarafından verilir. Kulüpler dahilinde verilen kurs, profesyonel binici yetiştirme amacı da taşır. Dersler, at yetiştiricisi ve antrenörleri gözetiminde gerçekleştirilir. Kursiyerler, özel ders alarak başlangıç, temel ve ileri seviye eğitimlerine katılırlar. Genellikle kulüpler, temel ve ileri düzeyi kapsayacak şekilde dersler verir.
Eğitim, temel düzeyde at biniciliğini öğrenmek isteyenlere at ile uyumlu çalışmanın esaslarını aktarır. Kurs sürecinde, atın üzerinde gezinti çalışmalarını yapılarak denge ve uyum aşamalarına geçilir.
Genel olarak at biniciliği kursunun ders içerikleri şöyledir:
- Tanıtım- Ders Akışını Belirleme,
- At Biniciliği İçin Gerekli Kıyafetler ve Malzemeler
- At Biniciliğinde Denge Kurma,
- Ata Uyum Sağlama,
- At Yürüyüşlerini Tanıma,
- Atı Kontrol Etme,
- Atı Kontrol Ederek Biniciliği Yönetmek,
- Binicilik Sporunda Dikkat Edilmesi Gerekenler,
- Manej Alanındaki Harfler ve Kurallar Nelerdir?
- Manej Kullanım Çalışmaları
- Sırık Atlama Çalışmaları
- Binici Engel Atlama Çalışmaları
- Temel Dresaj Çalışmaları
- At Biniciliği Lisansı Alma
Genel olarak at biniciliği eğitimleri, köklü binicilik ve çiftlik k kulüplerinde verilir ve kişiye özel bir ders planlaması hazırlanır. Biniciliğe ilgili olan ve binicilik becerilerini ilerletmek isteyenlerin de at biniciliği lisans işlemleri başlatılır.
At Biniciliği Kursuna Kimler Katılabilir?
At biniciliği kursu, atları seven ve binicilik konusunda profesyonelleşmek isteyen herkese açıktır. Bununla birlikte kursa devam etmek için at biniciliği konusunda hevesli olmak gerekir. Ayrıca at biniciliği kurslarında yaş sınırı da vardır. Kursa başlama yaşı genel olarak 4 yaştır. Bu yaştan itibaren temelden başlamak üzere ileri düzey eğitimlere katılma olanağı vardır. Yine at biniciliği derslerine katılım sağlamak için fiziksel ve zihinsel hasar almamak da kursun ön şartlarından biridir. At biniciliği için önerilen kilo ise 85 ile 95 kg arasındadır.
At Binicilik Eğitimi Ne İşe Yarar?
At biniciliği, insan sağlığı dışında uygun şartların sağlanması durumunda at sağlığına da iyi gelir. At binicilik eğitimi; kursiyerin, kas gelişimine büyük katkılar sunar. Başta boyun ve sırt sağlığı olmak üzere kol ve ayak koordinasyonu yetkinliği kazanmak için de at biniciliği önerilen aktivitelerin başında at biniciliği gelir.
At binicilik eğitimi, atın sağlığını düşünerek bu aktiveyi yerine getirmek isteyenlere de uygundur. Atın hızlı koşması, kendi doğasından kaynaklı olduğu için atı yormayacak davranışlar dışında at biniciliği ata da iyi gelir. Bununla birlikte uzun soluklu bir antrenman ve kurs deneyimi; kas gruplarının daha iyi çalışmasını sağlarken duruş bozukluklarını da engeller. Yine psikolojik ve zihinsel sağlık açısından atla kurulan iletişim, stresi azaltırken kişinin özgüveni de geliştirir. Ayrıca binicilik aktivitesini ilerletmek isteyenler de binicilik lisansı alma süreçlerini, binici eğitmenlerine danışarak öğrenebilirler.
At Biniciliği Kursu Kazanımları
At binicilik eğitimi sonunda kursiyerler;
- At ile iletişimin nasıl kurulması gerektiğini,
- At biniciliği için gerekli olan kıyafetlerin ve malzemelerin ne olduğunu,
- At binicisi olarak denge ve uyum sağlama aşamalarını,
- Atın yürüyüşlerini tanıyarak ona uyum sağlamayı,
- At biniciliğinde dikkat edilmesi gerekenleri,
- Atı kontrol ederek biniciliğini yönetmeyi,
- Binicilikte manejin ne olduğunu,
- Manejin kurallarını,
- İleri seviye sırık atlama çalışmalarına nasıl hazırlanacağını,
- Binicilik lisansı alma şartlarını,
- Dresaj çalışmalarının nasıl uygulanacağını öğrenmiş olurlar.
At Binicisi Olmak İçin Gerekenler
At binicilik kursuna katılmak ve at biniciliğinde ilerlemek için bazı ön şartları karşılamak gerekir. Bu şartlardan biri, zihinsel ve fiziksel olarak biniciliğe hazır olmaktır. Kursa katılmanın da ön şartlarından biri olarak kabul edilen fiziki yeterlilik, daha önce kalıcı hasar almamak ve 95 kiloyu aşmamaktır. Baş, omuz ve kalça bölümünde ciddi hasar olan kişilerin, uzun süreli binicilik faaliyetlerinde yer almaları önerilmez. Ayrıca at binicisi olarak uzun yıllar çalışmak için atlara gerçekten değer vermek, onlarla iletişime açık olmak ve en baştan temel seviye eğitimler almak gerekir.