Ana SayfaKurslarMeslek EdindirmeHukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği Eğitimi

Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği Eğitimi

Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği Nedir?

Büro yönetimi ve yönetici asistanlığının alt dallarından biri de hukuk büro sekreterliğidir. Hukuk bürosunun yönetimi ve düzeninden sorumlu olan hukuk sekreteri, avukatlık bürolarında çalışır. Büronun yazışma, icra takibi, bilgi- belge yönetimi ve organizasyon süreçlerinden sorumlu olarak işlerini yerine getirir. Hukuk sekreterinin hem büro yönetimi hem de hukuk bilgisini geliştiren eğitim seçenekleri arasında 2 yıllık üniversite bölümü ve kurs seçenekleri vardır. Hukuk sekreterliği kursu olarak ifade edilen eğitimleri, hukuk sekreterinin bilgi ve yetkinlik sahibi olmasını amaçlar. Verilen kurslar, yüz yüze ve online eğitim şeklinde kursiyer adayına ulaşır.

Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği Eğitimi Nedir?

Eğitim, hukuk bürosunda çalışmaya yetkili ve yetkin çalışanlar kazandırmayı amaçlar. Avukatlık büroları ve adliyelerde çalışma olanağına sahip hukuk sekreteri adayı, uzun süreli eğitim alarak mesleki gelişimine katkı sunabilir.

Hukuk sekreterliği kursu, yüz yüze ve online eğitim yoluyla kursiyerin gerekli bilgi ve becerileri kavramasını hedefler. Eğitim sürecinde, hukuk bürosundaki işleyiş konu edinir ve sekreterin ne iş yapacağına odaklanılır. Hukuk sekreterinin bilgi sahibi olması gereken hukuk dallarına yönelik gerekli bilgi akışı da sağlanır. Başta icra ve borç dava hizmetleri kapsamında sekreterin hukuk bilgisini geliştirici ders içerikleri yer alır. Yine büro yönetiminin başlıca işleri olan bilgisayar kullanımı, arşivleme, rapor hazırlama, belge hazırlama, büro içinde ve dışında avukat iletişimine aracı olma gibi görevleri de yerine getirir.

Hukuk sekreterliği eğitimi ders içerikleri şöyledir:

  • Hukuk Sekreterliği Nedir?
  • Temel Bilgisayar Kullanımı
  • Bilgisayar Destekli Bilgi ve Belge Yönetimi
  • Bilgisayarda Sunu Hazırlama
  • Büro İçindeki Protokol Kuralları
  • Organizasyon Yönetimi
  • Arşiv Yönetimi
  • Dosyaları Hukuk Dosyalama Sistemine Uygun Hazırlamak
  • Hukuk Terminolojisi
  • Hukuk Terminolojisine Uygun Yazışma ve Yazışma Takipleri
  • Dosya Takibi
  • Etkin İletişim Becerileri
  • Telefonda Etkili İletişim
  • Beden Dilini Etkin Kullanma
  • Toplantı ve Seyahat Organizasyonu Oluşturma
  • Randevu Oluşturma

Yukarıdaki ders içerikler, her hukuk sekreterliği eğitiminde geçerli olmasa da genel konu başlıkları bu şekildedir. Ders içeriklerinin sunumu bittikten sonra ise genellikle kurumun düzenlediği sertifika sınavına katılma aşamasına geçilir. Verilen sertifika ise genellikle üniversite veya kurum onaylıdır.

Online Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği Eğitimi İşe Yarar mı?

Online hukuk sekreterliği eğitimi de yüz yüze eğitimdeki gibi kursiyerin bilgi kazanımıyla kurstan ayrılmasını amaçlar. Online hukuk sekreterliği eğitimi; video ders içerikleri ve PDF kaynakları ile kursiyere bilgi sunar. Bazı online kurs merkezlerinde ise canlı ders uygulamasına da yer verilir. Online eğitim sonunda ise başarılı olan kursiyerlere sertifika veya katılım belgesi verilir.

Hukuk Sekreterliği Kursuna Kimler Katılabilir?

Eğitime, bu alanda bilgi edinerek kendine kariyer yolu açmak isteyen herkes katılabilir. Hukuk bilgisi ile beraber büro yönetimi konusunda bilgi ve fikir sahibi olmak isteyenler eğitim aracılığıyla meslek açısından kendilerini geliştirebilirler. İkinci kariyer planı olarak hukuk sekreterliğini düşünen yönetici asistanları, sekreterler ve büro elemanları da eğitimdeki hukuk içeriklerinden yararlanarak mesleğe geçiş yapabilirler.

Hukuk Sekreterliği Sertifikası Ne İşe Yarar?

Hukuk sekreterliği kursundan sonra kursiyerleri, sertifika sınav uygulaması bekler. Sertifika sınavı, her kurumun kendi sınav kurallarına göre uygulanır. Geçme notu da kurumdan kuruma değişir. Geçme notunu aşan kursiyerler, hukuk sekreterliği sertifikası almaya hak kazanır. Alınan sertifika, hukuk sekreteri arayan kurumlarda çalışmak için öne çıkarıcı bir belgedir.

Kursiyer aldığı belge eşliğinde, hukuk terminolojisine aşina olduğunu ve büro yönetimi işlerini uygulayabileceğini gösterir. Bilgi ve belge yönetimi gerektiren işleri yerine getirebileceğini kanıtlar. Yine icra takibi gibi avukatlık bürolarının önemli işlerinin nasıl yapılması gerektiğini de bildiği göstermiş olur. Kursiyer, aldığı üniversite veya kurum onaylı belgeyi Cv, ön yazı ve mülakatta belirterek yetkinlik sahibi olduğunu ispatlayabilir.

Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği Eğitimi Kazanımları

Eğitim sonunda kursiyerler;

  • Hukuk büro yönetiminin ne olduğunu,
  • Hukuk sekreterinin ne iş yaptığını,
  • Hukuk bürosunda yapılması gerekli olan işlerin neler içerdiğini,
  • Hukuk işlerinde dosyalama ve bilgi-belge yönetiminin nasıl kullanılması gerektiğini,
  • İcra takip işlemlerinin nasıl yapılması ve düzenlenmesi gerektiğini,
  • Telefonda ve yüz yüze randevu oluşturmayı,
  • Dosya takibinin nasıl yapılacağını,
  • Bilgisayar kullanımı ile belge ve bilgilerin nasıl aktarılması gerektiğini,
  • Müvekkil ve müvekkil adayları ile nasıl iletişim kurulacağını,
  • Büroda uygulanan protokol kurallarının neler olduğunu,
  • İletişim sürecinde dikkat edilmesi gerekenleri ve beden dili kullanımını,
  • Büro dava işlemlerinin nasıl hazırlanması gerektiğini öğrenmiş olurlar.

Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği Ne İş Yapar?

Hukuk bürosunda veya hukuki danışmanlık şirketinde çalışan sekreter, sıklıkla bilgi ve belge yönetiminden sorumludur. Hukuk sekreterini, ofis sekreterinden ayıran nokta ise hukuk sekreterinin söz konusu işlemleri hukuk sistemine göre yapmasıdır. Sekreter, hukuk terminolojisine uygun bir yazışma diliyle yazılı ve sözlü iletişim kurar. Yine terminolojiye ve yasalara uygun olarak icra takibi ile ilgilenir. Ayrıca avukat ya da avukatların iletişim, organizasyon ve randevu işlemlerini de ele alır. Genel olarak hukuk büro sekreteri; büro yönetimi, organizasyon ve iletişim becerileri bilgisiyle hareket eder ve hukuki işleri ele alır.

Hukuk Sekreteri Nasıl Olunur?

Hukuk sekreteri olmak için üniversitelerin 2 yıllık hukuk büro yönetimi ve sekreterliği bölümü tercih edilebilir. Üniversite eğitimi almak istemeyenler ise yönetici asistanlığı ile beraber hukuk büro yönetimi ve sekreterliği eğitimine başvurabilirler. Alınan eğitim ile beraber sekreterlik için gerekli bilgi ve becerilere de sahip olmak gerekir. Kursiyerler; sunum, iletişim ve organizasyon becerilerine sahip olarak mesleği icra etmeleri gerektiğini bilmeliler. Bununla birlikte bilgisayar kullanımı da en az orta seviye olmalıdır. Ayrıca bazı hukuk danışmanlığı şirketleri, yabancı müşterilerle de çalıştığı için İngilizce dil yetkinliği de aranan nitelikler arasındadır. Hukuk sekreterliği iş olanakları için ise özel sektördeki hukuk büroları ve danışmanlık şirketleri öne çıkar.

Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.
İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Kurslar

Editörlük Eğitimi

Barmenlik Kursu

Tekvando Kursu

Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.