Erzurum Özel Eğitim Meslek Okulu’nun hafif düzeyde zihinsel engelli ve otizmli öğrencileri iş garantili özel eğitim meslek okulu sayesinde iş dünyasına atılmaya hazırlanıyor.
2019 yılında Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde Palandöken Özel Eğitim Meslek Okulu açılmıştı. Yapılan düzenlemeyle 2021-2022 eğitim öğretim yılında hizmet vermeye başlayan meslek okulu 75 öğrenciye eğitim veriyor.
Özel durumu olan öğrenciler 9. Sınıf itibarıyla aldıkları eğitim sayesinde yeteneklerine göre sınıflandırılıyor ve yeteneklerine göre meslek sahibi olmak üzere yetiştiriliyor. Öğrenciler el sanatları, giyim, bilişim ile yiyecek ve içecek atölyelerinde mesleki yeterlilik kazanmanın yanı sıra sosyalleşiyor.
Öğrenciler özel eğitim meslek okulu sayesinde dikiş makinesi kullanarak çanta, önlük gibi malzemeleri yaparken hayal gücüne göre broşür, afiş gibi ürünler de yapabiliyor. Meslek okulunun sosyalleşme imkânı sayesinde insanlarla iyi iletişim kurabilen öğrenciler, siparişe göre çalışarak aile bütçelerine katkı sağlayabilecek. Meslek okulundan mezun olan öğrenciler anlaşma yaptığı birimlerde iş hayatına dahil olma fırsatı yakalayacak.
Palandöken Özel Eğitim Meslek Okulu Müdürü Hacer Türk, okulun hafif düzey zihinsel engelli ve otizmli çocuklar için eğitim verdiğini belirtti. Öğrencilerin özel olarak eğitildiğini vurgulayan Türk, “Hafif düzey zihinsel engelli ve otizmli çocuklara meslek lisesi statüsünde meslek eğitimi veriyoruz. Öğrencilerimiz 9. sınıfta bilişim, el sanatları, giyim ile yiyecek ve içecek bölümleri gibi farklı alanlarda eğitim alıyor. Eğitim sürecinin sonunda komisyon kararına göre çocuklarımızı yetenekli oldukları alana yönlendiriyoruz. 10. sınıfta çocuklar belirlenen alanda eğitime devam ediyor” sözlerini kullandı.
Türk, özel öğrencileri hayata hazırladıklarını vurguladı ve ekledi:” Okulumuzda temel akademiden başlayarak eğitim veriyoruz. Çocuklarımız eğitimde öğrendiklerine göre kendilerini geliştirebiliyor. Yeteneklerinin farkına varıp özgüven kazanan özel öğrenciler kaliteli ürünler ortaya koyarak kendilerini kanıtlıyor.”
“Öğrencilerimizin iş garantisi var”
Türk, okulun kısa sürede güzel işler ortaya çıkmasını sağladığının altını çizdi ve şu ifadeleri kullandı: “Çocuklarımız ortaya koyduğu kaliteli ürünlerle kendilerini ispatladı. Onların kendilerini ispatlayabilmek için ellerinden tutulup desteklenmeye ihtiyaçları varmış. Bu okul çocuklarımız için çok güzel bir ortam oldu. Öğrenciler dışarıdan aldığı siparişler için üretim yapabiliyor. Okulumuzun afiş ve broşürlerini hazırlıyor. Satış sonrasında döner sermayeden ücret alabiliyor. Para kazanmak ve değer gördüklerini hissetmek onlara iyi geliyor. Çocukların kendilerini kanıtlayarak gelecekte meslek sahibi olmalarını sağlıyor. Mezun olan öğrencilerin iş garantisi var. İl Mili Eğitim Müdürlüğü olarak protokoller imzaladık. Mezun olanlar belediye, üniversite ve tekstil kentte çalışabilecekler.”
Türk, çocukların ailelerinden olumlu geri dönüşler aldıklarını belirtti. Okulun öğrencilerinden 21 yaşındaki 10. sınıf öğrencisi Sevilay Ertekin, aldığı iki senelik eğitimin sonrasında bilgisayar bölümü okumayı tercih ettiğini anlattı. Başlangıçta zorluk yaşadığını da belirten Ertekin, “Zorlandım mama yapabileceğimi düşündüm. Bilgisayarda tasarım ve broşüre yapabiliyorum. Bunları daha önce bilmiyordum. Mezun olunca hastanelerde randevu ve hasta kayıt bölümlerinde çalışmayı istiyorum” dedi. Öğrencilerden Vural Yaz ise el sanatları eğitimi aldığını belirtti ve şunları söyledi: “Hocalarımızdan yardım alarak dokuma yapıyorum. Siparişlerde isteğe göre çanta, bileklik gibi malzemeler yapıyoruz.”
Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/egitim/is-garantili-mesleki-egitim-ozel-ogrencileri-hayata-bagliyor/2612278