Danışma Görevlisi Kimdir?
Danışma görevlisi, ön büro elemanı olarak da bilinir. Genellikle kurumların ön bürosunda çalışan danışma görevlisi, kuruma gelen kişileri karşılama ve yönlendirme görevini üstlenir. Danışma görevlileri, çoğunlukla iletişim ve organizasyon becerilerine sahip olarak işlerini yerine getirir. Danışma veya ön büro bölümünde çalışan danışma görevlileri, bizzat danışma görevlisi kursu alarak da mesleğe dair bilgi sahibi olurlar.
Danışma Görevlisi Eğitimi Nedir?
Danışma görevlisi eğitimi, kamu veya özel sektörde ön büro alanında çalışmak isteyenlere yöneliktir. Eğitim, danışma görevlisi mesleğini tanıtan ders içeriklerine sahiptir. Eğitim sürecinde, genellikle teorik anlatım eşliğinde, alana dair bilgiler sunulur. Mesleğin iş tanımı baz alınarak danışma görevlisi ne iş yapar sorusuna cevap verilir. Ders içerikleri, kamu ve özel sektörde çalışma olanağına sahip kursiyerin işine yarayacak detayları aktarır. Etkin iletişim için gerekli olan beceriler ile birlikte dosya ve sunu hazırlama, iş hayatında stres yönetimi ve müşteri memnuniyeti için gerekli unsurlar gibi dersler de yer alır.
Danışma görevlisi kursunun genel ders içerikleri şöyledir:
- Danışma Görevlisi Kimdir?
- Danışma Görevlisi İş Tanımı
- Müşteri Tanımı ve Müşteri Beklentileri
- Müşteri Memnuniyeti
- İletişim Süreci ve Türleri
- Stres Yönetimi
- Etkin Dinleme
- Etkili Kişilerarası İletişim
- Görgü Kuralları ve Protokol Kuralları
- Diksiyon ve İletişim Becerileri
- Sunu Hazırlama
- Ofis Programları
- Telefonda Etkili İletişim
- Beden Dilini Etkili Kullanma
Danışma görevlisi kursu, yüz yüze ve online eğitim seçenekleriyle kursiyere ulaşır. Ayrıca kurs bitiminde kursiyerin bilgi kazanımını belgeleyen sertifika verilir. Sertifika; Milli Eğitim Bakanlığı, üniversite ve kurum onaylıdır. Sertifika türü, kursu veren kuruma göre değişir. Genellikle üniversite ve kurum onaylı sertifika sunulur.
Online Danışma Görevlisi Eğitimi İşe Yarar mı?
Fiziksel ortam dışında danışma görevlisi, online eğitim yoluyla da kursiyere ulaşır. Online danışma görevlisi eğitimi genel olarak iletişim, dosya yönetimi ve müşteri ilişkileri konularını içeren ders konularına yer verir. Online danışma görevlisi kursundan genel olarak video ders içeriklerine ve konu anlatımlarına yer verilir. Adayın danışma görevlisi mesleğine aşina olduğunu gösteren kurs bitirme belgesi veya sertifikası da eğitim sonunda verilir. Online eğitim aracılığıyla verilen kurs sonrası sertifika isteğe bağlı olarak e-sertifika veya basılı şekilde kursiyere ulaşır.
Danışma Görevlisi Kursuna Kimler Katılabilir?
Danışma görevlisi kursu, kurumsal iletişim odaklı bir meslektir. Bu alanda çalışmak isteyenler, mesleği tanımak ve meslekte gerekli olan yetkinlikleri edinmek için danışma görevlisi kursuna yönelebilirler. Kursiyer adayları, başta iletişim becerileri olmak üzere kurumsal iletişimde geçerli olan bilgileri öğrenerek mesleğe hazır hissedebilirler.
Danışma Görevlisi Sertifikası Ne İşe Yarar?
Eğitim sonunda kursiyerler, sertifika sınavı aşamasına geçerler. Her kurumun kendine sertifika sınav uygulaması ve geçme notu söz konusudur. Kurumların belirlediği geçme notunu aşan kursiyer, danışma görevlisi sertifikası almaya da hak kazanır. Alınan sertifika, en başta kursiyerin mesleğe aşina olduğunu belgeler. İlgili iş sektörlerinde çalışmak için gerekli bilgi ve yetkinliklerini karşıladığını göstermiş olur. Yine alınan sertifika, CV başta olmak üzere ön yazı ve mülakatta belirtilir. Danışma görevlisi eğitimini başarıyla tamamlayan kursiyer, meslek için gerekli olan yeterliliği de gösterdiğini kanıtlar. Aldığı eğitim ve sertifika ile özel sektör başta olmak üzere kamu kurumlarının ön büro ve halkla ilişkiler departmanında çalışabileceği gösterir.
Danışma Görevlisi Eğitimi Kazanımları
Eğitim programları sonunda kursiyerler;
- Danışma görevlisinin ne iş yaptığını,
- Etkili iletişim sürecinin nasıl gerçekleştiğini,
- Karşılama ve protokol kurallarının ne olduğunu,
- Ön büroda günlük işlerin nasıl ilerlediğini,
- Müşteri ve ziyaretçilerin nasıl karşılanmasını gerektiğini,
- Müşteri ile iletişim kurarken etkin dinlemenin ve konuşmanın nasıl yapılması gerektiğini,
- Kişilerarası iletişimde beden dili ve diksiyonun nasıl kullanılacağını,
- İş hayatında stresin nasıl yönetileceğini,
- Telefonda iletişimin nasıl kurulması gerektiğini,
- Zor müşterilerle iletişim sürecinin nasıl yönetileceğini öğrenmiş olurlar.
Danışma Görevlisi Ne İşe Yarar?
Danışma görevlisinin iş tanımı kurumdan kuruma değişiklik gösterir. Genel olarak ise danışma görevlisinden beklenen temel görev, ön büroya gelen ziyaretçi ve müşterilerin karşılanmasıdır. Danışma görevlisi; Kargo, karşılama, yönlendirme, bilgilendirme ve randevu işlemlerini düzenleme gibi görevler edinir. Hem kamu hem de özel sektördeki belli kurumlarda, danışma görevlisine rastlanır. Bazı iş alanlarında büronun düzeninden ve temizliğinden sorumlu olma görevi de danışma görevlisine aittir. Yine danışma görevlisi, büro içindeki iletişime aracılık etme ve kurumun randevularını, müşteri bilgilerini kayıt altına alma işini de yerine getirir.