Ana SayfaKurslarKişisel GelişimYaratıcı Yazarlık Atölyesi Eğitim Programı (Yazarlık Eğitimi)

Yaratıcı Yazarlık Atölyesi Eğitim Programı (Yazarlık Eğitimi)

Yazarlık Nedir?

Yazar terimi sözlük anlamı, yazınsal yapıtlar veren bu yapıtlarıyla tanınan kişilerdir. Kişinin yazar olduğunu söyleyebilmek için uzman seviyesinde ürünler ortaya koyması gereklidir. Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte dijital ortamda bilgi aktararak bilgi üretimi yapan kişiler de yazar olarak adlandırılmıştır. Yazmak doğuştan gelen yetenek değil, tutkudur. Kurmaca metinler yazarken yaratıcılık yansıması olarak en iyi anlatım biçimleri kullanmak ise sonradan kazanılabilecek becerilerdir.

Yaratıcı Yazarlık Eğitimi Nedir?

Yazarlık kursu veren kurumlar eğitim programlarını farklı formatlara göre yazarlık eğitimi olarak kategorizelendirmiştir. Bununla birlikte ‘yazarlık atölyesi’ veya ‘yazarlık okulu’ ibaresiyle hizmet veren kurumların verdiği eğitimlerin asıl amacı basılı yayınlar için yaratıcı yazarlık becerilerini geliştirmektir. Bu bağlamda yazarlık eğitimini, kişilere yazar olarak bilmeleri gereken teknikleri öğretmek ve yazar olmak isteyenlere yol göstermek amacıyla düzenlenen eğitim programları olarak tanımlamak mümkündür.

Yaratıcı Yazarlık Atölyesi Ders İçerikleri

Yazarlıkta olay örgüsü ile karakter, düzen ve anlatımı harmanlayabilmek önem taşır. Yaratıcı yazarlık atölyesi eğitim programlarında bu becerinin kazanılması için metnin oluşturulma sürecinden amaç belirlemeye, metinde temel ögelerden kurgunun unsurlarına, anlatım tekniklerinden yazım kurallarına pek çok konu üzerinde ayrıntılı olarak durulur. Bunun yanı sıra Türk ve Dünya Edebiyatı eserleri ve katılımcılar tarafından oluşturulan kurgusal metinler değerlendirilir.

Yazarlık dersleri, eğitimin verildiği kuruma göre küçük farklılıklar gösterebilir. Genel olarak konu başlıkları şöyledir:

  • Yaratıcılık nedir, yaratıcılık nasıl geliştirilir?
  • Yaratıcılıktaki engeller nelerdir?
  • Yaratıcı yazarlık nedir?
  • Yaratıcı yazarlık için kullanılan teknikler nelerdir?
  • Kurmaca nedir?
  • Kuramsal yaklaşımlarla gerçekçilik, karakter oluşturulması, mekân ve zaman oluşturulması
  • Olgusal gerçeklik nedir?
  • Metin, film ve reklam çözümlemeleri

Yazarlık Eğitimi Almak Nasıl Fayda Sağlar?

Yaratıcı yazarlık eğitimleri bilginin ve paylaşımın baz alındığı eğitimlerdir. Bu eğitimleri alan kişilerin en önemli avantajı yaratıcılık yeteneğini keşfetmek veya geliştirmektir. Eğitim sonunda yazarlık ve yazarlığa dair konular hakkında bilgi sahibi olan katılımcılar özgün ve kaliteli yapıtlar ortaya koyabilir.

Yazarlık eğitimlerinin tek avantajı hikâye, roman veya şiir türünde yaptı üretmek için gereken bilgiyi sağlaması değildir. Yazarlık eğitimi alanların eleştirmenlik, editörlük yapmaları ve çeşitli kurum ve kuruluşlarda metin yazarı, reklam yazarı veya senaryo yazarı pozisyonlarında çalışmaları mümkündür.

Yaratıcı yazarlık atölyesinde katılımcılar teorik bilgiler öğrenmenin yanı sıra etkileşimli ortamda örnek öyküleri tartışmak mümkündür. Dolayısıyla eğitimlerin farklı görüşleri öğrenmek ve sosyalleşmek gibi dolaylı faydaları da vardır. Yazarlık eğitimi alanların kişisel gelişim için senaryo yazarlığı eğitimi, reklam yazarlığı eğitimi gibi niş alanlarda eğitim almaları da önerilir. Yaratıcı yazarların yazarlık alanındaki eğitimlerin ardından editörlük eğitimi ve temel bilgisayar kullanımına yönelik eğitimleri alması da faydalı olur.

Yaratıcı Yazarlık Kursu Katılımcıları Kimlerdir?

Yaratıcı yazarlık bir meslek olarak değerlendirilir; fakat yaratıcı yazarlık atölyesi kişisel gelişim kursları kategorisine dahildir. Dolayısıyla yazarlık kursları için özellikle bir bölümden mezun olmak veya belli başlı şartları sağlamak gerekli değildir. Yaratıcı yazarlık eğitim programına hayal gücünü bir esere dönüştürmek, düşüncelerinin kelimelerle hayat bulmasını sağlamak isteyen herkes yazarlık kursuna katılım sağlayabilir. Yazarlık dersi almak üzere yaratıcı yazarlık kursu eğitim programlarına katılım sağlayanlar genellikle şu meslek gruplarından oluşur:

  • Veliler
  • Psikologlar
  • Doktorlar
  • Resim öğretmenleri
  • Psikolojik danışmanlar
  • Sosyologlar
  • Okul öncesi öğretmenleri
  • Aile danışmanları
  • Sınıf öğretmenleri
  • Lisans ve yüksek lisans yapan öğrenciler

Online Yazarlık Kursu Ne İşe Yarar?

Teknolojik gelişmelerin ardından farklı sektöre ilişkin eğitimler uzaktan eğitime uyarlanmıştır. Online eğitim sayesinde ev konforunda istenen zamanda eğitim almak mümkün olur. Uzaktan eğitimin en önemli avantajı esnekliktir.

Online yazarlık eğitimleri de zaman ve mekân kısıtlaması olmadan eğitim almak açısından avantaj sağlar. Üstelik eğitimin ardından belirli bir zaman geçmesine rağmen ders videoları erişilebilir halde kalır. Eğitim içeriği uzaktan eğitim yönteminde farklılık göstermez. Eğitimi alanlar genellikle yoğun tempoda çalışanlar ve örgün öğretime devam zorunluluğu bulunan öğrencilerdir.

Yazar Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?

Özel sektörde eğitim veren kurumlarda metin yazarı, reklam yazarı gibi pozisyonlar için yapılan alımlarda ilgili bölümlerden mezun olması şartı aranır. Bununla birlikte basılı yayın sektöründe yazar olabilmek için herhangi bir bölüm mezunu okumuş olmak gerekli değildir. Hatta yazarlık eğitimi almak da zorunlu değildir.

Yazarlık, kişinin iç dünyasındakileri ve hayal gücünü doğru şekilde okuyucuya yansıtmak üzere kelimelerin gücünden yararlanmasıdır. Bir yazarın asıl diploması hayal gücü ve kalemidir. Yazarlıkta en kritik noktalar, farklı formatlarda ürün ortaya koyabilmek, özgün olmak ve anlatım tarzını hedef kitleye göre doğru şekilde belirleyebilmektir.

Farlı formatlarda yazılı eser üretebilen yazarlara ihtiyaç her zaman daimdir. Bu nedenle kişisel gelişim kursları arasında bulunan yazarlık eğitimi gelecekte de popüler olacaktır. Bu eğitimler sayesinde yazarlık mesleği daha bilinçli olarak yapılabilecektir.

Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.
İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Kurslar

Editörlük Eğitimi

Barmenlik Kursu

Tekvando Kursu

Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.