SEO Ne Demek?
SEO, Search Engine Optimization kelimelerinin baş harflerinin kısaltmasıdır. SEO açılımı Türkçede arama motoru optimizasyonu anlamına gelir. Bu bağlamda SEO şöyle tanımlanır: Bir web sitesinin, Google arama motorlarının sonuçlarında üst sıralarda yer almasını sağlamak amacıyla yapılan işlemlerdir.
SEO, web sitesindeki sayfaların üst sıralarda çıkması için yapılan bir işlemdir. SEO ile, organik trafik (ücretsiz, reklamsız) sonuçlarındaki sıralamanın iyileştirilmesi amaçlanır. SEO, site içi ve site dışı olmak üzere iki aşamalı olarak yapılır.
Site İçi SEO Nedir?
Site içi SEO, SEO’nun büyük bir bölümünü oluşturur. Sitenin iç yapısının SEO kurallarına uygun olması için yapılan çalışmalardır. Meta başlığı ve açıklaması kullanılması, site içi link verilmesi ve arama hacmi yüksek anahtar kelime kullanarak başlık etiketleri belirlenmesi site içi SEO çalışmalarına örnektir. Bu çalışmalarda SEO analiz için SEO araç veya eklentileri kullanılır.
Site Dışı SEO Nedir?
Site dışı SEO, web sitesinin trafiğini artırmak amacıyla sitenin dışında yapılan işlemleri ifade eder. Site içi SEO ve teknik SEO işlemlerinin harmanlanmasıyla arama motorlarında yükselmek mümkün olur. Site dışı SEO’nun en önemli işlemi başka siteden bağlantı (link) almaktır. Sosyal medyada yapılan çalışmalar da site dışı SEO’ya dahildir.
SEO Uzmanı Kimdir?
SEO, bir web sitesinin dijital ortamda varlığını sürdürebilmesi ve rekabet avantajı elde edebilmesi için bir gerekliliktir. Hem site içi hem site dışı SEO çalışmalarını yapabilmek ve pazarlama hedeflerine ulaşmak uzmanlık gerektirir. SEO danışmanı unvanıyla danışmanlık hizmeti de verebilen SEO uzmanları, sitelerin arama motorlarının öncelik verdiği siteler arasına girmesini sağlamakla görevlidir.
SEO Eğitimi Nedir?
SEO çalışması yapmak uzmanlık gerektirir. Site içi SEO’nun bir parçası olan içerik SEO bilgisi öğrenmek görece kolaydır; fakat SEO’nun önemli kısmını oluşturan teknik SEO için detaylı bilgi edinmek gereklidir. Bu noktada SEO kursu hizmeti veren kurumlar veya şahıslar devreye girer. SEO eğitimi, SEO uzmanı olmak için gereken bilgi ve becerilerin elde edilmesini sağlayan eğitim programlarıdır.
Sertifikalı SEO eğitimi, SEO konusunda uzman iş gücüne ihtiyaç duyan işletmeler için de SEO uzmanı olarak dijital dünyada gelir elde etmek isteyenler için de fayda sağlar. İş verenlerin önem verdiği SEO sertifikası almayı sağlayan bu eğitimlerde analiz, strateji ve optimizasyon süreçlerinin rahatlıkla yönetilmesini sağlayacak bilgiler verilir. İleri SEO eğitimi için konu başlıkları şöyledir:
- Arama motorlarına giriş
- Anahtar kelime seçimi
- Rakip analizi
- İçerik stratejisi
- Teknik SEO
- Backlink stratejileri
- Sayfa deneyimi
- E-ticaret için SEO
- Uluslararası SEO
- SEO takibi (Backlink kontrol, araç takip ederek kelime saptama)
- App Store Optimizasyonu (ASO)
- SEO için kaynak (konferans, sosyal medya hesabı, bülten) önerileri
Google SEO eğitimi sonunda katılımcılar;
- SEO için etkili strateji oluşturabilme,
- Teknik, içerik ve site dışı optimizasyon uygulayabilmek,
- Anahtar kelime takip ederek rekabet analizi yapabilme becerisine sahip olur.
SEO Kursuna Kimler Katılabilir?
Profesyonel SEO öğrenmek isteyen herkes temel SEO eğitimi veya SEO uzmanlığı eğitimi alabilir. Kurslara katılım için dijital okur yazarlık en önemli kriterdir. Herhangi bir mezuniyet ön koşulu yoktur. Bununla birlikte yüz yüze veya online SEO kursu için katılım sağlayanlar genellikle şu meslek gruplarından oluşur:
- Web sitesi sahipleri
- İşletme sahipleri
- Dijital içerik editörleri
- E-ticaret uzmanları
- Backlink stratejileri gibi konularda ekstra bilgi edinmek isteyen SEO danışmanları
SEO Sertifikası Ne İşe Yarar?
SEO kursuna katılıp eğitim sürecini başarıyla tamamlayan kişilere SEO sertifikası verilir. Bu sertifika SEO konusunda tüm detaylara hakim olduğunun göstergesidir. Sertifikanın tek başına SEO uzmanı unvanı kazandırdığından söz edilemez. SEO pratik gerektirir. Bir SEO uzmanı işletmelerin dijital pazarlama alanında optimizasyon çalışmaları yapabilir.
SEO Uzmanı Ne Yapar?
SEO uzmanı, web sitesindeki tüm sayfaların daha üst sıralarda konumlanması için çalışmalar yapmakla görevli olan kişidir. Bilimsel veriler ışığında SEO çalışmaları yapan SEO uzmanını görevleri şöyledir:
- Web sitesine trafik gelmesini sağlayabilecek içeriklerin oluşabilmesi için ön analiz gerçekleştirmek (arama hacmi yüksek anahtar kelimeleri tespit etmek, rakip analizi yapmak)
- Sitedeki içeriklerin Google tarafından indekslenmesine engel oluşturan, görsel açıdan veya içerik bakımından SEO kurallarına uygun olmayan içerikleri tespit ederek sorunların giderilmesini sağlamak
- Google Analytics kullanarak kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyebilecek durumları (sayfada kalma süresinin kısa olması, sayfanın mobil ile uyumlu olmaması, sayfanın hızının çok düşük olması, kırık link bulunması vb.) tespit etmek
- Google Search Console kullanarak performans analizi yapmak
SEO Uzmanı Nerede Çalışır?
SEO uzmanlığı sitelerin arama motorlarının üst sıralarında çıkmasını sağlamaktır. Dolayısıyla çevrimiçi ortamda varlık gösteren her şirket SEO uzmanının çalışma alanıdır. SEO uzmanları işletmelerin dijital pazarlama biriminde çalışma fırsatına sahiptir. Freelancer olarak çalışan SEO uzmanları da vardır.
SEO Uzmanı Nasıl Olunur?
Bir web sitesine gelen trafikten SEO uzmanı sorumludur. Bir SEO uzmanının görevleri yerine getirebilmesi için eğitim alması kritik önem taşır. Eğitimin öncesinde arama motorlarının çalışma prensibi konusunda fikir edinmek SEO ile ilgili temel kavramları ve SEO stratejilerini anlamak için fayda sağlar.
SEO uzmanı olmak için deneyim de önemlidir. Nitekim SEO araçlarını veya programları kullanamayan, SEM gibi SEO ile ilişkili kavramların anlamını bilmeyen kişilerin SEO uzmanı olduğundan bahsedilemez. SEO uzmanlarının bu mesleği yapabilmek için şu özelliklere sahip olması da önem taşır: Analitik düşünebilme, iyi planlama yapabilme, pratik düşünebilme, iyi gözlem yapabilme.
SEO uzmanlığı dijitalin iş yapma biçimini değiştirdiği çağımızda en popüler meslektir. Bu nedenle SEO uzmanlığı eğitimi, meslek edindirme kursları arasında oldukça popülerdir. Eğitim sayesinde çağı yakalamak mümkün olur.