YDS Ne Demek?
YDS, Türkiye’de uygulanan en kapsamlı ÖSYM yabancı dil sınavlarından biridir. Açılımı Yabancı dil Sınavı olan YDS; ilk kez 2013 yılında, ÜDS’nin yerine uygulanan bir sınav olarak yerini aldı. YDS genel olarak lisansüstü eğitim almak isteyenlerin yerine getirmesi gereken başvuru şartlarından biridir. Her yılın ilkbahar ve sonbahar dönemlerinden yapılan sınavda, toplam 80 soru yer alır. Adaylar, yüksek lisans ve doktora düzeyine yükselmek için YDS’den en az 60 ile 65 puan almak zorundadır. Bununla birlikte kamu sektöründeki bazı iş pozisyonları için de YDS başarı notu karşılanması gereken kriterler arasındadır. YDS başarısını yükseltmeye ve adayların puan hedeflerine ulaşmaya önayak olan kurslar ise YDS hazırlık kursları olarak adlandırılır.
YDS Kursu Nedir?
YDS, lisansüstü eğitim görmek veya kamu sektöründeki ilgili iş pozisyonlarına başvurmak için en öne çıkan sınavdır. Bununla beraber YDS, yabancı dil tespit sınavları arasında en zor bulunan sınavlarından da biridir. Bundan dolayı sınavdan en az 55 puan almak için kursa başvurma yolu tercih edilir.
YDS kursu, kursiyer adaylarının seviyelerine uygun seçenekler sunmakla beraber sıfırdan sınava hazırlık setleri de uygular. Genellikle temel ve orta seviye kurs setleri sunan YDS eğitimleri yüz yüze ve online eğitim koşullarıyla hizmet sunar. Kursiyer adayları, kendi puan hedeflerine göre uygun kurs seçeneğine başvurabilirler. YDS kursları aynı zamanda e-YDS’ye ve YÖK-Dil sınavına da en iyi şekilde hazırlanmayı içerir.
YDS hazırlık kursuna giden kursiyerler, YDS’de en çok çıkan konu başlıklarının detaylarına inen bir kurs programı ile karşılaşırlar. Eğitim sürecinde, adayların en çok zorlandıkları dil bilgisi, kelime ve paragraf sorularına dair ders anlatımlarına ve soru çözümlerine yer verilir. Bununla birlikte YDS kursları yalnızca İngilizce diline yönelik değildir. YDS uygulaması; Almanca, Arapça, Rusça ve Fransızca dil seçeneklerine de sahiptir. Dileyen kursiyerler, dil yetkinliklerine bağlı olarak İngilizce dışındaki dillerden de sınava girebilirler. Yine de Türkiye’de en çok İngilizce YDS seçeneği tercih edilir. YDS kurs programda; A, B, C, D ve E sınav başarı seviyelerine uygun bir ders süreci planlanır.
YDS kursunun ders içerikleri de şöyledir:
- Tenses, (Zamanlar)
- Pronouns, Adverbs, Adjectives
- Modals,
- Passive- Active Cümleler,
- Relative Clauses, (Sıfat Cümlecikleri)
- Noun Clauses, (İsim Cümlecikleri)
- Wish Clauses, (Dilek Cümlecikleri)
- Gerunds, Infınıtives, Participles,
- Adverbial Clauses and Transitions,
- Diyalog ve Paragraf Tamamlama,
- Türkçeden İngilizceye Çeviri,
- İngilizceden Türkçeye Çeviri,
- Yakın Anlamlı Cümleye Bulma,
- Anlamı Bozan Cümleyi Bulma,
- Paragraftan Anlamlı Çıkarımı Bulma.
YDS kurs programının derslerinde, seviyelere uygun bir öncelik sıralaması uygulanır. Temel seviye YDS kursları, adayı en az C seviyesine ( 70 ile 79 puan) hedefler. Bazı temel YDS kursları ise daha kısa bir eğitim vererek en az 55 almanızı sağlar. Sınava en iyi şekilde hazırlanmak için önerilen kurs seviyesi ise sıfırdan ileri seviye YDS kursları veya B seviyesini hedefleyen kurslardır.
Online YDS Kursu Faydalı mıdır?
Online YDS kursları, zaman ve mekân sınırlaması olmadan kursiyerlerin YDS’ye hazırlanmaları hedefler. Uzaktan YDS kursları da yüz yüze kurslarla aynı kazanımları amaçlar. Ayrıca canlı ders, video ders, PDF dokümanlara, soru çözüm kitapları ve denemeler aracılığıyla adayın başarısı ölçülür. Yine online YDS kurslarında, seviyelere uygun da setler bulmak mümkündür. Sıfırdan YDS hazırlık kursları olduğu gibi her seviyeye özel YDS kurs programları da vardır.
YDS Eğitimine Kimler Katılmalı?
YDS eğitimi, yabancı dil sınavı puanı elde ederek hedeflerini gerçekleştirmek isteyen herkese açıktır. Özellikle yüksek lisans programlarına hazırlanmak, doktora yapmak veya kamu sektöründeki uzman-uzman yardımcısı pozisyonlarının başvuru şartını karşılamak isteyenler kursa katılabilirler. Daha önce istediği YDS seviye puanını tutturamayanlar ve ilk defa YDS’ye girecekler de kursa katılarak eksikliklerini giderebilirler. Seviyesini yükseltmek isteyenler de kursun detay içeren derslerinden faydalanabilirler.
YDS Kursu Ne İşe Yarar?
YDS kursunun birincil faydası, kursiyerin seviyesini yükseltmeyi hedeflemesidir. En düşük seviyede olan bir kursiyer bile temelden orta seviyeye bir eğitim ile en az 65 puan alacak duruma gelir. YDS kursları, kursiyerlerin mevcut seviye durumlarını görmeleri açısından da tercih edilen bir seçenektir. Kursiyerler, kendi hedeflerine uygun olarak hangi sorulara daha fazla yoğunlaşmaları gerektiğini görebilir ve buna yönelik bir çalışma hazırlayabilirler.
Yüz yüze ve online YDS eğitimleri, geçmiş sınav dönemlerine ait soru çözümlerine de yer vererek kursiyeri sınava hazırlar. Sınav sorularına aşinalık kazandırmak için de sınav sorularına benzer denemeler aracılığıyla kursiyerin seviyesi ölçülür. Yine bazı YDS kursları, ders kaynağı olarak kendi sınava hazırlık kitaplarını da kursiyere hediye eder. YDS kursuna devamlı katılan kursiyer, hedeflediği puanın da üstünde bir puan elde edebilir. Aynı zamanda kursiyerler, gerçek sınav deneyimine yakın deneme sınavlarına katılarak sınava ön hazırlık yapabilir.
YDS Kursu Kazanımları
YDS kursuna katılan kursiyerler;
- Sınavda hangi sorularının daha baskın olduğunu,
- YDS’de uygulanması gereken sınav taktiklerinin neler olduğunu,
- Kelime gruplarına nasıl çalışılması gerektiğini,
- YDS’ de en çok çıkan kelimelerinin neler olduğunu ve nasıl kullanıldığını,
- Dil bilgisi ve Tenses sorularının nasıl çözülmesi gerektiğini,
- Çeviri sorularında hangi yöntemlerinin izleneceğini,
- YDS soru çözümlerinde hangi adımların uygulanması gerektiğini,
- Paragraf sorularına nereden başlanacağını,
- Okuduğunu anlamanın ve yorumlarının nasıl gerçekleştiğini,
- Çıkmış YDS sorularında hangi konuların öne çıktığını,
- Seviyeye uygun olarak hangi sınav sorularının daha önce çözülmesi gerektiğini,
- Sınava yönelik zaman yönetiminin nasıl kullanılacağını,
- Sınavda hangi çeldirici sorulara dikkat edilmesi gerektiğini,
- Paragraf tamamlama sorularında dikkat edilmesi gereken adımların nasıl olduğunu öğrenebilecekler.
YDS’ye Nasıl Hazırlanılır?
ÖSYM tarafından uygulanan YDS, ciddi bir ön hazırlık isteyen sınavlar arasındadır. Aynı zamanda hedeflere bağlı olarak da çalışmaya başlanan sınavlardan biridir. YDS’ye hazırlanma aşamasında seviye takibi oldukça önemlidir. Sınava girecekler, öncelikle kendi seviyeleri belirlemek amacıyla çıkmış sınav sorularını çözebilir veya kurslar aracılığıyla kendi seviyelerini görebilirler.
Seviye takibini yapan aday, sınav hazırlığı için eksikliklerini giderme yolunu tercih edebilir. Böylece eksikliklerini gidererek sınavda çıkması muhtemel birkaç soruyu da nete çevirmiş olur. Yine sınavda en çok çıkan kelime sorularına, Tenses sorularına ve paragraf sorularına yoğunlaşarak en az 60 puan almayı hedefleyebilir. Bu yöntemler haricinde sınav süresini göz önünde bulundurmak açısından zaman ve stres yönetimini de etkinleştirici adımlar uygulanabilir.