AutoCAD Nedir Ne İşe Yarar?
AutoCAD, iki ve üç boyutlu tasarımların hazırlanmasında kullanılan bilgisayar destekli tasarım programıdır. Piyasaya sürüldüğü 1980’lerden bu yana geliştirilmektedir. AutoCAD açılımı, programın geliştiricisi olan şirketin adının ve Türkçede bilgisayar destekli çizim olarak karşılık bulan “Computer Aided Design” kelimelerinin kısaltılmış halidir. Özellikle de mimarlık ve tasarım sektöründe yaygın olarak kullanılan bir program olan autoCAD, kullanıcılarına pek çok açıdan kolaylık sağlar.
AutoCAD Eğitimi Nedir?
AutoCAD eğitim programları, katılımcılara programı kullanarak sektörde faaliyet gösterebilecek beceriyi kazandırmayı amaçlar. Eğitim alan kursiyerlerin; programın çizim komutlarını, arayüz ve layer kullanımını, perspektif çizim yöntemlerini, text yaratmayı, çizimleri ölçülendirmeyi, render menüsü kullanımını, çizim projesi oluşturmayı öğrenmesi mümkün olur. AutoCAD, diğer CAD programlarından üstün özelliklere sahip olduğundan, eğitimin sağladığı fayda da oldukça geniş kapsamlıdır.
Vektör tabanlı tasarım programı autoCAD sayesinde teknik çizimler hızlıca, kolaylıkla yapılabilir. Bu da iş yükünün azalmasını ve insan gücünden kaynaklanan maliyetin düşmesini sağlar. AutoCAD programının, küçük objelerin de hatasız çizilmesini sağlaması sayesinde milimetrelerin yoğun olduğu tasarımlar da yapılabilir. Programın AutoCAD 360 versiyonu çevrimiçi ortamdaki projelere ulaşmak mümkün olur.
AutoCAD programında çok sayıda obje vardır ve 3 boyutlu çizim komutları verilebilen bir programdır. Bu sayede kâğıt kullanmak gerekmez ve riskler ortadan kaldırılmış olur. Geometrik tasarımlarda hesaplamalar hızlı ve hatasızdır. Montaj için farklı seçenek sunulması endüstriyel tasarım ve mimari için kolaylık sağlar.
AutoCAD programı, birçok programlama dili ve arayüzü desteklemesi sayesinde kullanıcılara programı özelleştirme olanağı tanır. Özelleştirilmiş araç setleri sayesinde AutoCAD programını haritacılıktan makine sanayisine pek çok sektörde hızlı ve verimli şekilde kullanmak mümkündür.
AutoCAD Kursu Ders İçerikleri
AutoCAD kursunda üzerinde durulan konular oldukça geniş kapsamlıdır. Ünite başlıkları şu şekildedir:
2D Çalışmaları
- Genel AutCAD Bilgisi
- Zoom Komutları
- Çizim ve Düzenleme Komutları
- Araç Çubukları
- Bloklar
- Katman Kullanımı
- Çizim Ölçülendirme
- Format (AutCAD i özelleştirme)
- Plot (Çıktı Alma)
- İzometrik Çizim
3D Çalışmaları
- Görünüş ve Kaplama Komutları
- Katı Model Çalışma Kuralları ve Komutları
- 3 Boyutlu Operasyonlar
- Loft, Swept, Solids Editing Komutları
- Katı Model Çizim Kalitesini Artırma Çalışmaları ve Düzenleme
Render (Görselleştirme)
- Orbi Komutları
- Materials Seçme ve Özelliklerini Düzelltme
- Materials Atama
- Işığı ve Sahneyi Ayarlama
- Background ve Lanscape Atama
- Dışarıdan Landspace Alma
- Materials Kaplama Özelliklerini Değiştirme
- Render Alma ve Kaliteyi Artırma
- Çalışmayı İmaje Olarak Kaydetme
- Kamera Animasyonu Verme
Surface Çalışmaları
- Yüzey Modelleme
- Uzayda Düzlem Oluşturma Teknikleri
- Surface Komutları
- Yüzey Model Uygulamaları
Layouts Çalışmaları
- Yeni Layouts Yapma
- Kesit Alma
- Hazır Antetli Çalışma
- Görünüş Pencereci Editleme
- Ölçekli Çıkı Almak
AutoCAD eğitim dersleri proje çalışması ile desteklenir. Proje uygulamalarında bina görünüş çizim örneklerinden yararlanılır. 3 boyutlu iç mekân oda modellemesi için ışık ve ışık sistemleriyle sahneyi aydınlatma, koltuk gibi mobilyaları çizme gibi çalışmalar yapılır. Eğitim sonunda yapılan proje çalışmaları iş başvurularında portföye eklenebilir.
AutoCAD Kursuna Kimler Katılabilir?
AutoCAD kursu eğitim programına katılım için herhangi bir bölümden mezun olmak veya belirli bir yaşın üzerinde olmak gibi koşullar yoktur. Teknik açıdan eğitime katılım için özel bir koşulun bulunmaması eğitime herkesin katılabileceği sonucunu ortaya çıkarır. Bu önerme doğru olmakla birlikte eksiktir. Temel bilgi teknolojilerine vakıf olmayanların programı öğrenmesi pek de mümkün olmayacaktır.
Teknik çizime ihtiyaç duyulan sektörlerde çalışmak isteyip bilgisayar kullanımı iyi olan kişilerin özellikle de teknik okullarda eğitim alanların AutoCAD kurslarına katılmaları önerilir. AutoCAD kursuna katılım sağlayanlar şöyledir:
- İnşaat mühendisleri ve teknikerleri
- Makine mühendisleri ve teknikerleri
- Endüstri mühendisleri
- Mimarlar ve iç mimarlar
- Teknik ressamlar
- Elektrik elektronik mühendisleri
- Peyzaj Mimarları
- Mobilyacılar
Online AutoCAD Eğitimi İşe Yarar Mı?
AutoCAD, verilen komut sayesinde iki veya üç boyutlu tasarım yapması için geliştirilmiş bilgisayar destekli bir programdır. Dolayısıyla AutoCAD dersleri uzaktan eğitim olarak da öğretilebilir. Online autoCAD kursu ile örgün öğretim arasındaki fark yalnızca eğitim modelidir. Online eğitimle programı öğrenen kişiler de mimari plan çizimi, makine parça çizimi, mobilya tasarımı ve otomotiv parça çizimi yapabilecek bili ve beceriye sahip olabilirler.
AutoCAD Sertifikası Ne İşe Yarar?
AutoCAD, diğer CAD programlarınca sağlanamayan özellikleri barındıran bir programdır. Öyle ki bazı sektörlerde program istihdamda zorunlu kılınmıştır. Dolayısıyla “otoket programı kursu” eğitim sürecinin sonunda verilen sertifikanın en önemli avantajı istihdamda kolaylık sağlamasıdır. Üniversite veya MEB onaylı autoCAD sertifikası sayesinde; mobilya ve dekorasyon, makine sanayii, mimarlık ve inşaat, reklamcılık, elektrik ve elektronik sektörlerinde iş bulmak kolaylaşır.
AutoCAD Bilenler Nerelerde Çalışabilir?
AutoCAD geniş kullanım alanına sahip bir programdır. Bu yönüyle çalışma alanı oldukça geniştir. AutoCAD kursu eğitim programları sayesinde program hakkında detaylı bilgiye sahip olanlar, teknik çizim personeli olarak farklı sektörde mühendislik uygulamalarına yer verilen şirketlerde çalışabilirler.
AutoCAD bilenlerin çalışabileceği sektörler şunlardır: İnşaat, mimari, mobilya dekorasyon, otomotiv, elektrik ve elektronik, tekstil, makine, peyzaj. Programa vakıf olanlar, serbest olarak çalışarak da reklam ve grafik ajanslarına, mühendislik şirketlerine, mimarlık bürolarına, mimari stüdyolara hizmet verebilirler.
AutoCAD Öğrenmek Kolay Mı?
AutoCAD programı;
- Isıtma ve sıhhi tesisat projelendirilmesinde,
- Elektrik tesisat projesinin yapılmasında,
- Mimari plan oluşturulmasında,
- Havalandırma projelerinin çiziminde,
- Mekanik tasarımların oluşturulmasında,
- Elektrik bağlantı hatlarının çiziminde,
- Enerji nakil hatlarının projelendirilmesinde,
- Logo dizaynında kullanılan bir programdır.
Programın çok sayıda sektörde çok farklı işlerde kullanılabilmesi AutoCAD eğitim sürecini zorunlu kılmıştır. Programı öğrenme kolaylığı kişiseldir. Kolaylığı sağlayan en önemli şey pratik yapmaktır. Sıfırdan autoCAD öğrenmek için en iyi yol autoCAD kursu eğitim programlarına katılmaktır.