Sedef Kakma Nedir?
Ahşapçılık alanının en gözde el sanatlarından biri de sedef kakmadır. Sedef ise sıklıkla deniz hayvanlarında bulunan ve esasen sıcak denizlerin kireç, tuz ve fosfordan oluşan kalker bir maddedir. Sedefçilik sanatı olarak da anılan sedef kakma, sedeflerin ahşap oymacılıkta kullanılmasıyla kendini gösterir. Sedefleri büyük bir özenle işleyen ve ahşap oyma ve kakma işlemlerini uygulayan kişiye ise sedefkâr denir. Türk Osmanlı sanatının en güzide alanlarından biri olan sedefçilik, Türkiye’nin farklı şehirlerinde uygulanmaya devam eden sanatlardandır. El sanatları ve hobi alanının da en ilgi çekici uğraşlarından biri olan sedef kakma, bu işi doğru yöntemlerle uygulamayı mümkün kılan kurslarla ilgili kişilere ulaşır.
Sedef Kakma Kursu Nedir?
Sedef kakma kursu, sedefçilik sanatının inceliklerini aktaran bir eğitim programıdır. Kursun amacı hobi amacıyla başlayıp bu işte ustalaşmanın yolunu açmak isteyenlere yol göstermektir. Özellikle el sanatlarına meraklı olan kursiyer adayları, sedefçilik kursu ile kendi el hünerlerini gösterebilirler.
Sedef kakma kursu genellikle halk eğitim merkezleri tarafından verilir. Sedef sanatını ele alan kurs; geometrik şekiller çizme, işleme, kakma, oyma ve temizleme işlemlerini konu alır. Özellikle sedeflerin nasıl işlenmesi ve geometrik çizimlerin nasıl olması gerektiğini üzerinde durulur. Yine takı tasarım ve ev eşyalarında da sedeflerin nasıl işleneceği de ders içeriklerindeki yerini alır.
Sedef kakma kursu genel ders içerikleri şöyledir:
- Sedef Kakma Sanatına Giriş
- Geometrik Şekiller ve Çizim Teknikleri
- Ahşapta Elde Rendeleme ve Kesme İşlemi
- Dekupe Oyma İşlemi
- Ahşap ve Yüzey Oyma İşlemi
- Sedef Kakma Uygulaması
- Boyama İşlemi Aşaması
- Son Kat Verniğini Sürmek
Ders içeriklerindeki işlemleri yerine getirmek için gerekli olan malzemeleri ise genel olarak kurs merkezi karşılar. Bununla birlikte kesin bilgi edinmek için kurs merkeziyle iletişime geçmek gerekir. Kurs sürecinde, sedef kakma sanatını ilerletmek amacıyla girişimcilik önerilerine de yer verilir. Eğitim sonunda ise katılımcıların bilgi birikimlerini ve uygulama becerilerini belgeleyen sertifika sunulur.
Sedef Kakma Kursuna Kimler Katılabilir?
Sedef kakma kursuna, el sanatlarına merakı olan ve kendini bu alanda geliştirmek isteyen herkes katılabilir. Bununla birlikte kursa devam etmek ve verimli bir şekilde ilerlemek için el sanatına ve ahşap oymaya ilgi göstermek gerekir. Ayrıca takı tasarım ve süs eşyası tasarımında girişimcilik faaliyetlerine yönelmek isteyenler de sedef kakmanın eşsiz işlemelerini konu alan eğitimden yararlanabilirler.
Online Sedef Kakma Kursu Var mı?
Sedef kakma kursu, uygulama esaslı ilerleyen bir eğitim programı içerir. Bundan dolayı uzaktan eğitim yoluyla verilen sedef kakma kursları yok denecek kadar azdır. Ayrıca yeterli kontenjan sağlanamadığı için de online sedef kakma kursu açılmaz. Sedef kakma kursları genellikle halk eğitim merkezleri ile meslek edindirme kurslarına yer veren kurumlar tarafından verilir.
Sedef Kakma Kurs Sertifikası Ne İşe Yarar?
Sedef kakma kursu, başarılı bir kurs süreci geçiren kursiyerlere katılım belgesi veya sedef kakma kurs sertifikası sunar. Genellikle uygulamaya dayalı projeler yoluyla kursiyerin sertifika almasının yolu açılır. Başarılı projeler ortaya çıkaran kursiyerler de sertifika almaya hak kazanırlar. Alınan sedef kakma kurs belgesi, kursiyerin bilgi kazanımını ve uygulama becerilerini gösterir. Ayrıca kursiyer, aldığı sertifika aracılığıyla el sanatları alanında girişimcilik faaliyetlerini kurabilir. Yine farklı el sanatlarında da beceri edinerek kendini geliştirebilir.
Sedef Kakma Kursu Kazanımları
Sedef kakma kursunu tamamlayan kursiyerler;
- Kültürel ve geleneksel bir miras olan sedef kakma sanatının temellerini,
- Sedef kakma için gerekli olan malzemeleri ve uygulamaları,
- Sedef kakma sanatında geometrik şekillerin nasıl kullanıldığını,
- Kakma ve oyma işlemlerinin nasıl yapıldığını,
- Ahşapçılıkta elde rendeleme ve kesme işleminin nasıl gerçekleştiğini,
- Ahşap oyma ve rendeleme işleminin nasıl yapılacağını,
- Sedef kakma için boyamanın nasıl yapılması gerektiğini,
- Son kat verniğinin ne anlama geldiği
- Sedef kakmada temizlik ve bakım işlemlerinin nasıl yapılması gerektiğini öğrenmiş olurlar.
Sedefkâr Olmak İçin Gerekenler
Sedefkâr, sedef kakma işinde ustalaşanlara verilen bir meslek unvanıdır. Sedefkâr olmak için bu alanda deneyimler elde etmek ve sedef kakma işine emek vermek gerekir. Sedef kakma kursunu başarıyla bitirenler, hobi olarak başlayarak sedef kakma ve ahşap oyma işinde pratik deneyimler elde edebilirler. Bu meslek dahilinde ustalaşmak ve zanaat ile sanatı birleştirmek için ise birtakım kişisel nitelikleri ihtiyaç vardır. Bunlar; disiplinli çalışmak, el sanatlarına meyilli olmak ve kendini geliştirmeye açık olmak olarak ifade edilir. Zamanla sedef işleme ve kakma işinde kendini geliştirenler, sedef kakmacılık atölyesi açarak da kendi girişim işlerini gerçekleştirebilirler.