Siber Güvenlik Nedir?
Siber güvenlik, bilgi ve iletişim teknolojilerinde bilgi güvenliği sağlanabilmesi için yapılan uygulamaların bütünüdür. Dijital dünyada oluşacak saldırılar karşısında hem maddi hem manevi varlıkların güvenliği ve bütünlüğü zarar görebilir. Bu noktada siber güvenlik devreye girer. Siber güvenlik bilgi güvenliği olarak da adlandırılır.
Nesnelerin interneti gibi teknolojilerin gelişimiyle birlikte siber güvenlik önem kazanmıştır. Siber güvenlikte söz konusu olan yalnızca bilgi güvenliği değildir. Ağ güvenliği, uygulama güvenliği, operasyonel güvenlik ve veri kurtarma siber güvenliğe dahildir.
Siber Güvenlik Eğitimi Nedir?
Teknolojideki gelişmelerle birlikte hem kurumlar hem bireyler için siber güvenlik önem kazanmıştır. Dolayısıyla siber güvenlik uzmanlarına her zaman ihtiyaç vardır. Siber güvenlik uzmanlığı gelecekte çok daha önemli hale gelebilecek mesleklerden biridir. Siber güvenlik kursları da siber güvenlik uzmanı (beyaz şapkalı hacker) yetiştiren meslek edindirme kurslarından biridir.
Siber güvenlik eğitimi almak isteyenler temel seviye siber güvenlik eğitimi kursu ve ileri seviye siber güvenlik eğitimi kursu ibaresiyle karşılaşabilir. Eğitimlerde konu başlıkları genel olarak aynı olsa da bazı eğitimlerde süre uzundur ve eğitim kapsamlı şekilde verilir. Eğitimin daha detaylı olduğu kurslar siber güvenlik uzmanlık eğitimi olarak eğitim verir.
Siber güvenliğe giriş eğitimi kursu genellikle siber güvenliğe farkındalık kazandırmak amacıyla ağ teknolojileri şirketleri tarafından düzenlenir. Bu kursların sonunda katılımcılar bilişim sistemlerinin alt dalı olan siber güvenlik alanında kendilerini geliştirmek üzere çalışma yapabilecek bilgi ve beceriye sahip olur. Özel kurslar ve kariyer merkezleri ise meslek edindirmeye yönelik siber güvenlik uzmanlık eğitimi düzenler ve siber güvenlik uzmanı unvanı kazandırır.
Siber Güvenlik Kursu Ders İçeriği
Siber güvenlik kursunda siber saldırı çeşitlerinden siber sistem güvenlik analizinin yapılışına pek çok konu üzerinde durulur. Uzmanlık seviyesinde siber güvenlik eğitimi veren kurslarda dersler daha kapsamlıdır. Siber güvenlik dersleri temel ve uzman seviyesine göre farklılık gösterebilir. Örneğin, temel seviyede siber olay yönetimine değinilirken uzman seviye eğitimde endüstriyel kontrol sistemleri güvenliği gibi konulara değinilir. Genel olarak siber güvenlik eğitimi şu konu başlıkları üzerinden ilerler:
- Siber güvenlik kavramı
- Bilgi güvenliği
- Bilgisayar güvenliği
- İşletim sistemlerinin mantığı
- Kimlik doğrulama sistemleri
- İşletim sistemi güvenliği
- Yazılım güvenliği
- Zararlı yazılımlar
- Sertifika yönetimi
- Web güvenliği
- Kablosuz ve hücresel ağ güvenliği
- Bilgi gizleme
Siber güvenlik kursu tarafından verilen eğitimleri alan kişiler beyaz şapkalı hacker’ın bilmesi gereken saldırı püskürtme yöntemlerini öğrenmiş olur. Genel olarak siber güvenlik eğitimi kazanımları şöyledir:
- HTTP ve FTP analizleri yapabilme
- Uç nokta güvenliğini sağlamak üzere ağ analizi yapabilme
- Güvenlik ihlallerine ve hatalarına karşı önlem alabilme
- CEH sertifikası için ön bilgi edinme
Online Siber Güvenlik Eğitimi İşe Yarar Mı?
Online siber güvenlik eğitimi çalışanların veya öğrencilerin aynı zamanda eğitim de alabilmeleri için önemli bir fırsattır. Online eğitimde zaman kısıtlaması ve mekâna bağımlılık yoktur. Bu durumda öğrenimde esneklik sağlar. Katılımcılar zamanını ve enerjisini daha iyi yönetebilir.
Online eğitimlerde de eğitim konularında farklılık olmaz. Canlı ders imkânı sunulan online eğitimlerde katılımcılar sormak istediklerini sorma fırsatına sahip olur. Bazı eğitim kurumlarında oluşturulan CV havuzu sayesinde alanda istihdam edilmek kolaylaşır.
Siber Güvenlik Kursuna Kimler Katılabilir?
Siber güvenlik eğitimlerinde kuruma göre değişiklik göstermekle birlikte katılım için herhangi bir ön koşul yoktur. Siber güvenlik kursuna siber güvenliğe ilgi duyan ve bu alanda gelir elde etmek isteyen herkesin siber güvenlik eğitimi alması mümkündür. Siber güvenlik kursu katılımı için sınırlama olmasa da dijital okur yazarlığın iyi düzeyde olması önemlidir.
Katılımcıların siber güvenlikte neyin ne anlama geldiği konusunda bilgi sahibi olmasa bile alandaki temel kavramlara aşinalık olması avantaj sağlar. Programlama dilleri ve İngilizce dil bilgisi de zararlı yazılımlar alanında çalışmalar yapılacağı için önem taşır. Siber güvenlik kursuna katılması faydalı olabilecek meslek grupları şöyledir:
- Adalet bakanlığında çalışanlar veya çalışmayı planlayanlar
- Emniyet mensupları
- Avukatlar
- Bilgisayar ve yazılım mühendisleri
- Elektrik elektronik mühendisleri
- Siber güvenlik projesi geliştirmek isteyenler
Siber Güvenlik Sertifikası Ne İşe Yarar?
Siber güvenlik eğitimi sonunda kursiyerler başarı ve katılım belgesi niteliği taşıyan siber güvenlik uzmanı sertifikası alır. Bu sertifika siber güvenlik alanındaki uzmanlığın göstergesidir. Siber güvenlik alanında çalışmak isteyenler sertifika bilgisini özgeçmişlerine eklediklerinde istihdamda öncelik kazanabilirler.
Siber Güvenlik Uzmanı Ne İş Yapar?
Siber güvenlik uzmanlarının öncelikli görevi bilgi sisteminin siber saldırılar karşısında savunmasız kalmasını önlemektir. Siber güvenlik uzmanları kişisel verilerin korunması için yeni algoritmalar geliştirebilir, veri tabanını korumak için güvenlik açıklarını saptayıp kapanmasına yönelik çalışmalar yapabilir.
Siber Güvenlik Uzmanları Nerelerde Çalışır?
Siber güvenlik uzmanlarının çalışma alanı geniştir. Hem özel sektörde hem kamu sektöründe çalışma fırsatı bulmaları mümkündür. Öncelikli istihdam alanları ağ teknolojileri üzerine faaliyet gösteren şirketlerdir. Siber güvenlik uzmanları, ağ ve siber güvenlik uzmanı, kıdemli bilgi güvenliği uzmanı veya bilgi güvenliği uzman yardımcısı olarak çalışabilir.
Siber Güvenlik Uzmanı Olmak İçin Gerekenler
Siber güvenlik uzmanlığı en yüksek maaşlı meslekler skalasındadır. Kariyer sitelerinde de en çok açık bulunan pozisyonun siber güvenlik uzmanlığı olması bu alanın popüler olmasında etkili olmuştur. Siber güvenlik uzmanı olmaya karar veren kişilerin analitik, eleştirel ve çözüm odaklı düşünebilen kişiler olması önemlidir.
Üniversitelerde Bilgi Güvenliği Teknolojisi Bölümü okuyanlar özel kurslar tarafından verilen siber güvenlik eğitimi almaksızın siber güvenlik uzmanı olarak çalışma fırsatına sahip olabilir. Siber güvenlik eğitimi alanların farklı yazılım programa dilleri ve Linux komutları konusunda bilgili olması gerekir.
Siber güvenlik uzmanlığı son yılların en popüler mesleklerinden biridir. Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelere bağlı olarak siber güvenlik eğitimi çok daha önem kazanacaktır. Bu nedenle hem bilişim kursları hem de meslek edindirme kursları arasında yer alan siber güvenlik kursu çağa ayak uydurmak isteyenler için önemli bir fırsattır.